Τα Ελευθέρια γιόρτασε σήμερα η Αλεξάνδρεια Ημαθίας και με την ευκαιρία της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο σήμερα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της πόλεως.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος και ακολούθως την επίσημη Δοξολογία για την επέτειο των Ελευθερίων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο της πόλεως.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:
«Εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα η Εκκλησία μας τη μνήμη του αγίου ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά, του ιατρού και συνεκδήμου του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας.
Μαζί με τον απόστολο και ευαγγελιστή όμως Λουκά, ο οποίος κήρυξε το χαρμόσυνο μήνυμα της ελευθερίας από τα δεσμά της αμαρτίας, την οποία μας χάρισε ο Χριστός, και αγωνίσθηκε για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι μέτοχοι αυτής της ελευθερίας, η πόλη μας τιμά σήμερα τους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν για την απελευθέρωση της Αλεξανδρείας αλλά και της Μακεδονίας, τιμά αυτούς που ήρθαν εδώ, στις 18 Οκτωβρίου του 1912 για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της απαλλαγής από τα δεσμά του αλλοθρήσκου δυνάστου, από τον μακραίωνα τουρκικό ζυγό.
Τιμούμε, όμως, σήμερα και κάποιες άλλες ηρωικές μορφές, τους πρωτεργάτες της ελευθερίας μας, εκείνους που λίγα χρόνια πριν από την απελευθέρωση του 1912, έφθασαν στον τόπο μας, έφθασαν στο Ρουμλούκι, έφθασαν στη Μακεδονία από ολόκληρη την Ελλάδα, και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους πατέρες μας ενάντια όχι μόνο στους Τούρκους κατακτητές, αλλά και στους Βουλγάρους, που επεδίωκαν με την προπαγάνδα και με τη βία να υφαρπάξουν και να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία μας. Τιμούμε τους αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνος, και εκείνους που πολέμησαν με τα όπλα, αλλά και όσους με κίνδυνο της ζωής τους τους συμπαραστάθηκαν, κληρικούς και λαϊκούς, επισκόπους και απλούς ιερείς, μοναχούς, δασκάλους και δασκάλες, και ανήλικα ακόμη παιδιά.
Οι ήρωες του Μακεδονικού αγώνος, όπου και όπως και αν αγωνίσθηκαν, έσπειραν με την τόλμη και τη γενναιότητά τους τον σπόρο της ελευθερίας, τον οποίο πότισαν με το αίμα τους.
Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να φυτρώσει ο σπόρος και να μεγαλώσει. Χρειάστηκαν οι θυσίες και τα αίματα πολλών ακόμη ηρωικών στρατιωτών που αγωνίσθηκαν με θάρρος και χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο, αλλά έχοντας πάντοτε τον νου τους προσηλωμένο στον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από το να ελευθερώσουν τη Μακεδονία, για να έρθει επιτέλους η μεγάλη ημέρα, την οποία αιώνες περίμεναν οι πατέρες μας, για να απαλλαγούν επιτέλους από τη σκλαβιά, από τον τρόμο και τον φόβο, από την καταπίεση και τη βία.
Και σήμερα τιμούμε τους ήρωες των Βαλκανικών πολέμων μαζί με τους αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνος, γιατί τους οφείλουμε εξίσου την ελευθερία μας, γιατί αξίζουν εξίσου την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας, γιατί έδειξαν με τον αγώνα και τη θυσία τους ότι η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία είναι το ύψιστο συναίσθημα του ανθρώπου και συγχρόνως η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη για όποιον δεν φοβάται να τολμά και να διακινδυνεύει και τη ζωή του για τον τόπο του και το κοινό καλό.
Έδειξαν ότι ο αγώνας για την πατρίδα και την ελευθερία δεν επηρεάζεται ούτε από την ηλικία ούτε από το φύλο ούτε από την καταγωγή και τη μόρφωση, αλλά μόνο από τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής.
Και όποιος τολμά να μην υπολογίζει τον εαυτό του, αυτός κερδίζει σε κάθε σύγκρουση, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε μάχη, και αξίζει αναμφίβολα τον σεβασμό και την τιμή μας. Αξίζει να είναι πρότυπο ηρωισμού και γενναιότητος και αγάπης για την πατρίδα, όπως ο Παύλος Μελάς, για όλους μας, και για τους μικροτέρους και για τους μεγαλυτέρους, γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη από όλους μας, αλλά και εμείς έχουμε ανάγκη από την πατρίδα μας. Γιατί στην έννοια της πατρίδος και της αγάπης γι᾽ αυτήν συμπυκνώνεται ολόκληρη η ιστορία του Έθνους μας. Συμπυκνώνονται η ελευθερία και οι θυσίες των πατέρων μας γι᾽ αυτήν. Συμπυκνωνονται οι αξίες και οι παραδόσεις του Γένους μας. Συμπυκνώνονται η γλώσσα και ο πολιτισμός μας, όχι η μακεδονική γλώσσα, η γλώσσα η ελληνική, η πίστη μας στον Χριστό και η εμπιστοσύνη μας στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό μας. Συμπυκνώνεται το μεγαλείο του λαού μας και του Έθνους μας, γιατί σε χρόνια δύσκολα στάθηκε όρθιο και αγωνίσθηκε, αν και μικρό απέναντι στους μεγάλους και ισχυρούς, και δικαιώθηκε.
Το παράδειγμα των ηρώων του Μακεδονικού αγώνος και της απελευθερώσεως της πόλεώς μας από τον τουρκικό ζυγό που τιμούμε σήμερα, ας αποτελεί και για μας στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας αλλά και πάντοτε πηγή εμπνεύσεως και δυνάμεως, για να αναδεικνυόμεθα με τη στάση μας απέναντι στην πατρίδα μας και στο κοινωνικό σύνολο αντάξιοι της θυσίας και της προσφορας των πατέρων μας, αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν, αντάξιοι της τιμής να είμαστε απόγονοί τους, απόγονοι ηρώων αλλά και μαρτύρων».