Πανήγυρη Αγίας Βαρβάρας στη Βέροια – Χειροθεσία ιερόπαιδος Σωτηρίου Μανώλα (ΦΩΤΟ)
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Βέροιας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την χειροθεσία του ιερόπαιδος Σωτηρίου Μανώλα εις είσοδον εκκλησιαστικής διακονίας.
Κατά τη διάρκεια του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας τέθηκαν σε προσκύνηση αποτμήματα ιερών Λειψάνων της Αγίας.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας
«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησου».
Μία σπουδαία διακήρυξη κάνει σήμερα ο απόστολος Παύλος απευθυνόμενος προς τους χριστιανούς της Γαλατίας. Μια διακήρυξη που μπορεί να εδράζεται και να προέρχεται μόνο από κάποιον που πιστεύει στον Χριστό, μόνο από καποιον που όχι μόνο κηρύσσει αλλά και ζει πραγματικά το Ευαγγέλιό του. Και με τη διακήρυξη αυτή δίδει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος μία οριστική απάντηση στους ανθρώπους της εποχής του αλλά και της εποχής μας. Δίδει μία απάντηση για τις σχέσεις των ανθρώπων και την ισότητα.
Και τι λέει; «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστω Ιησου».
Δεν υπάρχει Ιουδαίος ή Έλληνας, δεν υπάρχει δούλος ή ελεύθερος, δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα, όλοι είμαστε ένα στο όνομα του Χριστού.
Ας προσέξουμε όμως λίγο. Ο απόστολος Παύλος δεν εξομοιώνει τους ανθρώπους, δεν καταργεί τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, ακυρώνοντας το προνόμιο που έχει ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, να έχει τη δική του ιδιοπροσωπία, ως πλάσμα του Δημιουργού Θεού και όχι ως κατασκεύασμα της τύχης ή της εξελίξεως των ειδών.
Αυτό που διακηρύσσει ο απόστολος Παύλος είναι ότι ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου, όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του Θεού αλλά και μεταξύ μας. Και η διακήρυξη αυτή είναι επαναστατική, γιατί καμία άλλη πίστη, καμία άλλη θρησκεία, καμία άλλη ιδεολογία δεν διακηρύσσει την ισότητα των ανθρώπων, γιατί δεν έχει που να την στηρίξει, γιατί δεν έχει πως να την δικαιολογήσει.
Γι᾽ αυτό και, αν ψάξει κανείς στην προ Χριστού εποχή, θα βρει ελάχιστες γυναίκες να διακρίνονται και να έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία. Απέναντι στις ελάχιστες γυναίκες της Αρχαιότητος θα βρει όμως χιλιάδες γυναίκες χριστιανές μάρτυρες, που παρά τις απαγορεύσεις και τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής, οι οποίες ήθελαν τις γυναίκες περιορισμένες στο σπίτι και εξαρτώμενες από τον πατέρα ή τον σύζυγό τους, τόλμησαν όχι μόνο να εμφανισθούν δημόσια, όχι μόνο να σταθούν ενώπιον δικαστών και ηγεμόνων, αλλά και να ομολογήσουν την πίστη τους στον Χριστό και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή και στον θάνατο για χάρη του Χριστού που πίστευαν και αγαπούσαν.
Μία τέτοια γυναίκα, μία μάρτυρα, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας και η ενορία σας. Τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, μιάς νεαρής γυναίκας, η οποία πριν από 17 αιώνες είχε το θάρρος, που αντλούσε από την πίστη της στον Χριστό, να ομολογήσει ότι ήταν χριστιανή και να αντισταθεί στις εντολές του ειδωλολάτρη πατέρα της και στον νόμο του αυτοκράτορα.
Είχε τη δύναμη και την τόλμη να ομολογήσει ότι είχε επιλέξει για Νυμφίο της τον Χριστό και δεν θα αντάλλασσε την αγάπη του με τίποτε, ούτε με πλούτη, ούτε με δόξες και τιμές, ούτε με αυτή την ίδια τη ζωή.
Και με αυτή την παρρησία και την ομολογία της κατόρθωσε η αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα όχι μόνο να αποδείξει την αλήθεια του λογου του αποστόλου Παύλου ότι «ουκ ένι άρσεν και θήλυ», αλλά να αφήσει και σε όλους μας ένα παράδειγμα πίστεως και γενναιότητος, ένα παράδειγμα αγάπης προς τον Χριστό, το οποίο μας καλεί όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη της και να την εορτάσουμε μαζί με τον συνεορταζόμενο σήμερα μέγα πατέρα και θεολόγο της Εκκλησίας μας, τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνο, και τον άγιο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου, να το μιμηθούμε.
Διότι, παρότι ο λόγος του Χριστού και η διακήρυξη του πρωτοκορυφαίου αποστόλου του, του αποστόλου Παύλου, ακούονται 20 αιώνες τώρα, ο άνθρωπος συνεχίζει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για την ισότητα στον κόσμο, χωρίς όμως να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως μάλιστα επιτυγχάνει και το αντίθετο, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν γύρω μας και μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως και τα κοινωνικά δίκτυα.
Κάποιοι μάλιστα κατηγορούν τον χριστιανισμό ότι αστόχησε και ότι η διδασκαλία του δεν οδηγεί σε ο,τι υπόσχεται. Η εορταζομένη όμως σήμερα αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα τους διαψεύδει με το παράδειγμα της. Τους διαψεύδει λέγοντας προς όλους μας ότι δεν είναι ασθενής η δύναμη του Χριστού, γι᾽ αυτό δεν έχει αλλάξει ο κόσμος, γι᾽ αυτό δεν έχει επικρατήσει η ισότητα ή η ειρήνη. Αλλά για να αλλάξει ο κόσμος χρειάζεται και η δική μας πίστη στον Χριστό, πίστη όχι στα λόγια αλλά στα έργα, σαν αυτή που είχε η αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα αλλά και η συγκύπτουσα γυναίκα του ευαγγελικού αναγνώσματος.
Μόνο αν όλοι πιστεύσουμε πραγματικά στον Χριστό και αν τον αγαπήσουμε, όπως η αγία Βαρβάρα, τότε θα δούμε να πραγματώνεται στον κόσμο μας και η ισότητα και η ειρήνη και όλα όσα επιθυμούμε και υπόσχεται ο Θεός να μας χαρίσει. Η πίστη στον Χριστό είναι κάτι που μας αφορά όλους. Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Μας αφορά όλους, και τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους υψηλά ισταμένους και τους απλούς ανθρώπους.
Ας ακούσουμε, λοιπόν, το μήνυμα της αγίας μας και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, ας την μιμηθούμε, γιατί η πραγματική τιμή των αγίων είναι η μίμηση της ζωής τους.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.