Με τον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 28ης Ιουνίου 2024, άρχισαν στην Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του ιδρυτού της Εκκλησίας των Βεροιέων.
Τις καταληκτήριες εκδηλώσεις των επετειακών «Λ΄ Παυλείων» τιμούν με την παρουσία τους Ιεράρχες των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος κ. Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λίπλγιαν κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ουγγαρίας κ. Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαος (Εκκλησία της Αλβανίας) και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, καθώς και ο Αρχιμ. Αθανάσιος Σουλτάνωφ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Παύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενότητα του πνεύματος την οποία θεωρεί απαραίτητη ο Απόστολος Παύλος ο οποίος «εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενη διαίρεση που μπορεί να αναφυεί μέσα στην Εκκλησία, εξαιτίας ανθρωπίνων αδυναμιών και παρανοήσεων».
Αναλυτικά η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:
«Ἀλλά ταύτην αἴτησαι φυλάττειν τήν καλήν σου ὁμολογίαν … Παῦλε ἀπόστολε καί διδάσκαλε τῶν Ἐκκλησιῶν».
Επί τριάντα ημέρες η αποστολική Ιερά Mητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας τιμούσε με ποικίλες εκδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσε και πραγματοποίησε σε όλες τις αρχιερατικές περιφέρειές της στο πλαίσιο των Λ´ Παυλείων, τον ιδρυτή της, πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο.
Επί τριάντα ημέρες «ἐν ἑνί στόματι καί μιᾷ καρδίᾳ» ο ευσεβής κλήρος και ο πιστός λαός εκφράζαμε την αγάπη και τον σεβασμό μας προς τον μέγιστο απόστολο Παύλο, το «σκεῦος τῆς ἐκλογῆς», το οποίο η χάρη του Θεού οδήγησε πριν από δύο περίπου χιλιάδες χρόνια στη μακεδονική Βέροια, για να κηρύξει το όνομα του Χριστού «Ἰουδαίοις τε καί Ἕλλησι», και να κερδίσει τις ψυχές των προγόνων μας εν Χριστώ.
Επί τριάντα ημέρες προσεγγίζαμε μέσα από τις Ημερίδες και τα Συνέδρια τον πρωτοκορυφαίο απόστολο, το «στόμα του Χριστού», και ακούαμε τον θεόπνευστο λόγο του, να μας διδάσκει, να μας παρηγορεί, αλλά και να μας καθοδηγεί στη ζωή μας και στην πνευματική μας πορεία.
Επί τριάντα ημέρες με όλες τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε προς τιμήν του μεγίστου αποστόλου και ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησιας, δεν του εκφράζαμε μόνο εμείς την αγάπη μας, αλλά αισθανόμασταν και τη δική του αγάπη να μας περιβάλλει και να μας ενισχύει στην προσπάθεια και τον αγώνα μας, επαναλαμβάνοντας και προς εμάς τους λόγους του προς τους χριστιανούς της Γαλατίας: «τεκνία μου, οὕς πάλιν ὠδίνω, ἄχρις οὗ μορφωθῇ Χριστός ἐν ὑμῖν».
Και σήμερα, παραμονή της εορτής του, παραμονή της εορτής των δύο πρωτοκορυφαίων αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, τον τιμούμε στον πάνσεπτο και περικαλλή αυτόν ναό, τον οποίο ανίδρυσε η ευλάβεια των πατέρων μας πριν από δέκα περίπου αιώνες, προς τιμήν του αποστόλου των Βεροιέων, του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου, αλλά και του ηνωμένου αυτώ τω πνεύματι αγίου ενδόξου αποστόλου Πέτρου, λίγες μόνο ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος, με την οποία πιστοποιείται και τονίζεται η ενότης εν τη Εκκλησία διά του Αγίου Πνεύματος.
Την ενότητα του πνεύματος θεωρεί απαραίτητη και ο μέγας απόστολος Παύλος, και γι᾽ αυτό μας συστήνει να την επιδιώκουμε με ζήλο, γράφοντας προς τους Εφεσιους: «σπουδάζοντες τηρεῖν τήν ἑνότητα τοῦ πνεύματος», ἡ ὁποία εἶναι ἑνότητα πίστεως ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, διότι ὁ Χριστός εἶναι τό θεμέλιο τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας, καθώς «θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός».
Γι᾽ αυτό και εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενη διαίρεση που μπορεί να αναφυεί μέσα στην Εκκλησία, εξαιτίας ανθρωπίνων αδυναμιών και παρανοήσεων. Και δεν παύει να τονίζει και να διακηρύσσει ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι του Παύλου ή του Απολλώ ή του Κηφά, διότι όλοι είναι «διάκονοι δι᾽ ὧν ἐπιστεύσαμεν», και μόνον ο Χριστός, ο οποίος σταυρώθηκε και αναστήθηκε για μας, είναι το σημείο αναφοράς και η εγγύηση της ενότητος όλων των πιστών, εφόσον βεβαίως επακολουθούν «τοῖς ἴχνεσιν» του Χριστού και αισθάνονται τη σχέση τους μαζί του, ως σχέση μέλους του σώματος με την κεφαλή, που είναι ο Χριστός, και καλλιεργούν τη σχέση αυτή με τον Χριστό, μετέχοντας των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας και πρωτίστως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.
Αυτή η ενότητα, ενότητα πίστεως, η οποία βιώνεται μέσα στην Εκκλησία με την κοινή λατρεία και τη λειτουργική ζωή, που αποτελεί και το θέμα των φετινών Λ´ Παυλείων, υποστασιάζεται και στον αποψινό πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό, στον οποίο συμμετέχουν πολυσέβαστοι και αγαπητοί αδελφοί από τα Ορθόδοξα πρεσβυγενή και νεώτερα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίοι τιμούν αυτές τις ημέρες και το Λ´ Διεθνές Επιστημονικό μας Συνέδριο και τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ουρανοβάμονος αποστόλου Παύλου, του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας.
Θέλω γι᾽ αυτό από καρδίας να ευχαριστήσω και εν ευγνωμοσύνη πολλή τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αγίους αδελφούς, οι οποίο λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον πανηγυρικό Εσπερινό της μνήμης του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντη του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος κ. Στέφανο, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιεραπόλεως, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο οποίος και χοροστατεί στον Εσπερινό μας, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό , από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λίπλγιαν κ. Δοσίθεο, από το Πατριαρχείο Σερβίας, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σιλουανό, από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανό, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζουγκδίδι και Τσαίσι κ. Γεράσιμο, από το Πατριαρχείο Γεωργίας, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, από την Εκκλησία της Κύπρου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος από την Εκκλησία της Ελλάδος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαο, από την Εκκλησία της Αλβανίας.
Και καθώς η ζωή μας κινείται ανάμεσα στις συμπληγάδες του κόσμου, κινείται μέσα σε ένα περιβαλλον συγκριτισμού και αρνήσεως, μέσα στο οποίο καλούμεθα οι πιστοί να δίδουμε τη μαρτυρία της πίστεως με τον λόγο και τη ζωή μας, ας παρακαλέσουμε τον μέγιστο απόστολο Παύλο και ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος μας συγκέντρωσε απόψε εδώ, με τους λόγους τους ιερού υμνογράφου: «αἴτησαι φυλάττειν τήν καλήν σου ὁμολογίαν … Παῦλε ἀπόστολε καί διδάσκαλε τῶν Ἐκκλησιῶν», για να σε υμνούμε και να σε τιμούμε πάντοτε. Αμήν.