Βεροίας Παντελεήμων: Ας παρακαλέσουμε τον Άγ. Γεώργιο να μας απαλλάξει από την αιχμαλωσία των παθών
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βεροίας, το πρωί της Δευτέρας της Διακαινησίμου.
“Τιμώντας τον άγιο μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Γεώργιο, τον «αιχμαλώτων ελευθερωτην», ας τον παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει διά των πρεσβειών του από την αιχμαλωσία των παθων, και να μας βοηθήσει ώστε να ζούμε και εμείς μέσα στην πραγματικότητα της Αναστάσεως”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ευχήθηκε ο εορταζόμενος Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Γεώργιος να προστατεύει τους ευλαβείς προσκυνητές, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον εορτάζοντα Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Φρασαριώτη.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
Αναστάσεως ημέρα η χθεσινή, και οι στρατιώτες που φύλασσαν τον τάφο του Χριστού, τρομαγμένοι από το θαύμα και μη γνωρίζοντας πως συνέβη να βγεί ο Χριστός από τον τάφο αναστημένος απορούσαν και εξεπλήττοντο.
Σήμερα όμως ένας άλλος στρατιώτης επιβεβαιώνει το θαύμα της Αναστάσεως. Και ο στρατιώτης αυτος είναι ο άγιος μεγαλομάρτυς και τροπαιοφόρος Γεώργιος, τη μνήμη του οποίου εορτάζει και πανηγυρίζει η Εκκλησία μας μεθεορτίως σήμερα.
Πόσο μεγάλη είναι όμως η διαφορά τους! Οι στρατιώτες που φυλασσαν τον τάφο του Χριστού είχαν το μοναδικό προνόμιο να τον δούν πρώτοι αυτοί αναστημένο. Θα μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν, αν ήθελαν, ως Θεό, όπως είχε κάνει ο εκατόνταρχος που ήταν παρών κατά τη Σταύρωσή του, και ο οποίος, όταν είδε όσα συνέβησαν, ανεφώνησε «αληθώς Θεού Υιός ην ούτος».
Δεν το έκαναν όμως οι στρατιώτες της κουστωδίας. Δεν το έκαναν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν είτε γιατί δεν θέλησαν, είτε γιατί φοβήθηκαν να τον αναγνωρίσουν. Και παρέμειναν στον φόβο και στην άγνοιά τους. Και παρέμειναν στην ιστορία ως δειλοί, που δέχθηκαν να καλυφθούν πίσω από μία ψεύτικη και επονείδιστη δικαιολογία, ότι δήθεν, ενώ κοιμόταν, οι μαθητές του Χριστού έκλεψαν το σωμα του, για να μην έχουν οι ίδιοι ευθύνη.
Αντίθετα προς αυτούς τους στρατιώτες, ο Ρωμαίος στρατιώτης, τον οποίο τιμούμε σήμερα, ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, διέθετε και την τόλμη και τη γενναιότητα να πιστεύει στον αναστημένο Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό.
Και δεν πίστευε μόνο, αλλά και ζούσε σύμφωνα με την πίστη του και τις εντολές του. Και ακόμη δεν δίστασε να τον ομολογήσει ενώπιον του φοβερού αυτοκράτορος Διοκλητιανού, του οποίου είχε την εύνοια, την τιμή και την αγάπη. Δεν δίστασε όμως να τα αρνηθεί και όλα αυτά χάριν της πίστεως και να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του.
Και μπορεί να άκουσε την οργισμένη φωνή του Χριστομάχου αυτοκράτορος, αξιώθηκε όμως να ακούσει και τη φωνή του Χριστού να τον ενισχύει και να τον ενθαρρύνει για να αντέξει τα πολυάριθμα και πολυώδυνα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλε ο Διοκλητιανός, αξιωθηκε να δεί το πρόσωπο του Αναστάντος Κυρίου, όπως ο πρωτομάρτυς Στέφανος, να τον επαινεί και να τον ενθαρρύνει στον αγώνα του.
Η πίστη αυτή του αγίου ενδόξου μεγαλομαρτυρος Γεωργίου, πίστη στον Αναστάντα Κύριο, θα πρέπει να εμπνέει και εμάς, γιατί αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να υπερνικούμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες της παρούσης ζωής, όποια και αν είναι αυτά για τον καθένα μας, αλλά και γιατί μας χαρίζει κάτι πολύ πέρα και πολύ πάνω από όλα αυτά. Μας χαρίζει τη σωτηρία μας.
Μας χαρίζει την προσωπική μας ανάσταση. Μας χαρίζει την αιώνια ζωή μαζί με τον Αναστάντα Κύριο, ο οποίος έπαθε, ταπεινώθηκε, εξευτελίσθηκε, δάρθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε, για να απελευθερώσει και εμάς από τα πάθη και τις αδυναμίες μας, για να μας απαλλαξει από τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας, αλλά και για να μας απολυτρώσει από την αμαρτία και τα δεσμά του διαβόλου.
Γι᾽ αυτό, τιμώντας τον άγιο μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Γεώργιο, τον «αιχμαλώτων ελευθερωτην», ας τον παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει διά των πρεσβειών του από την αιχμαλωσία των παθων, και να μας βοηθήσει ώστε να ζούμε και εμείς μέσα στην πραγματικότητα της Αναστάσεως.
Και πως ζούμε μέσα στην πραγματικότητα της Αναστάσεως; Ζούμε, όταν ανακαινίζουμε τον εαυτό μας πνευματικά. Ζούμε, όταν εναρμονίζουμε τη ζωή μας με το θέλημα του Χριστού και αγωνιζόμεθα να νικήσουμε μέσα μας ο,τι μας συνδέει με την αμαρτία, ο,τι μας συνδέει με την κακία, ο,τι μας συνδέει με την πονηρία, από τα οποία μας ελευθέρωσε ο Χριστός με τη σταυρική θυσία και την Ανάστασή του. Την ζούμε έχοντας τον νού μας στραμμένο προς τον Αναστάντα Κύριο, και όχι προσκολλημένο διαρκως στα γήινα και τα εγκόσμια, τα οποία παρέρχονται κάποια ημέρα.
Την ζούμε διατηρώντας με κάθε τρόπο στην ψυχή μας το φως της Αναστάσεως που κατηύγασε χθες τους ναούς μας, και όχι αφήνοντάς το να σκοτεινιάσει και να θαμπώσει από τις σκιές των αδυναμιών μας και των παθών μας. Έτσι θα φωτίζει και εμάς, ώστε να φωτίζει και τους αλλους γύρω μας, και έτσι να γινόμαστε και εμείς, διά πρεσβειών και του αγίου Γεωργίου, μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου και να ζούμε διαρκως μέσα στη χαρά που μας χαρισε με την Ανάστασή του ο Κύριος μας.
ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.