Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Η ελεημοσύνη είναι δάνεισμα στον Θεό».
«Ό,τι καλύτερο για την ελεημοσύνη μας είναι να αδειάζουμε το πορτοφόλι μας για τον φτωχό, να ξεγυμνωνόμαστε κυριολεκτικά για τον αδελφό μας, σαν τον άγιο Μαρκιανό. Να προσφέρουμε ελεημοσύνη και έτσι θα αποκτήσουμε συνήγορο στον ουρανό, τους φτωχούς που ελεήσαμε. Θα καταθέσουμε στην τράπεζα του Θεού τα χρήματά μας, αλλά και σ’ αυτή τη ζωή θα έχουμε την προστασία του Θεού και των αγίων», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
Αναλύοντας στην προηγούμενη ομιλία τον πέμπτο μακαρισμό, τον μακαρισμό των ελεημόνων, οι οποίοι κατά την υπόσχεση του Κυρίου θα τύχουν το έλεος του Θεού, αναφέραμε μία θαυμαστή και διδακτική ιστορία σχετικά με τον πρεσβύτερο Μαρκιανό, ο οποίος το πρωί της ημέρας των εγκαινίων του ναού του, της αγίας Αναστασίας Κωνσταντινουπόλεως, χάρισε τα ρούχα που φορούσε σε έναν πτωχό που συνάντησε στην είσοδο του ναού και έτρεμε από το κρύο, χωρίς να υπολογίσει ότι ο ίδιος δεν είχε κάτι άλλο να φορέσει παρά μόνο την ιερατική του στολή.
Kαι είδαμε ακόμη πως ο Θεός αποκάλυψε την ελεημοσύνη του σε όλους εκείνους που είχαν προλάβει να τον κατακρίνουν γιατί φορούσε δήθεν στολή πιο λαμπρή από τον αυτοκράτορα.
Το παράδειγμα είναι πράγματι συγκινητικό. Ένας φτωχός κληρικός ξεγυμνώθηκε για τον φτωχό συνάνθρωπό του, και ο Θεός την τριμμένη φορεσιά του, την έκανε να φαίνεται στους άλλους χρυσούφαντη, αδαμαντοκόλλητη, λαμπρή.
Ελεημοσύνη ευάρεστη είναι να δίδουμε από το υστέρημα, όπως έδωσε η χήρα του ευαγγελίου το δίλεπτο, ή όπως η άλλη χήρα στην Παλαιά Διαθήκη έδωσε το λιγοστό λάδι και αλεύρι που είχε για να φάει ο προφήτης Ηλίας, χωρίς να έχει άλλο για το παιδί της.
Ελεημοσύνη είναι να δώσουμε το καλύτερο ρούχο, όπως είπε ότι θα έκανε ο αγαθός αββάς Νισθερώ, για τον οποίο μιλήσαμε προηγουμένως.
Ελεημοσύνη είναι να στερηθούμε το καλύτερο πράγμα μας, και όχι το άχρηστο, να δώσουμε το καλύτερο σαν να το δίναμε στον Θεό μας, στον Χριστό μας.
Αλήθεια, αν μας ζητούσε ο Χριστός ένδυμα, τι θα του δίναμε; Το χειρότερο; Όχι, βέβαια, γιατί θα ήταν ασέβεια και περιφρόνηση. Μακάρι να σκεφτόμαστε έτσι και όταν πρόκειται να κάνουμε ελεημοσύνη.
Ό,τι καλύτερο για την ελεημοσύνη μας είναι να αδειάζουμε το πορτοφόλι μας για τον φτωχό, να ξεγυμνωνόμαστε κυριολεκτικά για τον αδελφό μας, σαν τον άγιο Μαρκιανό. Να προσφέρουμε ελεημοσύνη και έτσι θα αποκτήσουμε συνήγορο στον ουρανό, τους φτωχούς που ελεήσαμε. Θα καταθέσουμε στην τράπεζα του Θεού τα χρήματά μας, αλλά και σ’ αυτή τη ζωή θα έχουμε την προστασία του Θεού και των αγίων.