Την Κυριακή μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (8 Αυγούστου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν».
«Δύο μεγάλα θαύματα του Χριστού μας περιέγραψε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο ιερός ευαγγελιστής Ματθαίος, τη θεραπεία δύο τυφλών και τη θεραπεία ενός κωφού και δαιμονιζομένου ανθρωπου. Και μας τα περιέγραψε με τρόπο σύντομο και λιτό, γιατί ο Χριστός δεν θαυματουργούσε για να κάνει επίδειξη δυνάμεως και να εντυπωσιάσει όσους τον παρακολουθούσαν. Ο Χριστός θαυματουργούσε από αγάπη και θεραπεύοντας τους πάσχοντες απάλυνε τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων και ενίσχυε την πίστη τους.
Γι᾽ αυτό και, όταν κάποιος τον πλησίαζε και ζητούσε τη βοήθειά του, ο Χριστός δεν έθετε καμία αλλη προϋπόθεση για να τον θεραπεύσει παρά μόνο την πίστη.
Αυτή την πίστη ζήτησε ο Χριστός και από τους δύο τυφλούς της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.
Η αποκατάσταση των οφθαλμών των τυφλών δεν ήταν μία συνηθισμένη περίπτωση, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να περιμένει κανείς να συμβεί, γι᾽ αυτό και ο Χριστός τους ρωτά. «Πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω αυτό που ζητάτε;»
Οι δύο τυφλοί είναι βέβαιοι για το αίτημά τους, είναι βέβαιοι για τη δύναμη του Χριστού και χωρίς καμία αμφιβολία του απαντούν «ναι, Κύριε».
Ο Χριστός αγγίζει τα μάτια τους και αντί να τους πεί οτιδήποτε άλλο, τους λέγει: «Ας γίνει συμφωνα με την πίστη σας», αφήνοντας την εξέλιξη των πραγμάτων να αποδείξει τη δύναμη της πίστεως. «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν».
Και οι τυφλοί αναβλέπουν και η πίστη θριαμβεύει και οι άπιστοι γραμματείς και φαρισαίοι που αμφισβητούν τον Χριστό κατατροπώνονται. Η δύναμη του Χριστού είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα από τη θέληση και την πίστη των ανθρώπων. Ο Χριστός όμως, όπως είπαμε, δεν κάνει θαύματα για να δείξει τη δύναμή του, αλλά για να βοηθήσει τους ανθρώπους και σωματικά και πνευματικά. Γι᾽ αυτό και πρώτα αγγίζει τους δύο τυφλούς, κάνει δηλαδή αυτό που εξαρτάται από τον ίδιο, και στη συνέχεια αφήνει τη χάρη του να ενεργήσει ανάλογα με τη δική τους πίστη. «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν».
Τους λόγους αυτούς που απηύθυνε προς τους τυφλούς της σημερινής ευαγγελικής περικοπής απευθύνει και προς εμάς ο Χριστός. Πολλές φορές ζητούμε θαύματα, ζητούμε να μας θεραπεύσει, ζητούμε να μας βοηθήσει και να μας σώσει από ασθένειες, από πειρασμούς, από προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Και ανησυχούμε και αδημονούμε και διερωτώμεθα, αν άκουσε ο Χριστός την προσευχή μας και αν θα ικανοποιήσει το αίτημά μας.
Ο Χριστός μας ακούει, όπως άκουσε και τους δύο τυφλούς, αλλά απευθύνει και σε μας το ίδιο ερώτημα και περιμένει την απάντησή μας: «Πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάτε;».
Τι του απαντούμε εμείς; Του απαντούμε χωρίς περιστροφές και χωρις δισταγμούς ότι όντως πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που ζητούμε; Του δείχνουμε με τη ζωή μας και με τη συμπεριφορά μας ότι πράγματι πιστεύουμε ότι έχει τη δύναμη να μας θεραπεύσει και να μας σώσει ή αρκούμεθα να πούμε ένα τυπικό «ναi, Κύριε» με τα χείλη μας και όχι με την καρδιά μας;
Αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας μας που ζητά κάτι από τον Χριστό. Και στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσουμε, αν αφήνουμε τον Χριστό να μας αγγίσει προκειμένου να μας θεραπεύσει, όπως έκαναν οι δύο τυφλοί, των οποίων ο Χριστός «ήψατο των οφθαλμών αυτών», πριν να τους πει το «κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν». Ας γίνει σύμφωνα με την πίστη σας.
Και ας μην σπεύσουμε να πούμε ότι δεν μπορεί να μας αγγίσει ο Χριστος, γιατί δεν είναι ανάμεσά μας. Άγγιγμα της αγάπης του Χριστού είναι όλα τα μέσα που με τη χάρη του και τον φωτισμό του δημιουργούν οι άνθρωποι, δημιουργούν οι επιστήμονες. Γιατί αν δεν πιστεύουμε ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, που ανακουφίζει τις ασθένειες και τις δυσκολίες μας, οφείλονται στην αγάπη του Θεού για το πλάσμα του, τότε δεν πιστεύουμε ακράδαντα και ότι ο Θεός μπορεί να μας θεραπεύσει και να μας σώσει. Τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούσε στα θαύματά του ο Χριστός, τα χρησιμοποιούσε όχι γιατί δεν μπορούσε να θαυματουργήσει χωρίς αυτά, αλλά από συγκατάβαση στη δική μας υλική φύση. Και αυτό συνεχίζει να κάνει για όσους τον παρακαλούν να τους θεραπεύσει ή να τους σωσει από τις δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, αφήνοντας στη δική μας πίστη την τελείωση του θαύματός του.
«Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν», μας λέγει.
Το θαύμα που θα ζήσουμε εξαρτάται από την πίστη μας. Αν δεν πιστεύουμε δεν θα το ζήσουμε.
Ας ζητήσουμε, λοιπόν, και εμείς σαν τους δύο τυφλούς της σημερινής ευαγγελικής περικοπής να μας ελεήσει ο Θεός και να μας σώσει από τους δύο μεγάλους πειρασμούς που μας δοκιμάζουν, τον πειρασμό της πανδημίας και ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες τις πυρκαϊές που κατακαίουν και καταστρέφουν την πατρίδα μας. Ας ζητήσουμε το έλεος του με πραγματική πίστη, αξιοποιώντας και όλα τα μέσα τα οποία η αγάπη του μας παρέχει. Και αν έχουμε πίστη, τότε «κατά την πίστιν ημών» θα κάνει και σε μας ο Χριστός το θαύμα του. Εξαρτάται, λοιπόν, από τη δύναμη της δικής μας πίστεως και από τον τρόπο με τον οποίο το ζητούμε από τον Χριστό, ο οποίος γνωρίζει τη διάθεσή μας, γνωρίζει τα διανοήματά μας, γνωρίζει τα πάντα· αλλά πολλές φορές επιπόλαια ζητούμε κάτι, χωρίς να έχουμε την πεποίθηση ότι, ναί, ο Χριστός θα το κάνει αυτό που ζητούμε, ο Χριστός θα μας σώσει, πως όμως; «κατά την πίστιν ημών». Αμήν».