Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχήθηκε για την εορτή της 25ης Μαρτίου. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “εορτάζουμε και τιμούμε τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της δικής μας επαναστάσεως για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τον τουρκικό ζυγό, καθώς τιμούμε το ολοκαύτωμα της Μονής της Παναγίας Δοβρά και της ηρωικής πόλης της Ναούσης, από όπου ξεκίνησε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1822 η επανάσταση των προγόνων μας”.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ποιμαντορική Εγκύκλιο Ευαγγελισμού:
† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
ΠΡΟΣ
τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν της καθ᾽ ημάς θεοσώστου Επαρχίας
«Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην, αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν»
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Διπλή η προτροπή που απευθύνει ο ιερός υμνογράφος σήμερα, εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γη και ουρανός, άγγελοι και άνθρωποι καλούνται να εορτάσουν το μέγα και ανεπανάληπτο γεγονός, το υπέρ λόγον και έννοιαν μυστήριο της αγάπης του Θεού προς το πλάσμα του.
Το προαιώνιο σχέδιο του Θεού γίνεται πραγματικότητα και η προσδοκία των ανθρώπων για την απαλλαγή τους από τα δεσμά της αμαρτίας και την επιστροφή τους στην κοινωνία με τον Θεό γίνεται ορατή.
Η χαρμόσυνη είδηση την οποία έφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ προς την Παρθένο Κόρη της Ναζαρέτ δεν ήταν χαρμόσυνη μόνο γι᾽ αυτήν αλλά και για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Γιατί αν ο ευαγγελισμός του Αρχαγγέλου σήμαινε για την Παναγία Παρθένο ότι θα αξιωθεί να γίνει Μητέρα του Θεού, ο ευαγγελισμός της Παρθένου σήμαινε για τον κάθε άνθρωπο ότι θα αξιωθεί να γίνει τέκνον του Θεού.
Να γιατί ο ιερός υμνογράφος καλεί τη γη, καλεί όλους τους ανθρώπους αλλά και την υλική φύση, η οποία κατά τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο συστέναζε εξαιτίας της πτώσεως των πρωτοπλάστων και της υποδουλώσεως των ανθρώπων στην αμαρτία και στον αίτιό της τον διάβολο, να διακηρύξουν στα πέρατα του κόσμου το χαρμόσυνο μήνυμα, την αρχή της απολυτρώσεως του ανθρώπου από την καταδυναστεία του πονηρού.
Τι όμως εννοεί ο ιερός ποιητής, όταν καλεί τους ουρανούς να αινέσουν τη δόξα του Θεού;
Δεν απευθύνεται ασφαλώς στο απέραντο σύμπαν, αλλά στις αγγελικές δυνάμεις, τα λειτουργικά πνεύματα που διακονούν τον Θεό και μεριμνούν για τη σωτηρία των ανθρώπων. Τους αγγέλους καλεί να υμνήσουν και να δοξάσουν τον Θεό, όπως τον ύμνησαν «φωνή μεγάλη» κατά τη δημιουργία του σύμπαντος, γιατί τώρα ο Θεός αναπλάσσει και ανακαινίζει τον άνθρωπο, έργο κατά πολύ υπέρτερο της υλικής κτίσεως. Και είναι φυσικό ότι οι άγγελοι,
που έγιναν μάρτυρες της αμετακλήτου πτώσεως του Εωσφόρου και των αγγέλων του, να αινούν τον Θεό, γιατί εν τω απείρω ελέει του για τον άνθρωπο δεν τον άφησε να κείται στην αμαρτία και να είναι υποχείριο του διαβόλου, αλλά ανοίγει σήμερα, με τον ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, το κεφάλαιο της σωτηρίας του.
Αυτή την ημέρα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπήρξε ανέκαθεν προστάτις και Υπέρμαχος Στρατηγός του γένους των Ελλήνων, αυτή την ημέρα την οποία επιλέγει ο Θεός ως αφετηρία του έργου της θείας οικονομίας και της σωτηρίας των ανθρώπων από τη δουλεία της αμαρτίας, επέλεξαν και οι πατέρες μας ως αφετηρία της επαναστάσεώς τους εναντίον του αλλοθρήσκου τυράννου, ο οποίος τους καταδυνάστευε επί τετρακόσια περίπου χρόνια.
Αυτή την ημέρα επέλεξαν για να σηκώσουν με την ευλογία του Θεού τα λάβαρα του αγώνος εναντίον των Τούρκων με την πίστη και τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας τους ήταν δίκαιος, και θα είχαν σε αυτόν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και είχαν αυτή τη βεβαιότητα, γιατί δεν αγωνιζόταν για το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά για το κοινό καλό. Αγωνιζόταν για να ελευθερώσουν την πατρίδα τους, την αγιασμένη από τα αίματα και τα ιερά λείψανα των ηρώων και των αγίων. Αγωνιζόταν, όπως έλεγε και ο γενναίος αρχιστράτηγος της επαναστάσεως, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «πρώτα υπέρ πίστεως κι έπειτα υπέρ πατρίδος».
Για εμάς όμως εδώ στην Ημαθία η σημερινή διπλή εορτή, η εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και η εθνική μας επέτειος, έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς εορτάζουμε και τιμούμε τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της δικής μας επαναστάσεως για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τον τουρκικό ζυγό, καθώς τιμούμε το ολοκαύτωμα της Μονής της Παναγίας Δοβρά και της ηρωικής πόλεως της Ναούσης, από όπου ξεκίνησε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1822 η επανάσταση των προγόνων μας.
Τιμούμε τους προγόνους μας, γιατί, παρότι γνώριζαν τις δυσκολίες της επαναστάσεως που ξεκινούσαν, τόλμησαν να θυσιάσουν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδος, και δοξάζουμε και τον Θεό, διότι μας χάρισε την ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου. Και ακόμη γιατί μας χάρισε τη Μητέρα του Υιού του, την Υπεραγία Θεοτόκο, ως μητέρα μας και Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, για να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί όχι μόνο «από νίκης εις νίκην», αλλά και να μας οδηγεί στη σωτηρία.
Μετ᾽ ευχών εν Κυρίω και πατρικής αγάπης
Ο Μητροπολίτης
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων