Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Μυστήριο των Χριστουγέννων» και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Συμμετείχαν τα τμήματα Βυζαντινής, Πιάνου, Κιθάρας, Κανονάκι, Μονωδίας καθώς και η μικτή χορωδία ενηλίκων υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Πέτκου.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Γραμματέας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Μαρία Χαλδαιοπούλου.
Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Βεροίας:
Ακούσαμε τους θεσπέσιους ύμνους των Χριστουγέννων που μας συγκινούν όλους και μας προετοιμάζουν να ζήσουμε το μέγα μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού.
Και δεν ονομάζουμε τυχαία αυτή τη μεγάλη εορτή που θα εορτάσουμε σε τρεις ημέρες μυστήριο, γιατί η Γέννηση του Χριστού, η ενανθρώπηση δηλαδή του Θεού, είναι ένα γεγονός ασύλληπτο από την ανθρώπινη λογική.
Λέμε πολλές φορές ότι η δημιουργία και η ζωή του ανθρώπου είναι ένα μυστήριο, γιατί είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως ο Θεός έπλασε τα πάντα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι ώστε να λειτουργούν με τέλειο τρόπο και να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός όχι μόνο ζώντος πλάσματος αλλά και ενός λογικού όντος.
Και είναι μυστήριο, γιατί εκτός των άλλων δεν υπήρχε προηγούμενο. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο όχι κατ᾽ αναλογία με κάτι άλλο, αλλά εκ του μη όντος και μάλιστα κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσίν του.
Αν, λοιπόν, η δημιουργία του ανθρώπου είναι ένα μυστήριο ανεξιχνιαστο, το οποίο και η σύγχρονη ακόμη επιστήμη αδυνατεί να κατανοήσει, μπορούμε να σκεφθούμε πόσο μεγαλύτερο μυστήριο αποτελεί το γεγονός της ενανθρωπήσεως του Χριστού.
Το γεγονός ότι ο Θεός αφενός συνέλαβε το μυστήριο της θείας οικονομίας, το σχέδιο δηλαδή για να σώσει τον άνθρωπο γενόμενος ο ίδιος άνθρωπος, αλλά και αφετερου να χωρέσει μέσα σε αυτή την ανθρώπινη φύση και τη θεία φύση, τη δική του φύση, η οποία είναι, όπως γνωρίζουμε, αχώρητη. Και μάλιστα να γίνει αυτό χωρίς να συμφυρθεί η μία φύση με την άλλη, αλλά να γεννηθεί ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού διά Πνεύματος Αγίου εκ της Αειπαρθένου Μαρίας.
Και μόνο να το περιγράψει αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται, πολύ περισσότερο να το κατανοήσει, διότι σύμφωνα και με τον ιερό υμνογράφο, που εκφράζει τη γνώμη των θείων πατέρων, «ου φέρει το μυστηριον έρευναν». Δεν μπορεί να ερευνήσει κανείς το μυστήριο. Υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες το μυστηριο της Γεννήσεως του Χριστού, γιατί τα μυστήρια του Θεού είναι ανερμήνευτα και ανεξιχνίαστα από την ανθρώπινη λογική, η οποία κατανοεί μόνο όσα της είναι οικεία.
Ο Θεός όμως δεν αρνείται την έρευνα των μυστηρίων του, και θα λέγαμε μάλιστα ότι προσφέρει μία δυνατότητα στον άνθρωπο για να κατανοήσει όσα δεν μπορεί να κατανοήσει με τη λογική και τον πεπερασμένο νού του. Και αυτή η δυνατότητα είναι η πίστη.
Τα μυστήρια του Θεού δεν είναι τα μόνα που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο άνθρωπος με τη λογική. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όμως και αυτά τα προσεγγίζει με άλλους τρόπους.
Υπάρχει κανένα παιδί που μπορεί να κατανοήσει με τη λογική την αγάπη της μητέρας ή του πατέρα του; Όχι. Την θεωρεί αυτονόητη, έστω και αν δεν μπορεί να την εξηγήσει. Την αισθάνεται και πιστεύει σ᾽ αυτήν.
Το ίδιο συμβαίνει και με το μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού. Ο άνθρωπος μπορεί να προσεγγίζει το μυστήριο μόνο με την πίστη, γιατί και η απέραντη αγάπη του Θεού, που τον έκανε να σαρκωθεί για χάρη των ανθρώπων, μόνο με την πίστη προσεγγίζεται, μόνο με την πίστη μπορούμε να την αισθανθούμε.
Γι᾽ αυτό και οι καλύτεροι συνοδοί μας στην κατανόηση του μυστηρίου των Χριστουγέννων είναι οι ιεροί υμνογράφοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με την πίστη και την αγάπη τους προς τον Θεό το έζησαν ως προσωπικό βίωμα, ως εμπειρία, και μας το μεταδίδουν μέσα από τους ωραιότατους ύμνους με τους οποίους περιέγραψαν και ύμνησαν αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτό το μεγάλο μυστήριο, δείχνοντας και σε μας τον δρόμο, όπως ο αστέρας έδειξε τον δρόμο στους μάγους.
Και ποιος είναι ο δρόμος;
Είναι να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για να υποδεχθεί τον Χριστό μέσα στην ψυχή μας. Να την προετοιμάσουμε με την αγάπη και με την ταπείνωση. Να την καθαρίσουμε με τη μετάνοια και την εξομολόγηση και να την ανοίξουμε για να κατοικήσει ο Χριστός με τη μετοχή μας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μέσα της.
Και εάν έχουμε τον Χριστό στην ψυχή μας και αν του προσφέρουμε την αγάπη μας όχι με τα λόγια μας αλλά με τη ζωή μας, τότε θα μπορέσουμε και εμείς να προσεγγίσουμε το μυστήριο των Χριστουγέννων. Θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της θείας αγάπης για τον καθένα από μας προσωπικά και θα θελήσουμε να τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.
Αυτή είναι η πατρική μου ευχή για τα φετινά Χριστούγεννα μαζί με τις ευχαριστίες μου προς όλους τους συντελεστές της όμορφης αυτής Χριστουγεννιάτικης εκδηλωσεως της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά ιδιαίτερα εδώ του Κέντρου της «Παντανάσσης», το οποίο μας προετοίμασε με τους ύμνους, με τις μουσικές, με τα τραγούδια για να ζήσουμε όσο μπορούμε μέσα μας τα Χριστούγεννα, αφού βάλουμε στην ψυχή μας τον Χριστό.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.