Ι.Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
15 Μαΐου, 2023

Α’ Ισιδώρια 2023 στην Ιερά Μητρόπολη Χίου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Με το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Χίου, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (4ος-5ος αι.) να έχει αποκατασταθεί πλήρως, η Ιερά  Μητρόπολη Χίου στο πλαίσιο των Α’ Ισιδωρίων έφερε στο προσκήνιο το πανορθόδοξο ιερό Προσκύνημα, το οποίο αποτέλεσε επίκεντρο τιμής και μνήμης του Πρωτομάρτυρα της Χίου Αγίου Ισιδώρου, με δεδομένο ότι σε αυτό το σημείο βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.

Ο φετινός εορτασμός περιελάμβανε Ιερές Ακολουθίες καθ΄όλη την εβδομάδα από 8 έως 14 Μαίου 2023. Στο πλαίσιο του εορτασμού κομίσθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου το οποίο παρέμεινε προς προσκύνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες Κυριακή 14 Μαίου 2023 , καθώς μετά την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη Λιτάνευση  του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου  του  εν  Χίω,  η  οποία  εκκίνησε  από  την  Βρύση  του Μελεκ Πασά, τόπο μαρτυρίου Νεομαρτύρων (έναντι του Εργατικού Κέντρου Χίου) και πορεύθηκε διά των οδών Δημοκρατίας, Κανάρη, Λεωφόρου Αιγαίου, Νεοφύτου Βάμβα, Κοραή και Σκυλίτση  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Συμμετείχαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχές της Νήσου και ο ευσεβής  Λαός.

Κατά το Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ανεφέρθη στην καταγωγή του Αγίου Ισιδώρου από την Αίγυπτο, στις πνευματικές ευκαιρίες της Αιγύπτου (Ιωσήφ ο Πάγκαλος, Μωϋσής, φυγή στην Αίγυπτο, Ευαγγελιστής Μάρκος), αλλά και στην Διακονία της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο, στις χώρες με τα έμφορτα στάχυα, που περιμένουν να δεχθούν τον σπόρο του Χριστού, του Χριστού που προσέλαβε την φύση του ανθρώπου κάθε φυλής για να οδηγήσει στην σωτηρία.

Α΄ Ισιδώρια στην Μητρόπολη Χίου:

Δευτέρα 8 Μαΐου:

Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία (κατά τήν διάρκεια τῆς Ἀκολουθίας μεταφέρθηκε τό ἱερό λείψανο τοῦ Ἁγίου, τό ὁποῖο παρέμεινε ὅλη τήν ἑβδομάδα)

Ἑσπερινός καί Παράκληση τοῦ Ἁγίου

Τρίτη 9 Μαΐου:

Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία

Ἑσπερινός καί Παράκληση τοῦ Ἁγίου

Τετάρτη 10 Μαΐου:

 Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία

Ἑσπερινός καί Παράκληση τοῦ Ἁγίου

Πέμπτη 11 Μαΐου:

Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία

18.00 Ἑσπερινός καί Παράκληση τοῦ Ἁγίου

Παρασκευή 12 Μαΐου:

Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία

18.00 Ἑσπερινός καί Παράκληση τοῦ Ἁγίου

Ἱερά Ἀγρυπνία

Σάββατον 13 Μαΐου:

Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός

Κυριακή 14 Μαΐου:

Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία

           

 

 

 

Διαδώστε: