Ευλογημένο το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διότι ο πιστός λαός του Θεού αξιώθηκε να εορτάσει την 179η επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου Χίου.
Την Κυριακή 29ην Σεπτεμβρίου 2024 τελέσθηκε η Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, η αποδιδομένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Πουλιά και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα, ικανού αριθμού πιστών, παιδιών της Κατασκηνώσεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.α.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος προέβη σε αναφορά περί του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Κτιτορικό Μνημόσυνο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος δώρισε στον Ιερό Ναό ένα εγκόλπιο που εικονίζει τον Ευαγγελιστή Μάρκο, το οποίον του δώρισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Ούτε η γραπτή, ούτε η προφορική παράδοση πληροφορούν πότε τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου.
Γνωρίζουμε, όμως, ότι κατά την περίοδο της γενουατοκρατίας υπήρχε στην περιοχή γενουατική έπαυλη με ναΐσκο του Αγίου Μάρκου. Ο Ζολώτας τον θεωρεί ως τον παλαιότερο του Βροντάδου μαζί με εκείνον του Αγίου Γεωργίου (Πηγάδα). Κατά την περίοδο της εν Χίω αρχιερατείας του Σωφρονίου υπήρχε στην Ιερά Μητρόπολη χειρόγραφο του 16ου αιώνος μαρτυρούν την ύπαρξη του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου μονοκλίτου, αναλόγου του εκκλησιάσματος.
Μετά τα Ορλωφικά, όταν μεγάλος αριθμός επαναστατών διώχθησαν από την Πελοπόννησο και εγκατεστάθηκαν στην περιοχή, διευρύνθηκε ο Ναός ώστε την 1ην Μαΐου 1783 να ανοικοδομηθεί δίκλιτος με το βόρειο κλίτος αφιερωμένον στον Άγιο Κωνσταντίνο. Κατά τη Σφαγή του 1822 ο Ναός πυρπολήθηκε από τον Κιουτσούκ Αχμέτ Μπέη και μετατράπηκε σε σταύλο, οι δε Τούρκοι εμίαναν ακόμη και το σημείο της Αγίας Τραπέζης.
Το 1830, με την επάνοδο των εκπατρισθέντων Ενοριτών αποφασίσθηκε η ανακαίνιση του Ναού ως τρικλίτου με το νότιο κλίτος αφιερωμένον στον Άγιο Νικόλαο. Οι εργασίες άρχισαν την 12ην Μαρτίου 1845 και τα εγκαίνια τελέσθηκαν την 30ην Σεπτεμβρίου 1845 από τον Χίου Σωφρόνιο, αργότερα Πατριάρχη Αλεξανδρείας, δηλονότι διάδοχο του Αγίου Μάρκου. Κατά τον «χαλασμόν της Χίου», τον σεισμό του 1881, ο Ναός καταστράφηκε. Η ανακαίνιση άρχισεν το 1885 και τα εγκαίνια τελέσθηκαν την 25ην Απριλίου 1889. Συγχρόνως ανηγέρθη κελί, του οποίου το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως Παρθεναγωγείο, ενώ το 1890 ελειτούργησεν εις τον χώρον και η Σχολή του Αγίου Μάρκου.
Το 1958 ανηγέρθη το κωδωνοστάσιο του Ναού και το 1970 η νέα ενοριακή αίθουσα. Ο Ιερός Ναός έχει τέμπλο μαρμάρινο με αγιογραφία Γ. Παναγιωτάκη, φυλάσσει τίμια λείψανα των Αγίων Αναργύρων και ύφασμα με το αίμα του Αγίου Αγγελή του Αργείου. Το 2013 δέχθηκε την προσκυνηματικήν επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου (10 Νοεμβρίου) και το 2015 του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (13 Σεπτεμβρίου).
Στον Ιερό Ναό τελείται ο πανηγυρικός εορτασμός του διά της Ενορίας διελθόντος Αγ. Αγγελή (3 Δεκεμβρίου) και η αρχαία Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστού Μάρκου (30 Σεπτεμβρίου). Επίσης, στον Ιερό Ναό έχει δωρηθεί και φυλάσσεται όλον το αρχιερατικό κειμηλιαρχείο του νυν Μητροπολίτου.
Το 2015 συστήθηκε και λειτουργεί το Ίδρυμα «Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ» (ΦΕΚ 6758/21-4-2015) με χορωδία κυριών, διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιίας, κ.α.
Σημαντική τυγχάνει η πνευματική διακονία με λειτουργία πολυαρίθμου Κατηχητικού Σχολείου.