Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 τιμήθηκε η μνήμη του κορυφαίου Εθνεγέρτη και Διδασκάλου Αδαμαντίου Κοραή στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο του στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας από τη φερώνυμη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ι.Μητροπόλεως Χίου:
Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε κατά την επέτειο της εκδημίας του Κοραή στο Παρίσι (6 Απριλίου 1833) προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και παρέστησαν μέλη της Χιακής παροικίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων κ. Αργ. Κοκκινάκης, ο διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη κ. Κωστάκος και άλλοι.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους Χιώτες του «Κοραή» να τιμήσουν τον μεγάλο Χιώτη Διαφωτιστή στον τάφο του οποίου ο Πρόεδρος της Αδελφότητος κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και εν συνεχεία όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Ακολούθως η Αδελφότης δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους σε παρακείμενη αίθουσα, όπου και τελέστηκε ατύπως το πνευματικό μνημόσυνο του Κοραή. Οι δύο κορυφαίοι φιλόλογοι της συνάξεως ο Χιώτης Ποιμενάρχης κ. Μάρκος και ο τ. Λυκειάρχης κ. Ισίδωρος Πρώιος ανέλυσαν με αναφορές στην πατερική διδασκαλία και τα κλασσικά αρχαιοελληνικά γράμματα την καθοριστική συμβολή του Κοραή στην ευρωπαϊκή μελέτη των ανθρωπιστικών σπουδών και κυρίως στην διάδοση της αρχαίας ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας.
Ο Πρόεδρος του «Κοραή» κ. Γεώργιος Δανιήλ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ποιμαντική του παρουσία και την αποδοχή της προσκλήσεως του να συνδράμει την πνευματική αποστολή της Αδελφότητος. Εκ μέρους του Δ.Σ. επέδωσε αναμνηστική ξυλόγλυπτη πλακέτα με εγχάρακτο το από 9/4/1827 Ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως της Τροιζήνας στο οποίο σύσσωμο το Έθνος συνηγμένο για τα ιερά αυτού συμφέροντα προσέφερε στον υπέρμαχο της ελευθερίας Κοραή «το σέβας και την εκ μέσης καρδίας αγάπη του» και δήλωσε ότι «καταφιλεί τα χρυσά του λόγια».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος επεσήμανε ότι οι διδαχές και η παρακαταθήκη του Αδαμ. Κοραή για την μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η προσήλωσή του στην διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής γλώσσας αποτελούν σήμερα τα ισχυρά εφόδια, που μπορούν να μας βοηθήσουν ν’ ανταπεξέλθουμε στην ποικιλόμορφη κρίση και να διατηρήσουμε αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Χρέος της ιστορικής Αδελφότητος είναι να διαδώσει και αναδείξει την μοναδικότητα του πνευματικών θησαυρών της Χίου τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε όλη τη χώρα και στην προσπάθεια αυτή η Χιακή Εκκλησία θα είναι διδάσκαλος και αρωγός. Τέλος εις ένδειξη τιμής για το πατριωτικό έργο της Χιακής Αδελφότητος από το 1885 μέχρι σήμερα ο Χιώτης Ιεράρχης ενημέρωσε ότι θα τιμηθεί ο «Κοραής» Αττικοβοιωτίας με την ανώτατη διάκριση της χιακής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγ. Ισιδώρου.
Ο επικεφαλής του «Κοραή» ενημέρωσε ακόμη ότι με τιμητική πρόταση του Δημάρχου Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνού θα υπογραφεί εντός των ημερών Μνημόνιο Συνεργασίας της Αδελφότητος με τον Δήμο της πεφιλημένης πατρίδας του Κοραή, της Χίου.
Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος τέλεσε ακόμη επιμνημόσυνες δεήσεις στον τάφο του θρυλικού Ψαριανού πυρπολητή Κωνσταντή Κανάρη και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.