Με την τήρηση των ορισθέντων μέτρων, αλλά με αισθήματα βαθυτάτης θλίψεως για την ακούσια απουσία των πιστών και ιδίως των ναυτικών και των οικογενειών των από τους Ιερούς Ναούς μας ετίμησε η πρυτανεύουσα της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας Χίος τον προστάτη των θαλασσινών Άγιο Νικόλαο. Στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς του Αγίου στην πόλη της Χίου (Φραγκομαχαλά), τον Βροντάδο, τα Καρδάμυλα, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, αλλά και σε ναίδρια άλλων ναυτικών κωμοπόλεων και χωριών (Λαγκάδα, Συκιάδα, Θυμιανά κ.α.) οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών προσευχήθηκαν μόνοι τους στον Άγιο που κυβερνά τα πλοία για τους πατεράδες, συζύγους, γιούς, αδελφούς, οικείους, συμπατριώτες, που ευρίσκονται στα «ξύλινα τείχη» που έσωσαν, σώζουν και θα σώζουν για πάντα, από κάθε πλευρά, την Ελλάδα.
Επίκεντρο των Ιερών Ακολουθιών το Ιερό Παράβημα του Αγίου Νικολάου (δεξιόν κλίτος) του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου, στο οποίο ετελέσθη εφέτος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον «γιό του ναυτικού», όπως συνηθίζει ο ίδιος να λέγει, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο μαζί με τον Εφημέριο του Ι. Ναού Πρωτοπρ. π. Αντώνιο Παλαιό, τον Αρχιδιάκ. π. Απόστολο Λάρδα και δύο Ιεροψάλτες.
Στο Κήρυγμά του, το οποίο μετεδόθη ραδιοφωνικώς και διαδικτιακώς προκειμένου να ακουσθεί και από τους ταξιδεύοντες ναυτικούς μας ο Ποιμενάρχης της κατ’εξοχήν ναυτικής Μητροπόλεως της Ελλάδος ανεφέρθη στην πίστη του Αγίου Νικολάου στον Θεό, αλλά και στην εμπιστοσύνη των ναυτικών μας στον προστάτη τους Άγιο. Με την βοήθειά Του, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος Χίου, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κυριώτερο πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, πνευματικής και κατ’ εξοχήν ΕΘΝΙΚΗΣ προσφοράς με ευεργετικές συνέπειες τόσο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στον καιρό της ειρήνης. «Τα καντήλια των Εκκλησιών μας καίνε με αρμυρό νερό» είπε συγκινημένος ο Χιώτης Ιεράρχης καλώντας μέσω ραδιοφώνου τους πιστούς που συμπροσευχόνταν από τις οικίες τους να γονατίσουν μπροστά στα εικονοστάσια και να προσευχηθούν «υπέρ των εν θαλάσση πλεόντων».
Στο πέρας της Θ. Λειτουργίας ετελέσθη και η καθιερωμένη Δοξολογία για την εορτή και του Πολεμικού Ναυτικού και τις νικηφόρες ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνοδευόμενος από τον Ιερολογ. Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και τον Μανιάτη Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ/Μηχανικών Χίου κ. Πέτρο Ιωάννου Λαμπρινάκο μετέβησαν στον αδριάντα του ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΟΥ στην παραλία του Βροντάδου όπου εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως «των εν θαλάσση απολεσθέντων ναυτικών πατέρων και αδελφών ημών», κατετέθη στεφάνι από τον Σπουδαστή κ. Λαμπρινάκο, ενώ ο Σεβασμιώτατος Χίου έρριψε το δικό του στεφάνι στη θάλασσα, στον υγρό τάφο όλων εκείνων που με την θυσία τους εδημιούργησαν «το μέγα της ελληνικής Θαλάσσης κράτος» και τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.
Μια σεμνή αλλά επιβεβλημένη τελετή για να συνειδητοποιήσουμε, όπως είπε ο Ποιμενάρχης της ναυτομάνας Ι. Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ότι «ευλογημένα δεν είναι τα πλοία, ευλογημένοι είναι όσοι ταξιδεύουν μέσα τους».