Χίος: Τιμή στους πεσόντες από τους Οθωμανούς το 1822 στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Νεοχωρίου
Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας τελέσθηκε την Τρίτη της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2023, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Νεοχωρίου, τόπο ηρωισμού και θυσίας των Χίων του 1822, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο που αποτέλεσε το θυσιαστήριο χιλιάδων Χριστιανών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το Πάσχα του 1822, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Συμμετείχαν πολλοί ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος κ. Απόστολος Λάρδας, αντιπροσωπεία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος πιστών.
Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Διδάκτωρ Ιατρικής και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική αυτή στιγμή, όπως και την αναγέννηση του Μοναστηριού ένα αιώνα σχεδόν μετά από μοναχές που έφθασαν στη Χίο από την Ερυθραία, κατά τον πρώτο διωγμό των Μικρασιατών του 1914.
Την ιστορία του Μοναστηριού κρατά ζωντανή ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Μηνάς» από το χωριό Νεοχώρι. Μια παράδοση των τελευταίων χρόνων είναι και η λιτανεία των εικόνων από το γειτονικό χωριό Νεοχώρι μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Τα εικονίσματα τα μεταφέρουν οι κάτοικοι που μάλιστα αναλαμβάνουν τις εικόνες μετά από πλειστηριασμό που γίνεται υπέρ της εκκλησίας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με κατάθεση στεφάνων από το βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Χίου, Παναγιώτη Μανδάλα, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκο Νύκτα, τον στρατιωτικό διοικητή- Ταξίαρχο Χαράλαμπο Αμπατζίδη, και τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς», Κώστα Πρωάκη.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο χώρο της Μονής του Αγίου Μηνά λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2021, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολεως Χίου, μόνιμη Ιστορική Έκθεση-Μουσείο Σφαγής της Χίου.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, 50.000 έγιναν σκλάβοι, ενώ μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του νησιού.
Για να σώσουν την ζωή τους κρύφτηκαν σε διάφορα καταφύγια όπως οι Καρυές, το Αίπος, η Νέα Μονή, το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Το Μεγάλο Σάββατο της 1ης Απριλίου 1822 οι Τούρκοι έκαψαν την Σχολή της Χίου και έσφαξαν σχεδόν όλους τους Χιώτες που βρίσκονταν εκεί. Στις 2 Απριλίου 1822, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι μπήκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά και έσφαξαν περίπου 3.000 Χιώτες που ήταν μέσα, και έπειτα πυρπόλησαν το Μοναστήρι.
Ένα συνταρακτικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την oδύνη μιας ανείπωτης τραγωδίας.
Περισσότερες φωτογραφίες:
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.