Τελέσθηκε την Κυριακή 21η Μαρτίου στον Ιερόν Μητροπολιτικό Ναό Χίου η Ακολουθία του Όρθρου και, εν συνεχεία, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο οποίος εις το θείον κήρυγμα μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Ορθόδοξος Εκκλησία, έχουσα ακλόνητον την Πίστιν εις τον Θείον Αυτής Δομήτορα, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, συμφώνως προς το πνευματοφόρον κήρυγμα των θεοπνεύστων Αποστόλων και τας Ιεράς Αποφάσεις των Αγίων Συνόδων, εορτάζει και τιμά σήμερον «το πολύτιμον τζιβαιρικόν» κατά τον ευσεβή αγωνιστήν του 1821 Ιωάννην Μακρυγιάννην, την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ Της.
Τιμά την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ως θεολογικήν διδασκαλίαν σωτηρίας ψυχών.
Τιμά την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ως υποστατικόν ιδίωμα του Ελληνικού Έθνους.
Τιμά την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ως πολιτισμικόν στοιχείον της ιδιοπροσωπείας του Ελληνικού λαού.
Τιμά την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ως θεόσδοτον αφετηρίαν ιεραποστολικής εκδρομής προς «άλλα πρόβατα» (Ιωάν. ι΄, 16), προς «πάντα τα έθνη» (Ματθ. κη΄,19), προς «λαούς καθημένους εν χώρα και σκιά θανάτου» (πρβλ. Ματθ. δ΄, 16).
Τιμά την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ως κανόνα βίου, ως τρόπον ζωής.
………………
«Αλλ’ όμως διά την άφατον και αμέτρητον φιλανθρωπίαν» Του ο Θεός Λόγος, διά της σαρκώσεώς Του και όλου του επί γης σωτηριώδους έργου Του, καθιστά πάλιν τον άνθρωπον ικανόν προς επιτέλεσιν των θείων εντολών. Ο «του Θεού Λόγος δι’ εαυτού παρεγένετο, ιν’ ως εικών ων του Πατρός τον κατ’εικόνα άνθρωπον ανακτίσαι δυνηθή» (Μ. Αθανασίου, Περί ενανθρωπήσεως του Λόγου 13. P.G. 25, 120). Διά του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού ο πεπτωκώς άνθρωπος, αναπλαττόμενος γίνεται νέος «σύμμορφος της εικόνος του Υιού» (Ρωμ. η΄, 29).
Το αχρειωθέν «κατ’εικόνα» αποκτά και πάλιν το αρχαίον κάλλος, ο νούς του ανθρώπου καθίσταται ικανός να δεχθή το θείον θέλημα και η ανθρωπίνη βούλησις ενισχύεται εις το να θελήση και να επιτελέση τούτο. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός είναι ο συμμορφωθείς πλήρως προς το θείον θέλημα «γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιπ. β΄, 8), προβάλλων ως πρότυπον διά πάντα πιστόν ή «υπολιμπάνων υπογραμμόν ίνα» επακολουθήσωμεν «τοις ίχνεσιν Αυτού» (Α Πέτρου β΄, 21). Ούτως ο άνθρωπος συμμορφούμενος τω Χριστώ, ταυτιζομένης εκουσίως της βουλήσεως και της ενεργείας αυτού προς το θείον θέλημα και εργαζόμενος διά της κοινωνίας μετά του Χριστού, η οποία, κατά την επιτέλεσιν του θελήματος του Χριστού, καθίσταται πληρεστέρα, οδεύει προς το «καθ’ ομοίωσιν». «Ο άνθρωπος εκείνος, ω σύνοικος ο Λόγος…μορφήν έχει την του Λόγου∙ εξομοιούται τω Θεώ… Θεός δε εκείνος ο άνθρωπος γίνεται, ότι βούλεται ο Θεός». (Κλήμεντος Αλεξανδρέως, Παιδαγωγός γ΄1. P.G. 8, 556).
Αυτό είναι το ουσιαστικόν περιεχόμενον της Εορτής της Ορθοδοξίας.
Αυτό είναι το βαθύτερον νόημα της αναστηλώσεως και προσκυνήσεως των ιερών εικόνων.
Αυτή είναι η λαμπρότης της Εκκλησίας.
Αυτή είναι η δόξα του ανθρώπου».
Εις την Αρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν συμμετέσχον ο Διοικητής της 96 Α.Δ.Τ.Ε. Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης και η «Ορθόδοξος Χριστιανική Ένωσις Κυριών και Νεανίδων», η οποία ετέλεσεν και την καθιερωμένην αρτοκλασίαν και το Ι. Μνημόσυνον διά τα κοιμηθέντα μέλη της Ενώσεως.
Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας εντός του Ι. Ναού εγένετο η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων κατά την συνήθη εκκλησιαστικήν τάξιν.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσεν Επιμνημόσυνον Δέησιν υπέρ των αειμνήστων Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Βαρλά, των γονέων του Χαραλάμπους και Καλιρρόης Βαρλά και της Ζωής Βαρλά, συζύγου του μεγάλου ευεργέτου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Παναγιώτου Χαρ. Βαρλά, ο οποίος εδώρησεν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χίου δύο διαμερίσματα διά την φιλοξενίαν Χίων φοιτητών και φοιτητριών, ως και χρηματικόν ποσόν διά την χορήγησιν ετησίως Υποτροφίας εις φοιτητήν ή φοιτήτριαν.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ: