03/05/2024 05/05/2024 Όποιος βρεθεί την Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει την ευκαιρία να βιώσει την αγία αυτή περίοδο σε όλο της το μεγαλείο και να συμμετάσχει στις θρησκευτικές της ιδιαιτερότητες και να απολαύσει τα «αντέτια» της νήσου. Μία από αυτές τις λατρευτικές συνήθειες της Ζακύνθου είναι η «Ευλογία του Σύμπαντος». Κάθε Μεγάλη Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι,...
03 Μαΐου, 2024 - 16:54
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2024 - 1:11

Η λιτανεία του Εσταυρωμένου και η ευλογία του Σύμπαντος στη Ζάκυνθο

Διαδώστε:
Η λιτανεία του Εσταυρωμένου και η ευλογία του Σύμπαντος στη Ζάκυνθο

Όποιος βρεθεί την Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει την ευκαιρία να βιώσει την αγία αυτή περίοδο σε όλο της το μεγαλείο και να συμμετάσχει στις θρησκευτικές της ιδιαιτερότητες και να απολαύσει τα «αντέτια» της νήσου.

Μία από αυτές τις λατρευτικές συνήθειες της Ζακύνθου είναι η «Ευλογία του Σύμπαντος».

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, κατά στο ζακυνθινό τυπικό, ο Εσταυρωμένος εξέρχεται από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου, υπό τους ήχους του “Ίνα τι” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου.

Ακολουθεί η περιφορά του Εσταυρωμένου στους δρόμους της πόλης και η ευλογία του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιου Δ’ στο λαό και στον κλήρο. Η λιτανεία αρχίζει από τον Άγιο Νικόλαο του Μώλου και διασχίζει το κέντρο της Πόλης.

Υπό τους ήχους των πιο συγκλονιστικών ύμνων της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης η λιτανεία ολοκληρώνεται με την ύψωση του Εσταυρωμένου πάνω από το πλήθος και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς με την εναπόθεση του σώματος του Χριστού στον Επιτάφιο του Άγιου Νικολάου του Μώλου.

(Πηγή: zantetimes.gr / Φωτογραφίες: nyxthimeron.com)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων