Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου της ομώνυμης Μονής στη χώρα της Ζακύνθου τελέστηκε σήμερα το πρωί, Μεγάλης Παρασκευής, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Ακολουθία του Εσπερινού (με την Αποκαθήλωση), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου.
Mετά από δύο χρόνια «στέρησης» εξαιτίας του κορωνοϊού, φέτος στις 2 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, λιτάνευση που καταλήγει στο κέντρο της πλατείας Σολωμού, υπό τους ήχους του “Ίνα τι εφρύαξαν” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου.
Η λιτανεία του Εσταυρωμένου ξεκίνησε φέτος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται πάντα και η περίφημη εικόνα της Mater Dolorosa, δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.
Η λιτανεία διέσχισε σχεδόν όλη την πόλη και επέστρεψε στην πλατεία Σολωμού, όπου πάνω σε βάθρο ο Μητροπολίτης ευλόγησε τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η λιτανεία κατέληξε στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, όπου έγινε και η εναπόθεση του σώματος του Χριστού στον Επιτάφιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα imerazante.gr, o ερευνητής και συγγραφέας, Γιάννης Δεμέτης, αναφέρει για την ημέρα:
«Στις 2 μ. μ. της Μεγάλης Παρασκευής από το ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, λιτανεύεται στους δρόμους της πόλης ο Εσταυρωμένος.
Ο Μητροπολίτης και το ιερατείο ενδεδυμένοι με τα μαύρα τους άμφια, πλαισιωμένοι από πλήθος πιστών, λιτανεύουν τον Εσταυρωμένο Ιησού.
Η λιτανεία ξεκινά υπό τους ήχους του «Ίνα τι εφρύαξαν …», που παιανίζει η φιλαρμονική και οδεύει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Κατά τη λιτανεία το «Ίνα τι εφρύαξαν …» ψάλλεται και από πολυφωνική χορωδία ψαλτών.
Η συγκίνηση έκδηλη στα πρόσωπα των πιστών, συνεπαίρνει τον καθένα και τον κάνει συμμέτοχο τού μαρτυρίου του Θεανθρώπου Ιησού.
Μαζί με τον Εσταυρωμένο, λιτανεύεται κάτω από μαύρο «Μπανταλκίνο», την Ουρανία, και η εικόνα της Μάδερ Ντολορόζα, της Παναγίας του Πάθους ή Θλιμμένης Παναγίας.
Η πομπή επιστρέφει στην Πλατεία Σολωμού, όπου ο Μητροπολίτης ανεβασμένος σε πάλκο ευλογεί τον κλήρο και τον λαό, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με τον Εσταυρωμένου Χριστό και υπό τους ήχους τού «Και κλίνας την κεφαλήν», που παιανίζει η φιλαρμονική.
Ακολούθως εισέρχονται στο ναό όπου, γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο, ως αμφιπρόσωπη πλέον αγιογραφία».
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το drone του Νίκου Κουσβίδη
Από χθες το πρωί (Μεγάλης Πέμπτης), μετά τη Θεία Λειτουργία και μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όλες οι καμπάνες του νησιού “χηρεύουν”, δηλαδή μένουν βουβές για 48 ώρες. Μαζί πενθεί και ολόκληρο το νησί. Μαύρα πανιά και λάβαρα κρέμονται από εκκλησίες και μπαλκόνια, ενώ οι σημαίες παραμένουν μεσίστιες. Το έθιμο τα παλαιότερα χρόνια ήθελε και τους ανθρώπους να ντύνονται με μαύρα ρούχα.
Στο μεταξύ, στη Μονή του Αγίου Διονυσίου, ο Άγιος βγήκε στη θύρα του τα χαράματα της Μ. Παρασκευής και θα παραμείνει εκεί για προσκύνημα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Στη Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος εκτός από τις δύο μεγάλες γιορτές του (17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστου), που κρατούν από δύο τριήμερα και το Σκήνωμά Του παραμένει όρθιο για προσκύνημα, μπαίνει «στην Θύρα Του» και στις τρεις μεγάλες δεσποτικές γιορτές (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια και Πάσχα).
Και φέτος η παράδοση τηρήθηκε από τους μονάχους της Μονής.
Φωτογραφίες: Serafim Konidis, imerazante.gr