22/05/2019 22/05/2019 Μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Ναυαγίου παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Λέσχη «Ο Ζάκυνθος». Τη μελέτη αξιοποίησης συνέταξε ο Πολιτικός Μηχανικός Διονύσης Μπονίκος και ήδη έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Αντιπεριφέρεια και στην Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου. Σύμφωνα...
22 Μαΐου, 2019 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2019 - 22:16

Ναυάγιο: Επιτέλους μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση

Διαδώστε:
Ναυάγιο: Επιτέλους μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση

Μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Ναυαγίου παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Λέσχη «Ο Ζάκυνθος».

Τη μελέτη αξιοποίησης συνέταξε ο Πολιτικός Μηχανικός Διονύσης Μπονίκος και ήδη έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Αντιπεριφέρεια και στην Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου. Σύμφωνα με τον Θεολόγο και Γραμματέα της Ι. Μητρόπολης, Πέτρο Παράσχη η παρουσίαση επισπεύτηκε μετά από το πρόσφατο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας μας που είχε τίτλο «Σε αδράνεια οι αρχές για το Ναυάγιο, ενώ οι τουρίστες το βλέπουν με τα κυάλια». Και μάλιστα, ο κ. Παράσχης στάθηκε ιδιαίτερα στη λέξη «αδράνεια», τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη ποτέ δεν υπήρξε αδρανής. Αρχικά ο κ. Παράσχης έδωσε όλο το ιστορικό και με λεπτομέρειες ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η περιοχή με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της τοπικής εκκλησίας.

 

 

 

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ο Γραμματέας της Μητρόπολης μίλησε για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη η εκκλησία, επεσήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η Μονή ασκεί στην περιοχή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τις αντίθετες αιτιάσεις και προσδοκίες κάποιων και πρόσθεσε, «Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την γενική εικόνα της περιοχής. Όμως, αναρωτήθηκε κανείς, τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε, όταν όλοι έχουν συμμαχήσει εναντίον της Μονής. Όσοι μέχρι σήμερα δείχνουν ευαισθησία για την περιοχή αναλίσκονται σε κορώνες του τύπου, ανάπτυξη, δημιουργία φορέα, αξιοποίηση και άλλες εύηχες λέξεις, που στο μυαλό όλων δημιουργούν την εντύπωση της προοπτικής και της ελπίδας για κάτι καλύτερο. Πόσοι όμως έχουν σκεφτεί τα προβλήματα και τις προϋποθέσεις που έχει αυτή η ανάπτυξη; Όπως όλοι γνωρίζετε η περιοχή καλώς ή κακώς έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως παρέμβαση. Το υφιστάμενο κτήριο με πρόσφατη απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο. Η δίκη με την Εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με ήδη εκδοθείσα προδικαστική απόφαση και σε αναμονή για τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης των ειδικών που έχουν οριστεί. Μέσα στο δυσχερές αυτό πλαίσιο, μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας συνιστά, η εξαίρεση από το επίδικο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, εκεί στο πλάτωμα του Ναυαγίου, όπου ακόμη και η επίμαχη και κατάπτυστη αγοραπωλησία αναγνωρίζει τα 30 στρέμματα ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Κρημνών. Κι εδώ ακριβώς είναι το λεπτό σημείο που αξιοποίησε η Μητρόπολη. Η κυριότητα της Ι. Μονής Κρημνών στην ανωτέρω περιοχή, προκύπτει από πολλά επίσημα και αδιαμφισβήτητου κύρους έγγραφα.

Με δεδομένα, λοιπόν, την αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία του μοναστηριού στην ευρύτερη περιοχή, την τροποποίηση του άρθρων του Νόμου 998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» (Φ.Ε.Κ.289/29-12-1979/Τ.Α’.), δίνεται η δυνατότητα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, να προβεί στον αποχαρακτηρισμό της παρούσας έκτασης των 30 στρεμμάτων, χωρίς να λάβει υπόψη του την θετική ή αρνητική εισήγηση του Δασάρχη Ζακύνθου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 16793 των Υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Τουρισμού για τις προδιαγραφές Ψυχαγωγικών πάρκων και την υπαγωγή τους στο Νόμο 3299/2004, η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου προχώρησε σε μια σειρά συναντήσεων με την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά και στελέχη του Υπουργείου της, με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου καθώς και με εξαίρετους έλληνες δασολόγους».

 

 

 

Η πρόταση αξιοποίησης – Το θεματικό πάρκο

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να δημιουργήσουν μια ευχάριστη εμπειρία στον επισκέπτη. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, και στις οποίες θα προσφέρονται ψυχαγωγικές υπηρεσίες γύρω από το κύριο θεματικό άξονα, την παράλια του Ναυαγίου. Το θεματικό πάρκο θα έχει έκταση 30 στρέμματα και θα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τους χώρους στάθμευσης και εισόδου, το δεύτερο περιέχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το τρίτο αποτελείται από το θεματικό πάρκο.

1)Η πρώτη εικόνα που θα συνάντα ο επισκέπτης θα είναι τα σημεία έλεγχου της κυκλοφορίας με ειδικές μπάρες, έτσι ώστε να ρυθμίζεται ο αριθμός των οχημάτων και των επισκεπτών που θα βρίσκονται στο χώρο του θεματικού πάρκου.

2)Ο χώρος στάθμευσης θα έχει εμβαδόν 6,5 στρέμματα και θα περιλαμβάνει 120 θέσεις στάθμευσης επιβατικών οχημάτων, δέκα θέσεις σταθμεύσεις λεωφορείων και δέκα θέσεις οχημάτων για ΑμεΑ.

3)Ο επισκέπτης θα εισέρχεται στον προαύλιο χώρο του πάρκου από μια κεντρική είσοδο. Στα αριστερά του θα συνάντα το κτίριο 1 οπού θα στεγάζονται οι υπηρεσίες υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών. Επίσης θα υπάρχει το γραφείο διεύθυνσης και προσωπικού, το γραφείο ασφάλειας, ιατρείο και χώροι υγιεινής.

4)Στα δεξιά στο κτίριο 2, θα στεγαστεί πολύωρος εκδηλώσεων για συνέδρια και ημερίδες και στον υπόγειο χώρο του ίδιου κτηρίου θα στεγαστεί γραφείο τεχνικής συντήρησης, και μια αποθήκη.

5)Προχωρώντας συναντάμε το κεντρικό κτίριο του θεματικού πάρκου. Στο κτίριο θα στεγάζεται το εκδοτήριο εισιτηρίων, γραφείο εξυπηρέτησης πελατών, χώροι υγιεινής του κοινού και καταστήματα πώλησης ειδών συναφών με το θέμα του πάρκου αλλά και της Ζακύνθου όπως σουβενίρ, κτλ.

6)Στα δεξιά του κτηρίου θα υπάρχει χώρος εστιατορίου – αναψυκτήριου.

7)Στη συνέχεια, ο επισκέπτης, ΑΦΟΥ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΜΗΚΟΥΣ 30μ. ΠΕΡΙΠΟΥ, ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΕΛΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΑΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΠΕΤΑΛΟΕΙΔΟΥΣ ΜΟΡΦΗΣ (U-SHAPED) TO ΛΕΓΟΜΕΝΟ SKY WALK.
8)ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ, ΣΤΟ SKYWALK Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΥΠΟ ΤΗΣ ΓΗΣ». Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΗΣ.

9)Στο προαύλιο θα υπάρχουν υπαίθριοι χώροι ανάπαυλας και αναψυχής με κατάλληλα μέσα σκίασης.

10)Στη νότια πλευρά του πάρκου θα τοποθετηθούν ειδικές κατασκευές για να φιλοξενήσουν σημεία πώλησης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας ότι η εκκλησία ήταν πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία, σε ότι χρειάστηκε και πρόσθεσε «Απόψε θα ακούσουμε την πρόταση και από ‘κει και πέρα, μετά τις εκλογές πιστεύουμε ότι θα βρούμε τη λύση, που θα συμφέρει το σύνολο της Ζακύνθου και κυρίως, τη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον τουρισμό».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως, τους συνεργάτες του, που όπως είπε, έκαναν εξαιρετική δουλειά με τη μελέτη και πρόσθεσε: «κλείνοντας την αποψινή βραδιά επιθυμώ να καταθέσω δύο ακόμη πράγματα, τα οποία και θα πρέπει να μείνουν βαθιά χαραγμένα στο νου και την καρδιά σας. Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου σε μία διαδρομή πέντε αιώνων πορεύτηκε μαζί και δίπλα με τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων, μαζί και δίπλα με τους πολίτες του νησιού. Η ιστορία του Μοναστηριού μας είναι ιστορία του τόπου μας και οι μνήμες του τόπου μας, είναι το δικό μας παρόν, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε είναι ότι σήμερα δεν μαζευτήκαμε να ασκήσουμε κριτική σε μία αρχιτεκτονική μελέτη, άλλωστε οι μέρες, οι οποίες θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συζητήσουμε από κοντά και να καταγράψουμε τις προτάσεις σας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε και να βροντοφωνάξουμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και έτσι να πάρουμε την τύχη του τόπου μας στα δικά μας χέρια. Το νησί μας, δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο να συνεχίζει να αποτελεί τον περίγελο του σύγχρονου κόσμου. Ένα σπάνιο και ανεξίτηλο μνημείο πολιτισμού που για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι κάτοικοι του θέλουν να το καταστρέψουν! Όμως φθάνει πια! Η πρόταση που καταθέσαμε σήμερα θεωρώ ότι αποτελεί μονόδρομο για την αξιοποίηση της περιοχής του Ναυαγίου, για την προβολή και διαφήμιση του νησιού μας και κυρίως, για την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής. Καλώ τις αρμόδιες κρατικές αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Η τοπική εκκλησία θα συνεργαστεί με κάθε φορέα και θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό τάχιστα, εάν βέβαια υπάρξουν οι απαραίτητες και σύννομες κρατικές εγκρίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς για το νησί μας, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε μέτρα απαγόρευσης της πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή και τότε η περιοχή αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμη κοινωνικό ναυάγιο για όλους μας».

 

 

Συμπερασματικά…

Η πρόταση που παρουσιάστηκε μπορεί να χαρακτηριστεί «ευλογημένη» και εξαιρετική, αφού αναδεικνύει τον «θησαυρό» της Ζακύνθου! Η δημιουργία ενός μεγάλου θεματικού πάρκου, έτσι όπως ακριβώς παρουσιάζεται μέσα από τη μελέτη του μηχανικού Διονύση Μπονίκου, είναι μία πρόταση που θα πρέπει να ικανοποιεί κάθε Ζακυνθινό, αφού η ανάπλαση του χώρου θα προσφέρει μία μοναδική εμπειρία ξενάγησης στον κάθε επισκέπτη, που θέλει να δει τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι κάποιοι δούλεψαν σκληρά, κάποιοι νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο και πλέον θα πρέπει να υπάρξει και η απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να γίνει η μελέτη – όνειρο, μία πραγματικότητα… Η εκκλησία προτείνει την σύνθεση. Τώρα όλοι μαζί: η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι τοπικές κοινότητες, οι τουριστικοί φορείς, οι επαγγελματίες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατέψουν και να αναδείξουν τον θησαυρό της Ζακύνθου.

 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων