Την πικρία του σε ό,τι αφορά τη στάση του κράτους απέναντι στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και την περιοχή ιδιοκτησίας αυτής στο «Ναυάγιο», της πιο διάσημης περιοχής του νησιού, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που υπήρξε πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου, ενώ είναι και Ζακυνθινός.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Ο Σεβασμιώτατος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου μίλησε για τη σύσταση ΑΕ (Ανώνυμης Εταιρείας) στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, λέγοντας:
«Κυρίες και Κύριοι,
Θα πρέπει να τονισθεί εξαρχής, ότι η τοπική Εκκλησία ήταν και είναι υπέρ της κοινωνικής προσφοράς αλλά και της ανάπτυξης του νησιού μας, όπως πολλάκις έχει αποδείξει (Νοσοκομείο, Εργατικές Κατοικίες, ΤΕΙ, Γυμναστήρια, γήπεδα, σχολεία κ.α.), και ιδιαίτερα της περιοχής του Κόλπου του Ναυαγίου, που αποτελεί τουριστικό προορισμό παγκοσμίου φήμης.
Αμέσως μετά την ενθρόνισή μου, ως Μητροπολίτης Ζακύνθου, προσπάθησα να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες παρεμβάσεις στην περιοχή του Ναυαγίου, ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί με ασφάλεια να απολαμβάνει από ψηλά αυτό το μοναδικό τοπίο. Και φαντάζομαι, πώς αρκετοί από Εσάς θα θυμάστε την κατάσταση που επικρατούσε εκεί καθώς και τον διεθνή διασυρμό της Ζακύνθου, μετά τον θάνατο ή την δολοφονία των δύο παιδιών από την Θεσσαλονίκη. Προφανώς, η απόφασή μου αυτή, θα στενοχώρησε όλους όσους ευελπιστούσαν στη διατήρηση των Ορεινών, ως μιας ακόμη αφύλακτης πύλης για τις δράσεις του Οργανωμένου Εγκλήματος στη Ζάκυνθο.
Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, συνεργάσθηκα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί Υπουργίας του Γιώργου του Σουφλιά και του Κώστα Λαλιώτη, εξασφάλισα επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ για την διαμόρφωση του χώρου, και την κατασκευή της μεταλλικής εξέδρας θέασης του κόλπου και σιγά σιγά φτιάξαμε και το κτήριο με άδεια από την Ναοδομία και έπειτα μετά από αλλαγή χρήσης με άδεια από την Πολεοδομία. Με τη στήριξη και σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, του Δημάρχου Ελατίων και της Νομαρχίας άνοιξα το δρόμο, διαμόρφωσα τον περιβάλλοντα χώρο και δημιούργησα χώρο στάθμευσης για το παρκάρισμα των οχημάτων. Οι ορεινές κοινότητες αναπτύχθηκαν λόγω των έργων, καθότι η επισκεψιμότητα αυξανόταν κάθε χρόνο. Παράλληλα αναδείχθηκαν και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.
Η ανάπτυξη αυτή όμως, φαίνεται πώς δεν πέρασε απαρατήρητη από Κάποιους, που ήθελαν να «βάλουν χέρι» στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε την απατηλή αγοραπωλησία 14.500 στρεμμάτων, που έγινε εν κρυπτώ το 2014, όπου φέρεται μία μεσιτική εταιρεία, να αγόρασε την έκταση αυτή. Μετά από μακρόχρονη δικαστική αντιδικία, σήμερα, επτά (7) πρόσωπα κατηγορούνται με βαρύτατα κακουργήματα για τη συμμετοχή τους στην ΑΠΑΤΗ της Αγοραπωλησίας των Ορεινών της Ζακύνθου και έχει εκδοθεί ήδη από το 2020 ένα βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (1479/2020). Μία πρώτη δικαστική κρίση, που αναφέρει ότι ο πωλητής Γ. Χάρος δεν είχε στην κυριότητά του ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τα 14.500 στρέμματα τα οποία πούλησε το 2014. Ένα Βούλευμα, το οποίο όπως και τα Ασφαλιστικά Μέτρα του 2015 αλλά και παλαιότερες δικαστικές Αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (1976-1978), Δικαιώνει τις θέσεις και τον αγώνα της τοπικής εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής, κατοχυρώνοντας την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία. Κι εδώ ακριβώς θα ήθελα να σταθώ για ακόμη μια φορά να Ευχαριστήσω δημόσια: τον ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, την ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, τους θιγόμενους κατοίκους της περιοχής και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, οι οποίοι στάθηκαν αλληλέγγυοι δίπλα μας στα Δικαστήρια και με τις ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, στήριξαν τα ιστορικά μοναστήρια μας της Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας και του Αι Γιώργη στα Γκρεμνά, ξεσκεπάζοντας την κομπίνα του 2014, αναγκάζοντας σήμερα τους Συρο- Λιβανεζο- Καταριανούς αγοραστές της έκτασης των 14.500 στρεμμάτων, να Ομολογούν σε όλα τα ΜΜΕ την ΑΠΑΤΗ που διέπραξαν.
Ωστόσο, μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αντίδικος μας, σε όλη αυτήν την ιστορία, ήταν ο ΧΑΡΟΣ και η ΠΙΜΑΝΑ, αφού το ελληνικό κράτος, μάς υποστήριξε σθεναρά στις αστικές δίκες (Ελληνικό Δημόσιο, ΠΙΝ) εναντίον τους, αναγνωρίζοντας την αδιατάρακτη και αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών στην περιοχή.
Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, και κυρίως μετά το Βούλευμα του Ιουνίου του 2020, διαπιστώσαμε μια περίεργη στροφή, θα έλεγα, και μια προσπάθεια «να βάλει χέρι» το κράτος στην περιοχή ιδιοκτησίας μας. Το αντιληφθήκαμε για πρώτη φορά όταν προσπαθήσαμε να οργανώσουμε και να αξιοποιήσουμε την περιοχή, αυτή που μας ανήκει από αιώνες, και μάλιστα, συντάξαμε και παρουσιάσαμε δημόσια, μελέτη ανάπτυξης, ανάδειξης, ασφάλειας και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου Ζακύνθου. Την ανωτέρω μελέτη, την καταθέσαμε, ήδη από το 2019, στα Υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης καθώς και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και Ουδέποτε, παραδόξως μέχρι σήμερα λάβαμε προφορική ή γραπτή απάντηση.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά εδώ, πώς όταν επισκεφθήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μας, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Γραφείο του στην Πάτρα, και του παραδώσαμε την μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής του Ναυαγίου, εκείνος μάς είπε ορθά κοφτά ότι σύμφωνα με τους Νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, εάν πάμε να βάλουμε έστω και μια πρόκα στην περιοχή, η οποία είναι χερσαία ζώνη natura και κηρυγμένη με δύο ΦΕΚ αναδασωτέα, θα πάμε φυλακή όλοι μαζί.
Έρχομαι, λοιπόν, εδώ και Σας απαντώ σε ένα κρίσιμο και βασικό ερώτημά Σας:
Μάς ικανοποιεί η εικόνα της περιοχής του Ναυαγίου; Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της περιοχής του Ναυαγίου; Ποιος είχε συμφέρον στη διατήρηση αυτής της εικόνας; Ποιος ρίχνει σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, κατ’ εντολή της ΠΙΜΑΝΑ, για τους κινδύνους της περιοχής και την απαξιωτική εικόνα;
Οι ΕΥΘΥΝΕΣ ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Πολιτεία και στους τοπικούς διεφθαρμένους εκπροσώπους της, οι οποίοι αρνήθηκαν στην Εκκλησία και τον ζακυνθινό λαό την ανάπτυξη της περιοχής, επικαλούμενοι Χαρακτηρισμούς, Νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο Ελληνικό Σύνταγμα σήμερα, και δια του Σχεδίου Νόμου του κ. Θεοχάρη, κουρελιάζεται και εξευτελίζεται. Κατά παρέκκλιση, μάς λέει ο κ. Υπουργός στο Σχέδιο Νόμου, της δασικής νομοθεσίας, πάνε περίπατο οι δεσμεύσεις των χαρακτηρισμών και των αναδασωτέων. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός, πάνε περίπατο οι χερσαίες ζώνες natura. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός πάνε περίπατο οι Πολεοδομικές διατάξεις. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός, πάνε στον αγύριστο οι φορολογικές, εργασιακές κ.α. διατάξεις.
Αποχαρακτηρισμό έξι στρεμμάτων, σε συνολική έκταση 2.800 στρεμμάτων, ζητήσαμε εμείς, για να εφαρμόσουμε τη μελέτη μας στην περιοχή και να μπορούν οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς, και μάς είπαν ότι θα πάμε φυλακή. Και μέσα σε ένα βράδυ, ο κ. Θεοχάρης έφτιαξε ανώνυμη εταιρεία… κατά παρέκκλιση, και ως δια μαγείας πήγαν περίπατο και το Ελληνικό Σύνταγμα και οι Νόμοι και οι Αναδασωτέες εκτάσεις, και η natura περιοχή.
Κι εδώ έρχομαι να απαντήσω σε ένα δεύτερο επίσης καίριο και βασικό ερώτημά Σας: Για ποιο λόγο η Ελληνική Πολιτεία περίμενε τον Θεοχάρη για να αναπτύξει τους ζακυνθινούς; Τόσοι Υπουργοί Ανάπτυξης, τόσοι Υπουργοί Τουρισμού, τόσοι Πρωθυπουργοί και Γενικοί Γραμματείες, κανένας δεν σκέφτηκε να μας αναπτύξει;
Εδώ λοιπόν θα είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Είμαστε βέβαιοι, ειδικά μετά και την δημοσιοποίηση της από 18 Νοεμβρίου 2016 Επερωτήσεως, του τότε ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή των Ελλήνων, ότι ο νυν Υπουργός Τουρισμού, έφτιαξε το εν λόγω Σχέδιο Νόμου αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν στο Λίβανο, στο Κατάρ, στις Παρθένες Νήσους και πιθανότατα και εδώ ή λίγο παραπέρα. Όλοι όσοι προετοίμαζαν καιρό πριν την Αγοραπωλησία, αφού κατέκαψαν τα χωριά μας, αφού πλαστογράφησαν τίτλους ιδιοκτησίας, αφού ξεπούλησαν και εξαγόρασαν τα πάντα, και παρόλα αυτά εξευτελίστηκαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, βάζουν τώρα πολιτικά στελέχη της Κυβερνήσεως μπροστά, για να καθαρίσουν την μπουγάδα, με Ανώνυμες Εταιρείες και δρόμους διαφυγής, υφαρπάζοντας την περιουσία του ζακυνθινού λαού. Φαίνεται λοιπόν, πώς τα λεφτά τα οποία δαπανήθηκαν είναι πολλά….και μάλλον δεν πρέπει να πάνε χαμένα.
Αλήθεια, από πού ήξερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, όταν μαινόμενος μπήκε στη Βουλή, το 2016, και απειλούσε τους Υπουργούς που κωλυσιεργούν την Αγοραπωλησία της Ζακύνθου, ότι το τίμημα της πώλησης ήταν 12.000.000 euro, αφού το Συμβόλαιο αναφέρει ως τίμημα τα 9.000.000 euro; Αλήθεια, από πού ήξερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, όταν μαινόμενος μπήκε στη Βουλή και απειλούσε τους Υπουργούς που κωλυσιεργούν την Αγοραπωλησία της Ζακύνθου, ότι οι αγοραστές θα επένδυαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αφού όπως οι ίδιοι ομολογούν σήμερα, ήταν απατεώνες; Σε ποιο σημείο της Βολίμας ή της Αναφωνήτριας θα κατασκευαζόταν η Νήσος του Περλ, όπως αναφέρει ο κ. Υπουργός Τουρισμού στην Επερώτησή του; Τα πιστεύει ακόμα αυτά που είπε, και επίσημα καταγράφησαν στα Πρακτικά της Βουλής; Τι παριστάνει; Τον μεσίτη της ΠΙΜΑΝΑ ή τον συνέταιρο του Χάρου;
Σας λέγω λοιπόν ότι το Σχέδιο Νόμου του κ. Θεοχάρη, για τη σύσταση ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, αποτελεί μέρος των σχεδίων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ.
Και Ερωτώ εδώ: Γιατί δεν βγαίνει δημόσια ο Υπουργός Τουρισμού και να υποστηρίξει αυτό το Σχέδιο Νόμου; Τι έχει στο μυαλό του για την αξιοποίηση της περιοχής; Γνωρίζει ο κ. Υπουργός κατά που πέφτει το Ναυάγιο; Ας βγει και να μιλήσει δημόσια. Τι θα κατασκευάσει πάνω στον αιγιαλό; Πώς θα πηγαίνει κάποιος στον αιγιαλό; Ποιο θα είναι το χαράτσι; Που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του; Που θα αγοράζει ένα μπουκάλι νερό; Και ξέρετε γιατί δεν αναφέρεται τίποτα από όλα αυτά στο Σχέδιο Νόμου του κ. Θεοχάρη; Διότι δεν γνωρίζει ο κ. Υπουργός τι θέλει να κάνει, στην περιοχή, η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που θα μισθώσει την έκταση, την επομένη μέρα.
Περνώ σε ένα άλλο επιχείρημα του κ. Θεοχάρη. Ότι και καλά και δήθεν η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που θέλει να συστήσει, θα περιοριστεί μόνον στη ζώνη του Αιγιαλού. Αλήθεια Σας ερωτώ: σε ύψος 170 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας, που ξανακούσατε στη ζωή Σας ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας με άμμο και ξαπλώστρες; Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας είναι δηλαδή στο Σκινάρι, στις Μαριές, στο Καμπί, στον Άγιο Λέοντα, στο Κερί ή στο Βασιλικό; Καθίστε για να μην τρελαθούμε δηλαδή; Δηλαδή, από εδώ κι εμπρός, όποιος αρνείται να παραχωρήσει την περιουσία του στην ΠΙΜΑΝΑ, θα έρχεται ο Θεοχάρης ή ο κάθε λογής χρώματος Θεοχάρης, και θα φτιάχνει ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και θα του την παίρνει; Που είναι ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ; Πού είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ζακύνθου; Που είναι ο Βουλευτής Ζακύνθου, να μας πουν την γνώμη τους.
Αλλά για πάμε να δούμε και τα έργα στο Ναυάγιο που ήδη έχει αναθέσει σε «μεγάλη και σοβαρή εταιρεία» ο κ. Υπουργός Τουρισμού, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σοβαρού και καταξιωμένου ξενοδόχου της Ζακύνθου:
Και εδώ ακριβώς, προσέξτε, βρίσκεται η ουσία του Σχεδίου Νόμου για την περιοχή του Ναυαγίου: στην οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού, η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του κ. Θεοχάρη, όπως και η ΠΙΜΑΝΑ, ελάχιστα πράγματα δύναται να πραγματοποιήσουν, αφού ούτως ή άλλως το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για όλα αυτά. Μάλιστα για να φτάσει κάποιος στην υποτιθέμενη ζώνη Αιγιαλού και να πάρει μια φωτογραφία του Ναυαγίου, θα πρέπει αναγκαστικά να διέλθει μέσα από τη μοναστηριακή περιουσία του Αι Γιώργη. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι η υφαρπαγή, κατά παρέκκλιση, των ακινήτων που βρίσκονται πλησίον της ζώνης αυτής, που όπως όλοι γνωρίζουμε ανήκουν στην κυριότητα της Μονής του Αι Γιώργη. Προφανώς οι εκτάσεις αυτές σχεδιάζεται να απαλλοτριωθούν, δηλαδή η ΑΝΩΝΥΜΗ αυτή ΕΤΑΙΡΕΙΑ, έχει ως σκοπό την διαχείριση και εκμετάλλευση της μοναστηριακής περιουσίας στα Ορεινά, την οποία έχασε στα Δικαστήρια η ΠΙΜΑΝΑ, ερήμην της ιδιοκτήτριας εκκλησίας.
Και για να μπούμε και στις λεπτομέρειες αφού το θέλετε, αφήνοντας κατά μέρος, προς το παρόν, τις Αντι-συνταγματικότητες του Σχεδίου Νόμου του κ. Θεοχάρη, για τις οποίες ήδη έχουμε ετοιμάσει τα σχετικά Υπομνήματα και τις Προσφυγές, προς τους Αρμοδίους και τις οποίες θα Σας αποκαλύψω όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Θα αναφερθώ, λοιπόν, επιλεκτικά και μόνο στα εξής:
Ακούω ότι η έδρα της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ θα είναι λέει η Αθήνα. Παράξενο, μου φαίνεται αυτό. Η εκμετάλλευση και η διαχείριση του Ναυαγίου Ζακύνθου θα γίνεται από την Αθήνα; Ή μήπως η Αθήνα και το Κορωπί επιλέγονται για να μην κουράζονται τα μέλη της ΠΙΜΑΝΑ να τρέχουν στη Ζάκυνθο; Ή μήπως η έδρα της Αθήνας, νομίζουν, οι Κύριοι αυτοί, ότι θα λειτουργήσει απαγορευτικά σε Όποιον θελήσει να στραφεί δικαστικά κατά της ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και θα πρέπει να τρέχει στις Αθήνες;
Άλλο. Προσπάθησα να δω και πουθενά δεν είδα, το που θα πάνε τα κέρδη της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που φτιάχνει ο κ. Θεοχάρης στη ζακυνθινή γη. Μήπως ξέρετε Εσείς; Μήπως ξέρετε Ποιοι θα φάνε από την «αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση των ανταποδοτικών τελών και ανάλογου χαρακτήρα χρεώσεων», που γράφει ο κ. Υπουργός στο Σχέδιο Νόμου; Μήπως ξέρετε τα εκατομμύρια από τις χρεώσεις σε επισκέπτες και βαρκάρηδες, Ποιοι θα τα φάνε; Ποιοι θα τα μοιραστούνε; Σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν; Μήπως είδατε πουθενά τίποτα ανταποδοτικά για τους κατοίκους των Βολιμών; Θα Σας πω εγώ: Ο κ. Θεοχάρης δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ στο Σχέδιο Νόμου για την διανομή των κερδών του μαγαζιού, διότι πολύ απλά δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία και τα μερτικά της κονόμας; Οι εντολές είναι σαφείς. Οι κάτοικοι και η Εκκλησία θα τιμωρηθούν, αφού δεν έσκυψαν το κεφάλι στον Εμίρη, φίλο καρδιακό του Χάρου και του Χάρη!
Άλλο, παρακολουθώ με έκπληξη ότι στην κατά φαντασίαν ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας του κ. Θεοχάρη, συμπεριέλαβε και το Μοναστήρι του κάτω Αι Γιώργη των Γκρεμνών και τον ιερό ναό της Σπηλιάς του Αγίου Γερασίμου, αλλά και όλη την προτεινόμενη οριοθετημένη ζώνη Αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή. Και τον ρωτώ: Κανένας δεν βρέθηκε να του πει, ότι εκεί που του υποδείξανε οι Κύριοι και οι Κυρίες να πάει να φτιάξει ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει χωρίς την άδεια της Μονής του Αϊ Γιώργη; Σε Ποιον νομίζει ότι θα πουλήσει, θα εκμισθώσει ή θα μεταβιβάσει ναούς και μοναστήρια του 16ου αιών; Στην ΠΙΜΑΝΑ;
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι προφανές ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία, το Υπουργείο θα έπρεπε να συνεργασθεί με την ιδιοκτήτρια της ευρύτερης έκτασης στα Ορεινά της Ζακύνθου, δηλαδή την τοπική εκκλησία το Δήμο Ζακύνθου και τους κατοίκους της περιοχής, για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση. Για το συμφέρον Όλων μας.
Η εμμονή της Πολιτείας να αγνοεί την τοπική Εκκλησία, με τελικό σκοπό την υφαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας, μόνο διενέξεις και προβλήματα θα προκαλέσει. Να επισημανθεί δε, ότι σε απόσταση ολίγων μέτρων από το πλάτωμα θέασης του κόλπου του ναυαγίου, υπάρχουν και διατηρούνται σε πείσμα του χρόνου, τα αθάνατα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία της πατρίδος μας, όπως το μοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρημνών (15 ος αιών), το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρμπη (1562), ο Ιερός Ναός «Σπηλιά Αγίου Γερασίμου» (1554), ο ενετικός αμυντικός πύργος του μοναστηριού (1561), το αλώνι των μοναχών, η Σπηλιά του Μαραβέλια καθώς και τα απομεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15 ος αιων) με την ενετική της Βίγλα (15 ος αιών), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ναός της Αγίας Πολυχρονίας.
Εάν ο κ. Θεοχάρης έχει την ψευδαίσθηση ότι η Ζακυνθινή κοινωνία θα τού επιτρέψει να φτιάξει Εμπορικό Μαγαζί, με έδρα την Αθήνα και υποκατάστημα, λες και είναι του ZARA, στη Ζάκυνθο, ή να χτίσει BEACH BARS και Ντισκοτέκ για τον Εμίρη, πάνω στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ζακύνθου, είναι γελασμένος. Η τοπική εκκλησία, ως θεματοφύλακας μιας ιστορικής παράδοσης πέντε και πλέον αιώνων στην περιοχή, δεν δίστασε να στραφεί δικαστικά κατά της γνωστής σε όλους εταιρείας και των εκπροσώπων της, αλλά και κατά άλλων εμπλεκομένων στην πασίγνωστη απατηλή αγοραπωλησία στα ορεινά της Ζακύνθου και δεν θα διστάσει να εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες και με αντίδικο το Ελληνικό Δημόσιο, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ζακύνθου και των ζακυνθινών.
Πριν λίγες μόνο ημέρες, με Δελτίο Τύπου του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος, κατέστησε προς Όλους σαφές το γεγονός, ότι με Απόφασή του, η τοπική Εκκλησία δεν πρόκειται να εμπλακεί με τις ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ και τις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του κ. Θεοχάρη και Χάρου Α.Ε. Και τούτο, διότι όπως είναι σε Όλους Σας πλέον ξεκάθαρο, ο σκοπός του κ. Θεοχάρη δεν είναι η ανάδειξη της περιοχής, αλλά η άνευ όρων παράδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ζακύνθου, σε ένα τσούρμο επιτηδείων.
Η πρότασή μας, λοιπόν, απλή, κατανοητή και σαφής, συνιστά μονόδρομο για τη Ζάκυνθο και την Ελληνική Κυβέρνηση: Καλούμε τον Υπουργό Τουρισμού να αποσύρει το Κεφάλαιο Η, του υπό διαβούλευσιν Σχεδίου Νόμου, το οποίο αφορά την ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ (άρθρα 39 – 41), και άμεσα, αυθημερόν αν γίνεται, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, από κοινού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, να δώσουν το πράσινο φως υλοποίησης ενός Φορέα Διαχείρισης του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του μοναδικού στη Μεσόγειο Θεματικού Πάρκου, πάνω στους άξονες της Προστασίας του μαγευτικού Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της ιστορικής μνήμης της Νήσου Ζακύνθου, όπως έχουμε προτείνει.
Προς τούτο καταθέτουμε σήμερα Ενώπιον Σας την πρόταση μας, τόσο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου αλλά και δίκη μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, προς στήριξη και υπογραφή στο ζακυνθινό λαό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, και ζητάμε από τους Φορείς της Ζακύνθου, την Υπουργό Πολιτισμού, τον Βουλευτή, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Κόμματα, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ Ζακύνθου, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, τα τοπικά και Κοινοτικά Συμβούλια, τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες της θάλασσας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ναυαγίου, να πάρουν, σήμερα κιόλας, επίσημα θέση.
Αφού, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων Ζακύνθου δεν αποδεχθήκανε κατ’ επανάληψη προσκλήσεις μας για συνεργασία, με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής του Ναυαγίου. Στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όμως, του κ. Θεοχάρη… σαν να τους πήρε ο μάτι μου!».