17/12/2022 17/12/2022 Ξεκίνησε στην Ζάκυνθο ο τριήμερος εορτασμός της μνήμης του Προστάτη και Πολιούχου του νησιού, Αγίου Διονυσίου. Ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2022, συμληρώνονται τετρακόσια (400) χρόνια από την οσιακή κοίμηση του «Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας». Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή της εορτής,...
17 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:53
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 - 14:51

Ζάκυνθος: Άρχισε ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου

Διαδώστε:
Ζάκυνθος: Άρχισε ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου

Ξεκίνησε στην Ζάκυνθο ο τριήμερος εορτασμός της μνήμης του Προστάτη και Πολιούχου του νησιού, Αγίου Διονυσίου.

Ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2022, συμληρώνονται τετρακόσια (400) χρόνια από την οσιακή κοίμηση του «Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας».

Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή της εορτής, το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διoνυσίου «σηκώθηκε» από την ασημόγλυπτη λάρνακα του, βασταζόμενο ευλαβικά από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη και τα μέλη της Αδελφότητας, γεγονός που χαιρετίστηκε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από το καμπαναριό του Ναού. Αμέσως μετά το σεπτό Σκήνωμα τοποθετήθηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα του Καθολικού της Μονής.

Στις 5:00 το απόγευμα, έγινε η επίσημη Κάθοδος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή Στροφάδων στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ακολούθησε Δοξολογία με περιφορά του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και στη συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος κήρυξε το Θείο λόγο.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Αθανάσιος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Σήμερα, Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, τελέσθηκε η Ιερά Αγρυπνία. Στις 7:30 το πρωί άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7:30 το πρωί, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή της Χορωδίας Λευκίμμης Κερκύρας.

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 8:30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, περιφορά του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και εναπόθεσή του στην Ιερά Λάρνακα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Διονύσιος: 400 χρόνια από την οσιακή του κοίμηση – Το ανεκτίμητο κληροδότημα της συγχώρεσης

 

(Φωτογραφία: nyxthimeron.com)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων