22/08/2024 22/08/2024 Τιμήθηκε η μνήμη της αγίας μάρτυρος Βάσσης και των τριών τέκνων της, Αγαπίου, Θεογνίου και Πιστού, στον τόπο της καταγωγής της, την Έδεσσα. Την Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον νεόδμητο ιερό ναό της Αγίας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και...
22 Αυγούστου, 2024 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2024 - 8:16

Η εορτή της Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα

Τιμήθηκε η μνήμη της αγίας μάρτυρος Βάσσης και των τριών τέκνων της, Αγαπίου, Θεογνίου και Πιστού, στον τόπο της καταγωγής της, την Έδεσσα.

Την Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον νεόδμητο ιερό ναό της Αγίας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος τόνισε πως ο σοφός Σολομών απηύθυνε προτροπή προς τους άρχοντες να προσέχουν, διότι τίποτα πάνω στην γη δεν τους ανήκει. Η ζωή και το μαρτύριο της αγίας Βάσσης ήταν μια σύγκρουση με τους ισχυρούς της γης, οι οποίοι ήθελαν να της επιβάλουν την λατρεία στα είδωλα. Η Αγία όμως νίκησε στην σύγκρουση με τους άρχοντες. Κέρδισε τον παράδεισο και την δόξα εν ουρανώ και επί γης. Οι άρχοντες έχασαν. Λησμονήθηκαν από όλους και έχασαν για πάντα την τιμή τους. Το μαρτύριο της Αγίας είναι επίκαιρο. Από αυτό πρέπει να συνετίζονται οι άρχοντες και εμείς να μιμούμαστε το θάρρος και το σθένος της, ιδιαίτερα σήμερα που καλούμαστε να ομολογήσουμε τον Χριστό και την διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Την ημέρα της εορτής, Τετάρτη 21 Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, συλλειτουργούντος του οικείου ποιμενάρχου, κ. Ιωήλ. Ο προεστώς ιεράρχης ομίλησε με αφορμή τον λόγο του Κυρίου από το ευαγγέλιο της ημέρας, ο οποίος εξηγεί πως ο κόσμος μισεί τους χριστιανούς, επειδή πριν από αυτούς μίσησε τον ίδιο τον Χριστό. Η Αγία Βάσσα αγάπησε με την καρδιά και τον νου της τον Χριστό, γι’ αυτό και διώχθηκε για τον Χριστό και συνδοξάζεται μαζί Του.

Κατά το πέρας της Θεία Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, κ. Ιωήλ, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κοζάνης, επειδή από την θεμελίωση του ναού της Αγίας δίνει το παρόν την εορτή της ανελλιπώς.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχε μεγάλος αριθμός κληρικών από την ιερά Μητρόπολη και άλλες περιοχές, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτης, οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης και Β. Βασιλειάδης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών τίμησε την μνήμη της τοπικής Αγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων