10/09/2024 10/09/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στο μήνυμά του προς Εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισε: “Η Εκκλησία μας προσεύχεται για όλους σας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, και ιδιαίτερα για εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να προσλάβετε όλα όσα σας προσφέρει το σχολείο για...
10 Σεπτεμβρίου, 2024 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2024 - 10:13

Μήνυμα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 

Διαδώστε:
Μήνυμα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στο μήνυμά του προς Εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισε: “Η Εκκλησία μας προσεύχεται για όλους σας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, και ιδιαίτερα για εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να προσλάβετε όλα όσα σας προσφέρει το σχολείο για να γίνετε ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι”.

“Το ιδανικό θα ήταν μέσα στην τάξη να μην ταυτίζεται πλήρως η πρόοδος του μαθητή μόνο με την επίδοσή του, η οποία πολλές φορές τεκμηριώνεται αποκλειστικά με όρους απομνημόνευσης και αναπαραγωγής, αλλά να συνδυάζεται με την ικανότητα κατάκτησης της γνώσης και άρα της αλήθειας με τις ανθρώπινες αξίες, το ήθος και την αρετή“, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης:

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο άνοιξε και πάλι την πόρτα του για να σας υποδεχθεί. Με την ακολουθία του Αγιασμού και την ευλογία του Θεού αρχίζει η διδακτική χρονιά και ανανεώνεται η φιλότιμη προσπάθειά σας για την προσωπική σας ανάπτυξη και πρόοδο.

Ο ιερός αυτός χώρος της μάθησης και της παιδείας δεν περιορίζεται μόνο στη μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών, αλλά σκοπεύει στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια και ανάπτυξη, στη συνολική διαμόρφωση και την ωρίμανση της προσωπικότητας σας. Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι σας, είναι χώρος συνύπαρξης και επικοινωνίας, όπου δεν έχουν θέση καμία μορφής βία η εκφοβισμός. Σας ενώνει δυνατά μεταξύ σας με την ανάπτυξη του κοινοτικού πνεύματος και την καλλιέργεια υγιών, διαπροσωπικών σχέσεων αρμονικής συνύπαρξης, συνέργειας, ανεκτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία το σχολείο θα σας μεταποιήσει σε ολοκληρωμένους και ισορροπημένους ανθρώπους με ανεπτυγμένη νοητική αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, με ελεύθερη και κριτική σκέψη, ανοικτούς ορίζοντες, δημιουργικότητα και ανάληψη της προσωπικής ευθύνης σας. Το ιδανικό θα ήταν μέσα στην τάξη να μην ταυτίζεται πλήρως η πρόοδος του μαθητή μόνο με την επίδοσή του, η οποία πολλές φορές τεκμηριώνεται αποκλειστικά με όρους απομνημόνευσης και αναπαραγωγής, αλλά να συνδυάζεται με την ικανότητα κατάκτησης της γνώσης και άρα της αλήθειας με τις ανθρώπινες αξίες, το ήθος και την αρετή. Γιατί κατά τον Πλάτωνα «πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται» (Μενεξένος, 347α), δηλ. κάθε επιστήμη που στερείται αρετής αποδεικνύεται πανουργία και όχι σοφία.

Η Εκκλησία μας προσεύχεται για όλους σας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, και ιδιαίτερα για εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να προσλάβετε όλα όσα σας προσφέρει το σχολείο για να γίνετε ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι. Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον, προθυμία και δίψα για μάθηση, προκειμένου να αξιοποιήσετε κάθε στιγμή της σχολικής σας ζωής, που σας προετοιμάζει για την υπόλοιπη ζωή σας.

Εύχομαι ολόψυχα στον καθένα και στην καθεμιά από εσάς, στους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς και στους γονείς σας που σας συμπαραστέκονται στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της γνώσης και της αρετής, να έχετε πλούσια τη Χάρη, την ενίσχυση και τον φωτισμό του Πάνσοφου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της πηγής της όντως σοφίας, που γέμισε με σοφία και φωτισμό τους αγράμματους Μαθητές Του και τους ανέδειξε Αποστόλους του Ευαγγελίου Του σε όλη την Οικουμένη.

Καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά!

Ιεράπετρα, 11 Σεπτεμβρίου 2024

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πολλή αγάπη

Ο Μητροπολίτης

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων