20/09/2021 20/09/2021 Σε κλίμα συγκίνησης και με την τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 19 Σεπετεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως...
20 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2021 - 11:00

Στον Γολγοθά των Μικρασιατών αναφέρθηκε ο Ιεραπύτνης Κύριλλος

Διαδώστε:
Στον Γολγοθά των Μικρασιατών αναφέρθηκε ο Ιεραπύτνης Κύριλλος

Σε κλίμα συγκίνησης και με την τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 19 Σεπετεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν τη Μικρά Ασία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων, ολοκαυτωθέντων και καθ’ οιονδήποτε τρόπον τελειωθέντων» στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος με λόγο γλαφυρό και μεστό ερμήνευσε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και παράληλλα αναφέρθηκε στα γεγονότα του βίαιου ξεριζωμού 1,5 εκατομυρίου Ελλήνων της Μικρασίας από τις πατρογονικές εστίες τους. Όπως τόνισε «ο Κύριος μας Ι. Χριστός, προαναγγέλλοντας τον σταυρικό του θάνατο, εκθέτει με σαφήνεια στους μαθητές του τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να έχει εκείνος που θέλει να τον ακολουθήσει και να γίνει γνήσιος μαθητής Του: Θα πρέπει δηλ. πρώτα να απαρνηθεί τον εαυτό του, ύστερα να σηκώσει τον προσωπικό του σταυρό και τέλος πιστά να τηρήσει τις εντολές του. Ο σταυρός είναι δώρο του Θεού, είναι απόδειξη της αγάπης του, είναι σκάλα που μας ανεβάζει στον ουρανό. Είναι όμως το κήρυγμα για τη σταυρική θυσία του Ιησού για τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους “μωρία”. Κανείς άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κάνει έμβλημά του ένα σύμβολο της ατίμωσης και του θανάτου, όπως ήταν την εποχή εκείνη ο σταυρός. Αυτός όμως ο ατιμωτικός θάνατος του Ιησού Χριστού πάνω στον σταυρό κατανοείται από τους χριστιανούς ως η υπέρτατη θυσία για τη σωτηρία των ανθρώπων και αποτελεί σύμβολο της δύναμης του Θεού. Όπως λέει ένας σύγχρονος Αγιορείτης Γέροντας «Αν και εμείς δεν σηκώσουμε τον σταυρό τον δικό μας, αν δεν συμμετέχουμε στον Σταυρό του Χριστού, τι Χριστιανοί είμαστε; Διότι Χριστιανός είναι εκείνος ο οποίος μιμείται τον Χριστό, εξ ου και Χριστιανός».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Γολγοθά των Μικρασιατών προσφύγων αλλά και στην τεράστια συμβολή τους στην ανάπτυξη όλων των τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σ’ αυτούς που μεταφυτεύτηκαν καί ρίζωσαν στην φιλόξενη Ιεράπετρα, οι οποίοι έφθασαν το 1922 ξεριζωμένοι, κατατρεγμένοι, ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι με μόνη τους αποσκευή και κείμηλιο το εικόνισμα της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊσδεριανής. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «Ποταμοί αίματος Ελλήνων της Μικρασίας, Κληρικών και λαϊκών, καθαγίασαν την πολύκλαυστη γη της Ιωνίας, όπως ήταν των Εθνοϊερομαρτύρων Μητροπολιτών Σμύρνης Χρυσοστόμου, Κυδωνιών Γρηγορίου, Μοσχονησίων Αμβροσίου, Ικονίου Προκοπίου, Ζήλων Ευθυμίου, καθώς και του συντοπίτου μας, από την Ζήρο Σητείας Ιερομάρτυρος Αρχιμ. Ιακώβου Αρχατζικάκη».

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη στους Μικρασιάτες της πόλεως που διατηρούν άσβεστη τη μνήμη των ηρωικών προγόνων τους και τις παραδόσεις της Αγιοτόκου Μικρασίας, και τους παρότρυνε να εμπνέονται από τη σταυρική και μαρτυρική πορεία των αγιασμένων Μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος. Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα η Ρεϊσδεριανή, που η ιερά εικόνα της φυλάσσεται στο ναό αυτό, να είναι πάντοτε το ιερό κειμήλιο της πίστης και της προσευχής, το καταφύγιο, το σημείο αναφοράς, μνήμης και νοσταλγίας των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων για τις αλησμόνητες πατρίδες και η Χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να είναι πάντοτε βοηθός στη ζωή όλων.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι του ναού, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ιωσήφ Αναστασάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχιτζανάκη, ο Δημ. Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής, η Πρόεδρος κ. Ευτυχία Μαρινάκη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών, η πρώην Πρόεδρος κ. Μαρία Δραγασάκη, ο συνοπίτης μας Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Εκπαιδευτικοί και πολλοί απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων.

Στον αύλειο χώρο του ναού προσφέρθηκε καφές και κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας το λάβαρο του οποίου έφεραν μέλη του με την παραδοσιακή Μικρασιατική ενδυμασία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων