06/07/2024 08/07/2024 Στις 5 Ιουλίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αθανασίου του Αθωνίτου, γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου στο Παλαιοχώρι, που βρίσκεται στον Μοναστικό Οίκο Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ, του οποίου Πνευματικός Προεστώς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παν....
06 Ιουλίου, 2024 - 16:14
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2024 - 13:05

Ο Ιερισσού Θεόκλητος για τον βίο και τις αρετές του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Διαδώστε:
Ο Ιερισσού Θεόκλητος για τον βίο και τις αρετές του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Στις 5 Ιουλίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αθανασίου του Αθωνίτου, γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου στο Παλαιοχώρι, που βρίσκεται στον Μοναστικό Οίκο Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ, του οποίου Πνευματικός Προεστώς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παν. Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Ριγανάς.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος πλαισιούμενος από τους Πατέρες της Μοναστικής Αδελφότητος. Πλήθος πιστών από το Παλαιοχώρι και τις γύρω κοινότητες προσήλθε στη μνήμη του μεγάλου Ασκητή, με επικεφαλής τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Κωνσταντίνο Πασχάλη, τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Γρηγόριο Κατσιαρμά κ.ά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Αθανασίου που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα τον 10 αιώνα μ.Χ. από γονείς φιλόθεους, επιφανείς και πλούσιους. Αρχικά μόνασε στα μέρη της Βιθυνίας υπό τον Ηγούμενο Μιχαήλ τον Μαλεΐνο και συνδέθηκε φιλικά με τον ανεψιό του Ηγουμένου Νικηφόρο Φωκά, τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Αθανάσιος συνέχισε, ο Δεσπότης, ακολούθησε τον Νικηφόρο στον δύσκολο αγώνα του εναντίον των Αράβων στην Κρήτη και κατόπιν το 961μ.Χ. άρχισε να χτίζει τη Μεγίστη Λαύρα, που αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας της μεγάλης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους. Εργάστηκε όχι μόνο για την οικοδόμηση της Λαύρας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση και οργάνωση του μοναχικού βίου και συνέταξε το Τυπικό της Λειτουργίας του.

Και κατέληξε: «Ο όσιος Αθανάσιος με τη βιοτή του, την πνευματική εργασία του, την αυστηρή άσκησή του και το Τυπικό του απέβη το προζύμι του Αθωνικού Προσφόρου που μέχρι σήμερα κοσμεί την Ορθοδοξία. Μπορεί ο Άγιος, καμαρώνοντας τον γεραρό Άθωνα σήμερα να πει: “Η γαρ σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστε εν Κυρίω”, δηλαδή, “Η σφραγίδα, με την οποία πιστοποιείται επίσημα η αποστολή μου, είστε εσείς με τη Χάρη του Κυρίου, τους οποίους εγώ ωδήγησα εις Χριστόν” ( Α’ Κορ. θ’ 2)! Και όντως η Αθωνική Πολιτεία είναι διαχρονικώς η πολύτιμη σφραγίδα του Αθανασίου στην Πανορθόδοξη Οικουμένη! Για το λόγο αυτό η Εκκλησία ετίμησε τον Όσιο και τον τιμά αποκαλώντας τον “Πατέρων καλλονή”! Και δικαίως έτσι τον βιώνει η Εκκλησία καθότι υπήρξε Σκηνή του Αγίου Πνεύματος, το οποίο και μετέδωσε και μεταδίδει σε όσους τιμούν τη χάρη Του!».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου και των Ιερών Λειψάνων της Μονής πέριξ αυτής, προς ευλογία και αγιασμό του περιεστώτος Λαού.

Ακολούθησε το παραδοσιακό, για φέτος νηστίσιμο, πλούσιο κουρμπάνι με τη συμμετοχή όλων των Προσκυνητών της Μονής.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων