30/05/2022 30/05/2022 Σαράντα ιερά κειμήλια-εικόνες από τη Μικρά Ασία, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα Χανιά της Κρήτης το 1922, μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Σπλάντζια οι απόγονοί τους, ώστε να τιμήσουν το διήμερο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ακριβώς την παραμονή και την...
30 Μαΐου, 2022 - 19:17
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 - 19:06

Σαράντα ιερά κειμήλια-εικόνες από τη Μικρά Ασία στον Άγιο Νικόλαο Σπλάντζιας Χανίων

Διαδώστε:
Σαράντα ιερά κειμήλια-εικόνες από τη Μικρά Ασία στον Άγιο Νικόλαο Σπλάντζιας Χανίων

Σαράντα ιερά κειμήλια-εικόνες από τη Μικρά Ασία, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα Χανιά της Κρήτης το 1922, μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Σπλάντζια οι απόγονοί τους, ώστε να τιμήσουν το διήμερο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ακριβώς την παραμονή και την ημέρα της θλιβερής επετείου (29 Μαΐου) από τότε που η Πόλις εάλω. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος» μετέφεραν το Σάββατο, 28 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας ιερά κειμήλια-εικόνες, που οι πρόγονοι τους είχαν διασώσει από την αγιασμένη γη της Ιωνίας. Οι ιερές εικόνες παρέμειναν στον Ναό μέχρι το πέρας της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Με τις μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ζωντανές, απόγονοι προσφύγων συμμετείχαν με δάκρυα στα μάτια στην τελετή υποδοχής των ιερών κειμηλίων των προγόνων τους, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια.

«Η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπά σε όλη την Ελλάδα. Το 2022 είναι μια χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες. Μια ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι», επεσήμανε η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων, Στέλλα Γκοτζάνη.

Η επιμνημόσυνη δέηση

Το απόγευμα της Κυριακής 29ης Μαΐου 2022, στις 19.00, στο Μνημείο Μικρασιατών στη συμβολή των οδών Κισάμου & Μ. Μπότσαρη πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια 100 παιδιά ανάψανε 100 κεριά και φύτεψαν 100 λουλούδια συμβολικά, ένα για κάθε χρόνο από τον ξεριζωμό.

Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Χανίων, «Αροδαμός», χόρεψε μικρασιατικούς και Κρητικούς χορούς καθώς και τα παιδιά του 9ου Γυμνασίου Χανίων γέμισαν με μικρασιατικές μελωδίες την πλατεία.

Φωτογραφίες: Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων