01/09/2021 01/09/2021 Ένα σφουγγάρι της Καλύμνου κι ένα βιβλίο με την ιστορία του Καθεδρικού Ναού Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος μετά τη δοξολογία, που τέλεσε την Κυριακή, 29 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πόθιας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη ναυμαχία του Γέροντα. Το...
01 Σεπτεμβρίου, 2021 - 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2021 - 16:38

Ένα σφουγγάρι κι ένα βιβλίο για την Πρόεδρο από τον Μητροπολίτη

Διαδώστε:
Ένα σφουγγάρι κι ένα βιβλίο για την Πρόεδρο από τον Μητροπολίτη

Ένα σφουγγάρι της Καλύμνου κι ένα βιβλίο με την ιστορία του Καθεδρικού Ναού Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος μετά τη δοξολογία, που τέλεσε την Κυριακή, 29 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πόθιας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη ναυμαχία του Γέροντα.

Το σφουγγάρι δωρήθηκε στην Πρόεδρο ως ως σύμβολο του ακριτικού νησιού και της ιστορίας των Καλύμνιων σφουγγαράδων.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος μετέβη στο Ηρώον, στην Κεντρική πλατεία, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στην Κανονιοφόρο «Μαχητής», όπου έριψε στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των ηρωικών Ναυμάχων.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων της επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα, πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο «Υπέρ πίστεως και πατρίδος», που διοργανώθηκε από το Επαρχείο Καλύμνου, ενώ έγινε και παρουσίαση της φορεσιάς και αρματωσιάς του αγωνιστή 1821 στον αύλειο χώρο του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου.

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή-Φωτογραφίες: “Kalymnos news”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων