15/12/2022 15/12/2022 Πανηγυρικά τιμήθηκε σήμερα στους αφιερωμένους Ιερούς Ναούς προς τιμήν του ο Άγιος Ελευθέριος. Ο εικοσάχρονος Επίσκοπος Ιλλυρικού και μάρτυρας της Εκκλησίας ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την αγάπη του Χριστού. Ιδιαιτέρως, όμως, ο Άγιος Ελευθέριος τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ινεπόλεως εκεί όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου. Το μετέφεραν...
15 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 - 14:41

Ινέπολη Νέας Ιωνίας: Το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες το 1923 και ο εορτασμός σε ένα έτος μνήμης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ινέπολη Νέας Ιωνίας: Το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες το 1923 και ο εορτασμός σε ένα έτος μνήμης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πανηγυρικά τιμήθηκε σήμερα στους αφιερωμένους Ιερούς Ναούς προς τιμήν του ο Άγιος Ελευθέριος. Ο εικοσάχρονος Επίσκοπος Ιλλυρικού και μάρτυρας της Εκκλησίας ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την αγάπη του Χριστού.

Ιδιαιτέρως, όμως, ο Άγιος Ελευθέριος τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ινεπόλεως εκεί όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου. Το μετέφεραν εκεί οι πρόσφυγες, το 1923 από την Ινέπολη του Ευξείνου Πόντου και παραμένει στους αιώνες, πνευματικός θησαυρός για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Πλήθος πιστών προσήλθαν σήμερα με ευλάβεια για να προσκυνήσουν την ιερά Εικόνα και το άφθαρτο ιερό Λείψανο του Αγίου.

Ο εορτασμός στο ναό που φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ανέων κ. Μακαρίου και τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο του Αγίου Ελευθερίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία επί της Λάρνακος του αφθάρτου σκηνώματος του Αγίου Ελευθερίου υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Αρβανίτη.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το παρών στην εορτή έδωσαν μέλη του Δήμου Νέας Ιωνίας, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν την ιερά Εικόνα και το άφθαρτο ιερό Λείψανο του Αγίου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αρετές και στα πνευματικά χαρίσματα του Επισκόπου Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος τόσο με το μαρτύριό του, όσο και με την ακλόνητη πίστη του ευαρέστησε το Θεό και έλαβε το στεφάνι της αιώνια δόξης.

Πώς έφτασε το σκήνωμα του Αγίου στη Νέα Ιωνία

Για το θαυματουργό και ευδιάζων ιερό σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου και το πώς έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ινέπολης μίλησε στην Pemptousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο Εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο – αφιέρωμα:

“Για την Ιερά Μητρόπολη αποτελεί ευλογία τεράστια η παρουσία του άφθαρτου ιερού λειψάνου του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, επισκόπου Ιλλυρικού, το οποίο φυλάσσεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ινεπόλεως (Ν. Ιωνία)”, αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας.

Αυτή η τιμή φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μία φορά την πίστη των προγόνων στα ιερά της φυλής μας τα οποία κάτω από δυσκολίες και διώξεις διαφύλαξαν και μετέφεραν στη νέα του πατρίδα.

Η ακλόνητη πίστη

Η γέννηση του Αγίου Ελευθερίου τοποθετείται χρονολογικά κατά τον 2ο μ. Χ, εποχή που τα σημάδια από τα βήματα των αγίων αποστόλων φαίνονταν ακόμη νωπά στα χώματα της ελληνικής χερσονήσου. Η μητέρα του Αγίου, Ανθία, διδάχθηκε τον χριστιανισμό από πατέρες αποστολικούς, δηλαδή από τους αγίους επισκόπους που κατά τόπους οι Απόστολοι του Χριστού είχαν εγκαταστήσει. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεγαλώσει τον υιό της Ελευθέριο με τα νάματα της ακλόνητης πίστης στον Χριστό, μιας πίστης που, εκείνη την εποχή, οδηγούσε ακόμη και στο θυσιαστικό θάνατο.

Όπως φαίνεται, ο νεαρός Ελευθέριος μεγαλωμένος απ’ την μητέρα του Ανθία “ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου”, από μικρή ηλικία εισήλθε στον ιερό κλήρο, αγωνιζόμενος για την διάδοση του Ευαγγελίου. Στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον επίσκοπο Ρώμης Ανάκλητο, της Μίας και Αδιαίρετης Εκκλησίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Στο διακόνημα αυτό που του ανέθεσε ο Χριστός στην Εκκλησία Του, υπερέβαλλε τον εαυτό του και με αυταπάρνηση υπηρετούσε το ιερό θυσιαστήριο, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήσαν δεδομένα όπως σήμερα.

Επίσκοπος Ιλλυρικού σε ηλικία δεκαεννέα ετών

Ο σοφός επίσκοπος Ρώμης, Ανάκλητος, αφού διέγνωσε τον υγιή ζήλο και το θυσιαστικό πνεύμα του νεαρού ιερέα, πρότεινε την εκλογή του σε επίσκοπο Ιλλυρικού, σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Έδρα της επισκοπής ήταν η σημερινή Αυλώνα της Αλβανίας. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η περιφέρεια Ιλλυρικού ανήκε στην δικαιοδοσία του επισκόπου Ρώμης, μέχρι και την περίοδο της δυναστείας των Ισαύρων (8ος αι.). Έπειτα, απεσπάσθη και συγκαταλέχθηκε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η φήμη του νεαρού επισκόπου ξεπέρασε τα όρια της ηπειρωτικής Ευρώπης και έφθασε ως την γηραιά Αλβιώνα, την σημερινή Αγγλία. Ο ηγεμόνας Λούκιος απέστειλε επιστολή στον επίσκοπο Ελευθέριο, αιτούμενος το Άγιο Βάπτισμα, γι’ αυτόν και τον λαό του. Τότε, συνετά ο Άγιος Ελευθέριος απέστειλε δύο πρεσβυτέρους με στόχο την κατήχηση και την βάπτιση των Βρετανών.

Η σύλληψη και το μαρτύριο

Τούτο το γεγονός εξόργισε τον Αυτοκράτορα της Ρώμης Σεπτίμιο Σεβήρο και διέταξε την σύλληψη του νεαρού επισκόπου. Μετά από ανακρίσεις και εφόσον οι εθνικοί λάμβαναν την γεμάτη παρρησία απάντηση του Ελευθερίου, ότι δηλαδή είναι Χριστιανός και μάλιστα επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού και ότι δεν πρόκειται να απαρνηθεί την αγία των χριστιανών πίστη για χάρη των ψεύτικων θεών, οδηγήθηκε στην αρένα για να θανατωθεί από τους λέοντες. Αυτοί ήσαν οι διώκτες των χριστιανών: προσέφεραν ως θέαμα στο λαό τη θανή των χριστιανών απ’ τα άγρια θηρία. Ωστόσο, ο Ελευθέριος, ως άλλος προφήτης Δανιήλ, έμεινε από τους λέοντες αβλαβής. Τότε, οι διώκτες του, τον αποκεφάλισαν, μαζί με την μητέρα του, Αγία Ανθία, δωρίζοντας στην Εκκλησία του Χριστού δύο σπουδαίους μάρτυρες που κοσμούν το Αγιολόγιό της, θυμίζοντας σε εμάς σήμερα ότι στ’ αλήθεια “εὐχαὶ γονέων στηρίζουσι θεμέλια οἴκων”.

Διαβάστε επίσης:

Ένας εικοσάχρονος επίσκοπος και μάρτυρας της Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων