Στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης
Στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πάτρων, ιερούργησε την Κυριακή μετά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου 16 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την τοπική εορτή της Συνάξεως των εν Υπάτη διαλαμψάντων Αγίων, ήτοι: του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Φθιώτιδος και πρώτου Επισκόπου Νέων Πατρών, του εξ Υπάτης Οσίου Αθανασίου του κτίτορος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Επισκόπου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Τούρκους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Ναού του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711, την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έρχεται ο Χριστός από τότε και σήμερα και πάντα να επισημάνει σε εμάς τους ανθρώπους, ότι δεν αρκεί να είμαστε στο όνομα χριστιανοί, δεν αρκεί να έχουμε μία ιδεολογική, φιλοσοφική ή μεταφυσική προσέγγιση του χριστιανισμού ή απλώς να εκτελούμε κάποια θρησκευτικά καθήκοντα ή να είμαστε φορείς κάποιας παράδοσης, την οποία πολλές φορές ούτε καν την κατανοούμε, αλλά να έχουμε πίστη. Η πίστη είναι κάτι πολύ ζωντανό, η πίστη δεν καταργεί τη γνώση, η πίστη δεν καταργεί την επιστήμη, δεν καταργεί την έρευνα, δεν καταργεί την προσπάθεια. Η πίστη η πραγματική εκφράζεται με την προσευχή και με τη νηστεία.
Προσευχή σημαίνει, ότι σιωπώ για να μιλήσει ο Θεός μέσα μου, προσευχή σημαίνει, δεν θεοποιώ την άποψή μου, τις ιδέες μου, δεν θεοποιώ τη δύναμή μου, αλλά την καταθέτω και καταθέτω τις ιδέες και τις απόψεις και την εξυπνάδα μου και την ευφυΐα μου και την έρευνά μου, αν είμαι σε ένα ερευνητικό κέντρο, τα καταθέτω και τα προσφέρω στον Θεό και τον παρακαλώ να γίνει η επιστήμη μου, η γνώση μου, η εξυπνάδα μου και η ευφυΐα μου, να γίνουν φάρμακο για τους ανθρώπους και όχι όπλο καταστροφής του κόσμου. Να γίνει η επιστήμη μου προσφορά στην ανθρωπότητα και όχι εργαλείο καταστροφής.
Νηστεία σημαίνει ότι παύει να είναι προτεραιότητά μου το τι θα φάω και το τι θα πιω, αλλά το τι θα ζήσω και το τι θα προσφέρω. Νηστεία σημαίνει ότι το κέρδος και ο πλουτισμός και η καλοπέρασή μου παύει να είναι προτεραιότητά μου, αλλά προτεραιότητά μου είναι το πώς θα ζήσω μαζί με τον αδελφό μου, πώς θα έχω ποιότητα ζωής και ποιότητα σχέσεων. Νηστεία σημαίνει ότι αγωνίζομαι αγνά και άδολα, νηστεία σημαίνει ότι εργάζομαι ουσιαστικά, θυσιαστικά και ανιδιοτελώς για την αγάπη των πολλών.
Η προσευχή και η νηστεία δεν είναι αρετές δήθεν για κάποιες μόνο γιαγιάδες αγράμματες ή για κάποιους τάχατες ανθρώπους που ζουν σε ένα μεσαίωνα. Η νηστεία και η προσευχή είναι η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και σήμερα η εποχή ψάχνει τέτοιους ανθρώπους με προσευχή και με νηστεία που θα γίνουν νέοι ήρωες και υπάρχουν τέτοιοι ήρωες μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα ερευνητικά κέντρα, μέσα στις κλινικές, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μέσα στη δημόσια διοίκηση, μέσα στην παλαίστρα της καθημερινότητας, υπάρχουν άνθρωποι προσευχής και νηστείας, άνθρωποι, οι οποίοι αγωνιούν, αγρυπούν νύκτες και ημέρες για να στέκονται δίπλα στους αδελφούς και στην κοινωνία.
Τέτοιους ανθρώπους προσευχής και νηστείας ήρθαμε σήμερα εδώ στην ιστορική Υπάτη, στις Νέες Πάτρες να τιμήσουμε, τρία τέτοια πρόσωπα προσευχής και νηστείας: τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα, τον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Αθανάσιο τον κτήτορα του Μεγάλου Μετεώρου και ήρθαμε τέλος να τιμήσουμε πάνω στον τάφο του, γιατί τάφος του είναι η Αγία Τράπεζα, τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο Επίσκοπο Νέων Πατρών. Η Αγία Τράπεζα δεν ήταν απλώς ο τάφος του Χριστού, αλλά έγινε και δικός του τάφος. Ιερουργών και κρατών το Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, το 1711, σφαγιάστηκε για την αγάπη του Χριστού και για την ελευθερία των αδελφών.
Ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε και να καταθέσουμε ευλαβικά την ευγνωμοσύνη μας σε αυτές τις προσωπικότητες που αποτελούν πυξίδα για όλους εμάς στην πορεία της δικής μας ζωής από όποιο μετερίζι κι αν διακονεί κανείς, διότι όπου κι αν βρίσκεται κάνεις, καλείται να διακονήσει με προσευχή και νηστεία».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς σε όλους Χρόνια Πολλά και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού «StarΚεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιο Σιμόπουλο καθώς και όλους τους τεχνικούς του καναλιού για την απευθείας μετάδοση και αυτής της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και επίσης ευχαρίστησε και τον αξιότιμο Πρόεδρο της εταιρείας «Ηellas sat» κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά για την ευγενική χορηγία του Δορυφορικού κυκλώματος κάθε Κυριακή, ώστε οι Θείες Λειτουργίες από την όμορφη Φθιώτιδα να μεταδίδονται σε παγκόσμια εμβέλεια.
Τις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετέδωσε και ο Τηλεοπτικός Σταθμός «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και άλλοι τοπικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Ακολούθως στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Υπάτης, στην κεντρική πλατεία της Υπάτης, ο Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος από τους επισήμους, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Σεβαστοκρατόρων της Μεγαλοβλαχίας και των Νέων Πατρών, οι οποίοι είχαν ως έδρα την Υπάτη, Ιωάννου, Κωνσταντίνου και Ιωάννου του Β’ (1100 – 1200 μ.Χ.), για την ζωή, την προσφορά και το έργο των οποίων ωμίλησε ο εξ Υπάτης καταγόμενος, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και εποικοδομητική επικοινωνία με τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Υπάτης.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλάκας παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
Video: Star Κεντρικής Ελλάδος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.