Στο μικρό οροπέδιο στα νότια του μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, λίγα μέτρα από τη μεγάλη σουβάλα – σπηλιά στην οποία στραγγίζουν τα νερά της βροχής, ο διαβάτης συναντά ένα ερημικό εκκλησάκι: το εκκλησάκι του Αγίου Λεοντίου, που εορτάζει σήμερα, 18 Ιουνίου. Σύμφωνα με το odosaeginis.blogspot.com, η περιοχή λέγεται “μπυρδέχτης” από αυτόν το μεγάλο ομβροδέχτη που υπάρχει εκεί, όμως είναι άγνωστη σε μεγάλη μερίδα Αιγινητών, φίλων και παραθεριστών του νησιού. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους γεωλόγους στην περιοχή αυτή βρισκόταν ο κρατήρας του παλιού ηφαιστείου της Αίγινας.
Το μικρό εκκλησάκι το οποίο λειτουργείται από το μοναστήρι της Παναγίας. Εικόνα του Αγίου Λεοντίου υπάρχει, επίσης, στο ναΰδριο του Αγίου Μηνά στην Κυψέλη, όπου και πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, ο Μεγαλομάρτυρας Λεόντιος γεννήθηκε το 50 μ.Χ. στην Αίγινα, στην περιοχή της Κυψέλης. Στην καρδιά του Λεοντίου έπεσε νωρίς ο σπόρος του κηρύγματος του Αποστόλου Κρίσπου. Γενναίος ο Λεόντιος κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για την σύνεση και την ανδρεία του στις μάχες. Παρασημοφορήθηκε πολλές φορές και κατάφερε με τις πολεμικές του πράξεις να γίνει αρχιστράτηγος.
Στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ουεσπασιανού (67 – 79 μ.Χ.), ο Λεόντιος υπηρετούσε στην Τρίπολη της Β. Αφρικής, όπου γεμάτος πίστη και θάρρος δίδασκε το Χριστιανισμό και βοηθούσε τους φτωχούς. Ηγεμόνας της περιοχής της Β. Αφρικής ήταν ο Συγκλητικός Ανδριανός. Ο Ανδριανός ήταν φοβερός διώκτης των Χριστιανών. Ο Ανδριανός με την άδεια του Ουεσπασιανού άρχισε να διώχνει και να θανατώνει τους αμετανόητους Χριστιανούς, ενώ, όσους μετάνιωναν και πίστευαν σε ειδωλολατρικούς θεούς, τους έστελνε στην Ρώμη, για να τους κάνει μεγάλες τιμές.
Ο ηγεμόνας πληροφορήθηκε για τη δράση του Λεοντίου στην Τρίπολη και έστειλε τον Ύπατο Τριβούνο στην Τρίπολη με πολλούς στρατιώτες, για να τον συλλάβει. Ο ειδωλολάτρης Τριβούνος φθάνοντας στην Τρίπολη αρρώστησε και φλεγόταν από υψηλό πυρετό. Απέδιδε, λοιπόν, την αρρώστια του στο γεγονός ότι, όταν έφυγε, δεν πρόσφερε θυσίες στους θεούς του. Σε ένα όραμά του όμως παρουσιάστηκε ένας άγγελος και του είπε: « άμα θέλεις να σωθείς, να καλέσεις τρεις φορές το Θεό του Λεοντίου». Τότε ο Τριβούνος μαζί με το Θεόδουλο άρχισαν να ψάχνουν το Λεόντιο. Όταν τον συνάντησαν, του είπαν ότι αναζητούσαν το Λεόντιο, ο οποίος όμως τους απέκρυψε ότι ήταν ο ίδιος και τους είπε πως τον λένε Θεόγραφο. Όταν έφτασαν στο σπίτι του, ο Λεόντιος τότε τους είπε ότι ήταν αυτός. Ασπάστηκαν τότε το Χριστιανισμό γοητευμένοι από τα θεία λόγια του Αγίου.
Όταν ο Ανδριανός έφτασε στην πύλη, αντίκρυσε μια αναστάτωση στην πόλη από την διδασκαλία του Λεοντίου για τον ταπεινό Γαλιλαίο. Το Χριστιανισμό τον είχε διδάξει και στους στρατιώτες του Ανδριανού. Έξαλλος ο Ανδριανός ζήτησε να του φέρουν μπροστά του τον Τριβούνο και το Θεόδουλο. Όταν έμαθε πως πίστευαν στο Χριστιανισμό, έδωσε εντολή να τους συλλάβουν και να τους εκτελέσουν. Την άλλη μέρα οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα ο Λεόντιος και οι δύο νεοφώτιστοι. Μετά από πολλά βασανιστήρια, τους φυλάκισαν στην ίδια φυλακή. Όταν έμαθε για την ακλόνητη πίστη τους, διέταξε να σταυρώσουν τον Τριβούνο και να φονεύσουν με ξίφος το Θεόδουλο. Οι μάρτυρες, αντί να φοβούνται, συνέχισαν να δοξάζουν το Θεό. Τότε ο ηγεμόνας είπε να τους αποκεφαλίσουν.
Η παράδοση διέσωσε ότι ο Λεόντιος όχι μόνο δεν κάμφθηκε ούτε μια στιγμή από τα βασανιστήρια του βασανιστή του, αλλά αποπειράθηκε να τον κάνει Χριστιανό.
Ο Ανδριανός συνέχισε να βασανίζει τον Άγιο με τα απάνθρωπα βασανιστήριά του, αλλά ο Άγιος δεν έπαυε να πιστεύει στην αγάπη του Χριστού. Η απόφαση του Ανδριανού ήταν να πεθάνει ο Λεόντιος κρεμασμένος πάνω σε ξύλο. Τα πιο μεγάλα βασανιστήρια άρχισαν. Πρώτα του ξέσκισαν τις σάρκες των ποδιών του με πηρούνα, έπειτα έδεσαν μια πελώρια πέτρα στο λαιμό του, ύστερα τον έδεσαν με τέσσερις πασσάλους και οι στρατιώτες ο ένας μετά τον άλλον τον χτυπούσαν αλύπητα μέχρι που το σώμα του Αγίου διαμελίστηκε. Ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο δοξάζοντάς τον.
Το μοναδικό ναΰδριο στην Αίγινα που είναι αφιερωμένο στον Άγιο, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ι.Μ. Παναγίας Χρυσολεόντισσας, στην θέση όπου επρόκειτο να κτιστεί αρχικά η Μονή.
Επίσης, στον οικισμό Λεόντι της Κυψέλης σώζονται πιθανά ερείπια παλαιού ναού, κοντά στα θεμέλια του παλαιού ιερού του μοναστηριού της Χρυσολεόντισσας. Η εικόνα του Αγίου βρίσκεται στο Λεόντι στο ξωκκλήσι του Αγίου Μηνά.
Το λείψανο του Αγίου θάφτηκε σε χώρο κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης στις 18 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη του Αγίου.