“Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες” όπως μάς ενημερώνει ο ιστοτόπος “Χωρίον Μηλιές Ηλείας” (miliesilias.gr).
Και συνεχίζει:
“Τον προστάτη του χωριού μας Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, αγαπημένο μαθητή του Χριστού, που σ΄ αυτόν ανέθεσε την φροντίδα της Παναγίας, Μητέρας Του, από τον Σταυρόν του μαρτυρίου λέγοντάς του: «Ιδού η Μήτηρ σου».
Την εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται στη θέση Παλιοβρέστα απέναντι από το χωριό, την οποία πανηγυρίζουμε στις 23 Αυγούστου.
Τον Άγιο Δημήτριο, στη θέση Άη Δημήτρη, ο οποίος ανεγέρθει δαπάνη Δημητρίου και Παναγιώτας Νικολοπούλου και στη συνέχεια και άλλων κατοίκων του χωριού. Το οικόπεδο του ναού δώρισε ο Γιάννης Τσαπάρας ‘Τσιάμης’.
Την εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, στο έμπα του χωριού. Ανεγέρθει στο οικόπεδο Φιλοποίμενος Γιαννόπολου μαζί με την οικονομική του συνδρομή και πολλών άλλων χωριανών, εις μνήμην του υιού του Χρήστου που εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε νεαρά ηλικία κάτω των τριάντα ετών.
Την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία βρίσκεται στη θέση Στανιντούλα, επί του δρόμου Μποντίνι-Τελάλη. Να αναφέρουμε ότι είναι το νεότερο εκκλησάκι του χωριού μας και ανεγέρθει δαπάνη των κατοίκων της περιοχής, με την επιμονή απ΄όσο θυμάμαι του Γεωργίου Σεβόπουλου (Μπόγου). Το οικόπεδο ανήκει στην ενορία Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, δωρεά Παναγιωτόπουλου.
Λέγεται ότι παλαιότερα υπήρχε μια εκκλησία του Προφήτου Ηλία στη θέση Άη-Λιά, μεταξύ των δύο χωραφιών του Διονυσίου Λέντζου και του Νικολάου Τσούμπα. Υπάρχουν εκεί και σωρός από πέτρες που μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Ερείπια εκκλησίας υπάρχουν και στον Σεσιμάδι Πάϊκου Λέντζου αφιερωμένα στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Για όσους θέλουν λεπτομέρειες, είναι γύρω στα πενήντα μέτρα κάτω από την πηγή Λιούτσιδες, που ήταν μέσα στο χωράφι του Αλέξη Κασκαντίρη, που τώρα πήρε ως προίκα ο Νίκος Τσούμπας (Ξυνός).
Επίσης, λέγεται πως υπήρχε εκκλησάκι στη θέση Παλιοκλίση, στο χωράφι του Αντρέα Δούμα, που βρίσκεται στη θέση Κουμαριά, περιφέρειας Μηλεών. Το χωράφι λέγεται παλιοκλήσι και είναι κάτω από την τοποθεσία Σούργια, στους πρόποδες, ας πούμε, της Κάπελης.
Ακόμη, κάθε χρόνο πηγαίνουμε και εκκλησιαζόμαστε στον Άη-Γιώργη, που ανήκει στην ενορία Δούκα και λέγεται για τον περισσότερο ξένο κόσμο Λαλέικος Άη-Γιώργης. Βρίσκεται στο δρόμο Μποντίνι-Σταυροδρόμι Τελάλη, στην Ακροκάπελη προς την Τριέσα, αγροτική περιφέρεια Μηλεών.
Σ΄αυτή την εκκλησία είχαμε σαν κοινότητα ενοριακό μέρισμα. Θυμάμαι πως οι παλαιότεροι έβγαζαν δίσκο στην εκκλησία. Δεν ξέρω της ποιος από της παλαιότερους επιτρόπους παραιτήθηκε του δικαιώματος και έτσι η εκκλησία έμεινε ενοριακά στην κοινότητα Δούκα.
Της να αναφέρουμε την Αγία Παρασκευή που ανήκει ενοριακά στην κοινότητα Δούκα και ευρίσκεται ακριβώς στην Αύρα, στο σημείο που ήταν τα καντάλια και κουβαλούσαν όλοι οι Μηλιώτες με τα νεροβάρελα και τα ζώα νερό.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων υπήρχε τα πολύ παλιά χρόνια στη θέση Σινεπρέμπτι περιφέρειας Μηλέων και συγκεκριμένα στο χωράφι του Κώστα Πίππα.
Τελευταία να αναφέρουμε την τοποθεσία Άη-Θανάση, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι, που λέμε στο γεφύρι στον Κάτου Κάμπο. Υπάρχει και προσκυνητάρι επί του δρόμου μεταξύ των χωραφιών Αθανασίου Χ. Λέντζου και Ανάστου Λέντζου”.