Ανάμεσα στους ιεράρχες και τους αγίους της μικρασιάτικης γης εξέχουσα είναι η θέση του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, που τον βάφτισε ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, ο Ιωάννης. Ενός ιεράρχη που αφοσίωσε τη ζωή του στον Χριστό και στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ακόμα και το όνομά του δήλωνε τις αρετές του, που ως καρποί του Αγίου Πνεύματος καλλιεργούνταν στην ψυχή του.
Ο άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε στην Έφεσο περίπου το 70 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που φυλακίστηκαν διότι ήταν χριστιανοί. Γεννήθηκε μέσα στη φυλακή μόλις μία μέρα προτού μαρτυρήσουν οι γονείς του και την ανατροφή του ανέλαβε μια πλούσια και ευσεβής γυναίκα, που του έδωσε το όνομα Παγκράτιος για να τιμήσει τον πατέρα του. Βαπτίστηκε χριστιανός σε ηλικία περίπου 20 χρονών. Υπήρξε μαθητής του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ο οποίος και τον συνέδεσε με τον επίσκοπο Βουκόλο, από τον οποίο έλαβε τη χειροτονία και τελικά τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Σμύρνης. Διακρίθηκε για την ολόψυχη αφοσίωσή του στον Χριστό, την αγάπη για το ποίμνιό του και την προσήλωσή του στην ανάπτυξη της χριστιανικής ζωής στους κόλπους της Εκκλησίας. Μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού το 156 μ.Χ., επί των ημερών του αυτοκράτορος Αντωνίνου Πίου, και το σώμα του ρίχτηκε στη φωτιά, απ’ όπου οι πιστοί συνέλεξαν τα Ιερά Λείψανά του. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 23 Φεβρουαρίου.
Θαύματα του αγίου Πολυκάρπου
Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού ο άγιος Πολύκαρπος τέλεσε πολλά θαύματα. Ας δούμε δύο από αυτά…
Όπως είπαμε, την ανατροφή του ορφανού Παγκρατίου είχε αναλάβει μια πλούσια γυναίκα, η οποία, όταν εκείνος μεγάλωσε, του ανέθεσε και τη διαχείριση της περιουσίας της. Ο Παγκράτιος όμως, που ήταν πολύ φιλάνθρωπος, άρχισε να πηγαίνει στις γεμάτες από τρόφιμα αποθήκες και να διανέμει κρυφά τα αγαθά στους φτωχούς. Όταν εκείνη το ανακάλυψε, στην αρχή θύμωσε πολύ και, παρά την επιμονή του να πάνε ξανά μαζί στις αποθήκες, αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Τότε ο Παγκράτιος πήγε στις αποθήκες και, αφού προσευχήθηκε ολόψυχα στον Θεό, οι αποθήκες γέμισαν και πάλι με καρπούς! Κατόπιν κάλεσε τη θετή μητέρα του εκεί κι εκείνη έμεινε άναυδη. Και μετά από αυτό το θαύμα τον μετονόμασε σε Πολύκαρπο, αφού ήταν πηγή τόσο των υλικών όσο και των πνευματικών αγαθών.
Ένα άλλο θαύμα του αγίου Πολυκάρπου ήταν η κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία για επτά ολόκληρες ημέρες κατέκαιγε τη Σμύρνη και τα περίχωρά της. Οι ειδωλολάτρες παρακαλούσαν τους θεούς τους για να σταματήσει η καταστροφή, αλλά η φωτιά δυνάμωσε ακόμα περισσότερο. Οι χριστιανοί ζήτησαν τότε τη βοήθεια του αγίου Πολυκάρπου, ο οποίος, αφού προσευχήθηκε στον Κύριο ασκώντας παράλληλα κριτική στους ειδωλολάτρες για την εμμονή τους στη θρησκεία των ψεύτικων ειδώλων, σταμάτησε τη φωτιά και τη φοβερή καταστροφή. Το θαύμα αυτό παρακίνησε πολλούς ειδωλολάτρες στο να πιστέψουν στον ένα και αληθινό Θεό και στη συνέχεια να βαπτισθούν χριστιανοί…