08/05/2019 08/05/2019 Η ακολουθία του γάμου στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας διέφερε σε σχέση με σήμερα. Όπως γνωρίζουμε, ήταν μέρος του λειτουργικού της Θείας Ευχαριστίας, ενώ ταυτόχρονα τελούνταν σε δύο μέρη, που ήταν: η ακολουθία του αρραβώνα και η ακολουθία του γάμου. Σήμερα, και τα δύο αυτά μέρη τελούνται στην ακολουθία του γάμου. Η διαδικασία του αρραβώνα...
08 Μαΐου, 2019 - 20:20

Για το Μυστήριο του Γάμου χθες και σήμερα

Διαδώστε:
Για το Μυστήριο του Γάμου χθες και σήμερα

Η ακολουθία του γάμου στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας διέφερε σε σχέση με σήμερα. Όπως γνωρίζουμε, ήταν μέρος του λειτουργικού της Θείας Ευχαριστίας, ενώ ταυτόχρονα τελούνταν σε δύο μέρη, που ήταν: η ακολουθία του αρραβώνα και η ακολουθία του γάμου.

Σήμερα, και τα δύο αυτά μέρη τελούνται στην ακολουθία του γάμου.

Η διαδικασία του αρραβώνα είναι η ευλογία και ανταλλαγή δακτυλιδιών, κάτι που προτύπωνε την ελεύθερη θέληση και αμοιβαία συναίνεση των μελλονύμφων.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από την τελετή της στέψης.

Στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, συνήθως τα στέφανα φτιάχνονταν από φύλλα και λουλούδια, στη δε Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από χρυσό και άργυρο.

Τα στέφανα συμβολίζουν την χάρη του Αγίου Πνεύματος που επέρχεται κατά το Μυστήριο στο ζευγάρι.

Τα στέφανα επίσης κατά την Ορθόδοξη παράδοση, συμβόλιζαν τόσο τα στέφανα του Μαρτυρίου, αφού κάθε γάμος προϋποθέτει αυτοθυσία, αλλά και στέφανα χαράς. Κατά την διάρκεια του Μυστηρίου, οι σύζυγοι πίνουν κρασί από κοινό ποτήριο, ως ενθύμηση του θαύματος του γάμου της Κανά.

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας / www.iaathdigitalmuseum.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων