Έκλεισε ήδη ένα έτος από την εφαρμογή του νέου Ποινικού κώδικα ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019.(1). Τα νομοθετήματά του αποδείχθηκαν ακόμη πιο ύπουλα και βλαπτικά από ό,τι φανταζόμασταν ένα χρόνο πριν. Ο νόμος 1609/86 που νομιμοποίησε την άμβλωση ήταν μόνο η τραγική αρχή. Ο νέος Ποινικός κώδικας έδωσε την δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της εφαρμογής της.
Με την αναθεώρηση του 2019, σε σχέση με το ζήτημα της προσβολής του εμβρύου:
α. Νομιμοποιήθηκε η άμβλωση έως το τέλος της κυήσεως επί υπάρξεως σοβαρών νοσημάτων, τα οποία όμως ο νόμος δεν κατονόμασε με σαφήνεια,
β. Καταργήθηκε το άρθρο 304/5 που απαιτούσε συναίνεση του ενός γονέα ή κηδεμόνα για την διεξαγωγή της αν η κοπέλα είναι ανήλικη. (2)
γ. Δεν είναι πλέον παράνομη η διαφήμιση, η δημόσια προβολή και η προώθηση των εκτρωτικών υπηρεσιών (κατάργηση άρθρου 305). (3)
Με την συγκεκριμένη αναθεώρηση άνοιξε ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη θανάτωση ακόμη περισσότερων παιδιών, μέχρι την παραμονή του τοκετού. Αυτών που για μια ασήμαντη συχνά νόσο πέφτουν θύματα της προγεννητικής ευθανασίας αντί να απολαύσουν το δικαίωμα στην θεραπευτική προσπάθεια.
Επιπλέον προωθείται η θυματοποίηση των γυναικών και των άπειρων κοριτσιών παιδικής ουσιαστικής ηλικίας. Αυτό απέδειξαν τα γεγονότα που ακολούθησαν. Ο κορωνοϊός που εισέβαλε λίγους μήνες αργότερα, απετέλεσε χρυσή ευκαιρία για την διαδικτυακή διαφήμιση και κατανάλωση εκτρωτικών συστημάτων (4),που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία της γυναίκας (και βέβαια θανατώνουν το παιδί της) και την αναθέτουν στο «σύντροφο» ή στη μοναξιά της να προχωρήσει σε έκτρωση, απομονωμένη από το επίσημο υγειονομικό σύστημα.
Η τάχα στήριξη δε της αυτονομίας του κοριτσιού που προχωρεί στην άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα είναι στην πραγματικότητα εγκατάλειψη ενός παιδιού στα χέρια εκείνου που το άφησε έγκυο και το εκβιάζει για άμβλωση, μια εγκατάλειψη που το αφήνει ανυπεράσπιστο και απέναντι σε ένα ιατρικό σφάλμα ή κάποια επιπλοκή υγείας. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό σήμερα όταν συσχετισθεί με τη κάλυψη που παρέχει στις επιταγές της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που εισήλθε πρόσφατα στα σχολεία μας.(5,6) Η απάλειψη της γονεϊκής συγκατάθεσης ήλθε να καλύψει νομικά και να διευκολύνει την εφαρμογή αυτής της διαπαιδαγώγησης.
Οι οδηγίες για το μάθημα αυτό όπως ισχύουν και για την πατρίδα μας δόθηκαν το 2010 από το German Federal Centre for Health Education (BZgA), Ευρωπαϊκό συνεργάτη της WHO σε θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης. (7) Ο στόχος είναι να εξασφαλισθεί η «αναπαραγωγική υγεία» και τα σεξουαλικά δικαιώματα των παιδιών. Σε αυτά ανήκει και το δικαίωμα να αποκτήσει το άτομο όσα παιδιά θέλει, όταν θέλει, και εάν θέλει.(8)
Σύμφωνα με αυτές τις εκπαιδευτικές οδηγίες το παιδί σε ηλικία των 9-12 ετών ενημερώνεται για την χρήση της αντισύλληψης, των προφυλακτικών και την έννοια της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. (Εικ. 1, Standards for Sexuality Education in Europe, σελ 44). Ας σημειωθεί πως στις εν λόγω οδηγίες η εγκυμοσύνη αναφέρεται πάντα ως ανεπιθύμητη. (9)
Το παιδί ενημερώνεται στην ίδια ηλικία για το θέμα της συγκατάθεσης σε ιατρικές πράξεις, (άμβλωση δηλ.) και τα νομικά του δικαιώματα, ενώ μαθαίνει να ασκεί κριτική στην κοινωνία, τους νόμους, τη θρησκεία. (Εικ.2. Standards for Sexuality Education in Europe,σελ.45) (10) Η κριτική αυτή λειτουργεί ως μοχλός αμφισβήτησης και προώθησης της αυτονομίας σε σχέση με τους γονείς. Αν συνδυασθεί με το ενδιαφέρον της WHO για την μείωση της ηλικίας νόμιμης συναίνεσης (11), και την ήδη δεδομένη από το νόμο δυνατότητα στο παιδί να προχωρά σε άμβλωση χωρίς την συγκατάθεση των γονέων, καταλαβαίνουμε πως είναι το καλύτερο δώρο στις επιχειρήσεις της άμβλωσης.
Ακόμη χειρότερα, οι οδηγίες προβλέπουν ότι στην ηλικία των 12-15 ετών το παιδί διδάσκεται για τις ευθύνες που έχει ένας νέος γονέας, (για να αποθαρρυνθεί από αυτό), τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν όταν υπάρξει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ για πρώτη φορά τίθεται η επιλογή της άμβλωσης. (Εικ.3, Standards for Sexuality Education in Europe, σελ.46), (12) Και βέβαια επαναλαμβάνεται η διδασκαλία για τα σεξουαλικά του δικαιώματα. Οι εν λόγω ενημερώσεις κορυφώνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η επιθυμία να διδαχθούν τα παιδιά τα δικαιώματά τους στην έκτρωση, να μειωθεί το ηλικιακό όριο νόμιμης συγκατάθεσης, (Εικ.4, Sexuality Education in Europe and Central Asia) και να απομονωθούν από την γονεϊκή επίβλεψη, επιβεβαιώνεται και στην έκθεση αξιολόγησης των εν λόγω προγραμμάτων από τον δημιουργό τους και Ευρωπαϊκό συνεργάτη σεξουαλικής αγωγή της WHO, το Federal Centre for Health Education (BZgA) (13). Στην γενόμενη αναφορά που βγήκε σε συνεργασία με την γνωστή μας, IPPF European Network (το Ευρωπαϊκό παράρτημα της γνωστής Planned Parenthood), δηλώνουν:
«Η ηλικία συναίνεσης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την άμβλωση χωρίς την άδεια ενός γονέα αποτελεί πραγματικό εμπόδιο για τους νέους». «Στο ένα τέταρτο των χωρών που ερευνήθηκαν, όλοι οι νέοι μπορούν να το αποφασίσουν χωρίς την άδεια ενός γονέα.» (Εικ.5, Sexuality Education in Europe and Central Asia, σελ.34) (14)
«Πρέπει να προστεθεί ότι σε πολλές χώρες τα κορίτσια κάτω από τη νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης μπορούν να πάρουν τη δική τους απόφαση εάν ο γιατρός κρίνει ότι είναι αρκετά ώριμα για να το πράξουν.» (Εικ.6, Sexuality Education in Europe and Central Asia, σελ 34) (14).
Λυπούμαστε για το άσχημο παιγνίδι που προωθείται εις βάρος των αγέννητων παιδιών και των νέων (κοριτσιών κυρίως), από την πλευρά της πολιτείας, του νομικού και ιατρικού κόσμου, αλλά και του σχολείου.
Ζητούμε από τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της (νόμιμης πλέον) διαδικτυακής παραγγελίας εκτρωτικών μέσων.
Ζητούμε να ενημερωθούν και να απορρίψουν τα σχολικά προγράμματα που θα προωθήσουν την άμβλωση.
Τους καλούμε να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των γονεϊκών τους δικαιωμάτων, όχι μόνο ως προς το εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και για το θέμα της παράκαμψης της γονεϊκής συγκατάθεσης για την έκτρωση των ανηλίκων.
Αλλά κυρίως τους ζητούμε να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαπαιδαγώγηση, την καλή σχέση και τη σωστή επικοινωνία με τα παιδιά τους, για να μη φθάσουν ποτέ στην θέση να σκεφτούν ή να διαπράξουν άμβλωση.
Αναφορές:
- https://www.lawspot.gr/nomika-nea/dimosieythikan-o-neos-poinikos-kodikas-kai-o-kodikas-poinikis-dikonomias
- 304/5 παλαιοτέρου ποινικού κώδικα. Αν η έγκυος είναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.
- 305.1 παλαιοτέρου ποινικού κώδικα. Όποιος δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγέλλει ή διαφημίζει, έστω και συγκεκαλυμμένα, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα ή τρόπους ως κατάλληλους να προκαλέσουν τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή προσφέρει με τον ίδιο τρόπο υπηρεσίες δικές του ή άλλου για την εκτέλεση ή την υποβοήθηση διακοπής της εγκυμοσύνης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη.
- https://theconversation.com/countries-covid-19-responses-could-debunk-some-myths-around-the-abortion-pill-136088
- https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/nomos_yp_arithm._46922020.pdf
- https://www.minedu.gov.gr/nomot-koinov/nomothesia-new/nomo8esia-genika-m/44193-26-02-20-sygxrones-deksiotites-nea-efodia-gia-tous-mathites-mas-kalliergoyme-tis-deksiotites-tou-21ou-aiona-enisxyoume-ti-viomatiki-kai-ergastiriaki-mathisi-4
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf ,σελ.18
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf σελ.44
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf σελ.45.
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/BZgA_IPPFEN_ComprehensiveStudyReport_Online.pdf , Questionaire
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf σελ.46
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/BZgA_IPPFEN_ComprehensiveStudyReport_Online.pdf
- https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/BZgA_IPPFEN_ComprehensiveStudyReport_Online.pdf σελ.34
ΠΗΓΗ: ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ www.afistemenaziso.gr