Για λίγες ημέρες ακόμα, ο αναστάσιμος παιάνας θα κυριαρχεί στους χαιρετισμούς των ανθρώπων. Την προηγούμενη Κυριακή, ακούσαμε την ευαγγελική διήγηση για τη θεραπεία του παραλυτικού. Υπέμεινε 38 χρόνια για να τον θεραπεύσει ο Χριστός. Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, θα δούμε τον ίδιο τον Χριστό να διαλύει τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα της εποχής Του.
- γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει ότι ο Χριστός πηγαίνει σε μία πόλη, στη Συχάρ, κοντά στο μέρος που έδωσε ο Ιακώβ στον Ιωσήφ το γιο του· ήταν το πηγάδι του Ιακώβ. Λόγω της κούρασης από την οδοιπορία, ο Χριστός κάθισε δίπλα στο πηγάδι και τότε, έρχεται μία γυναίκα, από τη Σαμάρεια, να πάρει νερό. Της λέει ο Χριστός: «δός μοι πιεῖν», («Δώσε μου να πιώ»), ενώ οι μαθητές Του είχαν πάει στην πόλη για να αγοράσουν τρόφιμα. Αποκρίθηκε η Σαμαρείτιδα, λέγοντας: «Πώς εσύ που είσαι Ιουδαίος ζητάς να πιεις από εμένα, μια γυναίκα που είμαι από τη Σαμάρεια;» (Δεν είχαν επικοινωνία οι Ιουδαίοι με τους Σαμαρείτες). Συνεχίζει, ο Χριστός λέγοντας: «Αν ήξερες τη δωρεά του Θεού και ποιος είναι αυτός που σου λέει, δώσε μου να πιώ, εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε νερό ζωντανό». Αμέσως, του απαντάει η Σαμαρείτιδα με τη λογική της: «Κύριε, ούτε κουβά έχεις και το πηγάδι είναι βαθύ. Από πού λοιπόν έχεις το νερό το ζωντανό; Μήπως εσύ είσαι μεγαλύτερος από τον πατέρα μας τον Ιακώβ, που μας έδωσε το πηγάδι και ήπιε από αυτό αυτός και οι γιοι του και τα θρεφτάρια του;» Για να της τονίσει ο Χριστός ότι: «Καθένας που πίνει από το νερό τούτο θα διψάσει πάλι. Όποιος όμως πιει από το νερό που εγώ θα του δώσω δε θα διψάσει στον αιώνα, αλλά το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του πηγή νερού που θα αναβλύζει για ζωή αιώνια».
Η Σαμαρείτιδα, ακούγοντας για το νερό του Χριστού, εξέφρασε την επιθυμία για να λάβει από αυτό.
Σε αυτή την συνάντηση, ο Χριστός διαλύει 3 κοινωνικά στερεότυπα.
Τότε απαγορευόταν να μιλάει ένας άνδρας με μια γυναίκα, γιατί η γυναίκα θεωρούνταν κατώτερη από τον άνδρα. Ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές Του έμειναν έκπληκτοι, «ἐθαύμασαν ὅτι μετὰ γυναικὸς ἐλάλει».
Άλλο κοινωνικό στερεότυπο που κατέστρεψε ο Χριστός. Εκείνη ήταν Σαμαρείτιδα και ο Χριστός Ιουδαίος. Υπήρχαν μεγάλες θρησκευτικές διαφορές ανάμεσα στους δύο λαούς, καθώς οι Σαμαρείτες πρόσθεσαν αρκετά εθνικά στοιχεία στη θρησκεία τους.
Επιπρόσθετα, η γυναίκα δεν είχε πολύ καλό όνομα στην περιοχή, αφού είχε 5 άνδρες.
Αυτό τι δείχνει;
Ότι ο Χριστός ήρθε για όλο τον κόσμο. Ο Χριστός ήρθε για να σώσει όλο τον κόσμο και όχι μόνο εμάς τους χριστιανούς. Το μήνυμά Του είναι παγκόσμιο, το οποίο αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που θέλει να έρθει κοντά Του. Άλλωστε, αν δούμε και τις πρώτες κινήσεις των Αποστόλων, ήταν να διαδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δεν το κράτησαν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά ήθελαν να το κάνουν γνωστό «τοις πάσι».
Επίσης, βλέπουμε σε όλο το Ευαγγέλιο, ο Χριστός να πλησιάζει απλούς ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι μαθητές Του ήταν ψαράδες. Δεν μπορούσε να πλησιάσει στους ιερείς εκείνης της εποχής; Μπορούσε. Αλλά δεν θα Τον καταλάβαιναν. «Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν», είχε πει ο Χριστός. Τι δείχνει αυτό; Στις απλές και αθώες ψυχές κρύβεται η βασιλεία του Θεού και μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει το μήνυμα του Ευαγγελίου.
Αλλά και οι πρώτοι που ακούνε το κήρυγμα του Χριστού ήταν αυτοί οι άνθρωποι που η κοινωνία τους θεωρούσε στο περιθώριο. Ας θυμηθούμε τους Φαρισαίους που έλεγαν: «διατί μετὰ τῶν τελωνῶν καὶ ἁμαρτωλῶν ἐσθίει ὁ διδάσκαλος ὑμῶν;». Δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι ο Χριστός ήρθε για όλο τον κόσμο. Ακόμα και για αυτούς.
Μήπως και σήμερα χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού; Μήπως πρέπει να διαδώσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλους τους ανθρώπους;
Επιτρέψτε μου, όμως, να καταθέσω μία σκληρή αλήθεια. Εμείς περισσότερο μοιάζουμε τους Φαρισαίους. Όσο και να θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, οι πράξεις μας φανερώνουν τα λόγια των Φαρισαίων. Και εξηγώ· πόσες φορές μέσα στην εκκλησία έχουμε σκανδαλίσει ή έχουμε διώξει ανθρώπους μέσα από τον οίκο του Θεού; Πόσες φορές κατακρίναμε τον άλλον και τον βάλαμε στο περιθώριο; Πόσες φορές αντί για μήνυμα αγάπης είπαμε μήνυμα μίσους και κακίας για τον συνάνθρωπό μας;
Ο Χριστός μάς δείχνει το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε· Εκείνος δεν έχτισε ποτέ τοίχος απέναντι στον άνθρωπο, αλλά έχτισε γέφυρες για να προσεγγίσει τον άλλο. Εμείς, αντίθετα, χτίζουμε τοίχο για τον άλλον γιατί είναι, δύσκολο, να χτίσουμε γέφυρα. Για να γίνει μία γέφυρα απαιτεί κόπους και θυσία που, ίσως την πρώτη φορά, μπορεί να πέσει και να απαιτήσει και δεύτερη φορά τη δημιουργία της.
Ας καταφέρουμε να έχουμε ως παράδειγμα το Χριστό· δε δίστασε να μιλήσει με μία Σαμαρείτιδα, για να τη σώσει. Δε δίστασε να προσεγγίσει τον άνθρωπο για να τον σώσει. Να τον φέρει στο φως από το σκοτάδι που βρισκόταν. Ας προσεγγίσουμε και εμείς τον άνθρωπο και να τον φέρουμε κοντά στο Θεό.