Παρακολουθήστε ένα βίντεο από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ από το Τρίκορφο Φωκίδος που μιλάει για τον άνθρωπο που αρνήθηκε τον Θεό αναλύοντας ποια είναι η άρνηση του Θεού και πως μπορείς κάποιος άνθρωπος να αρνηθεί τον Θεό. Τα ερωτήματα είναι πολλά και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα για το πως ενεργεί ο Θεός σε τέτοιες περιπτώσεις. Διαβάζοντας την Αγία Γραφή, δηλαδή την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε από τα ιστορικά γεγονότα, τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν υπολογίζουν, δεν σέβονται και αρνούνται τον Θεό.
Ο άνθρωπος που αρνήθηκε τον Θεό. Ποια είναι η άρνηση Θεού; Πώς μπορεί ο άνθρωπος να αρνηθεί τον Θεό; Πώς ενεργεί η Χάρις του Θεού στους ανθρώπους που Τον αρνούνται; Μπορεί αυτός που αρνείται τον Θεό να μετανοήσει; Πώς βοηθά ο διάβολος τον άνθρωπο να αρνηθεί τον Θεό; Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ασεβείς και αρνούνται τον Θεό; Πώς αισθάνεται ο Θεός στην άρνηση και στην ασέβεια των ανθρώπων;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα για το πως ενεργεί ο Θεός σε τέτοιες περιπτώσεις. Διαβάζοντας την Αγία Γραφή, δηλαδή την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε από τα ιστορικά γεγονότα, τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν υπολογίζουν, δεν σέβονται και αρνούνται τον Θεό.
Η άρνηση του Θεού μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Θεός συγχωρεί αυτούς που Τον αρνούνται, αρκεί να καταλάβουν το λάθος τους και να μετανοήσουν. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και αυτός από το σημερινό βίντεο του Αρχιερέα Ηλί και των δυο γιων του. Η στάση της ζωής των δυο γιων του Ηλί ήταν στάση άρνησης απέναντι στο θέλημα του Θεού. Ταυτόχρονα το ίδιο έκανε και ο Ηλί λόγω του ότι δυσαρέστησε τον Θεό και κοίταξε περισσότερο τους δυο γιούς του και με τον τρόπο του συμφωνούσε με αυτά που έκαναν τα παιδιά του.
Οι γονείς οφείλουν να νουθετούν τα παιδιά τους και σε εμάς τους χριστιανούς υπάρχει μια διαφορά. Οι γονείς που είναι χριστιανοί οφείλουν να νουθετούν τα παιδιά τους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Η νουθεσία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Όταν όμως ο γονιός βλέπει ότι το παιδί του αρνείται και ασεβεί απέναντι στον Θεό, τότε δεν μπορεί να του χαϊδεύει τα αυτιά και να παίρνει το μέρος του παιδιού. Οφείλει να υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τον Θεό. Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη τα λόγια του Ιησού Χριστού: «Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος» (Ματθ. κεφ.10, στιχ. 37). Αγάπη πραγματική για τον Χριστό σύμφωνα με το ανωτέρω χωρίο δεν υπάρχει. «Αγάπη» υπάρχει πολλή στις ημέρες μας, αλλά ψεύτικη αγάπη.
Στην ζωή μας ο Χριστός έχει πολύ μικρό μερίδιο αγάπης και γι’ αυτό πολλές φορές με τη στάση της ζωής μας γινόμαστε κι εμείς αρνητές του Χριστού, διώχνοντας τη Θεία Χάρη από κοντά μας. Αν αγαπούσαμε τον Χριστό θα πολεμούσαμε τη βλασφημία των θείων, αν αγαπούσαμε τον Χριστό δεν θα συμπαραστεκόμασταν και ούτε θα συμφωνούσαμε στις αμαρτίες των άλλων, είτε με τα λόγια μας είτε με τις πράξεις μας.
Τα όμορφα λόγια της θεολογίας της Δύσης πέρασαν τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία το νεοεποχίτικο πνεύμα της «αγάπης». Ένα πνεύμα που δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση και τους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η φράση «ο Θεός είναι αγάπη» υπάρχει παντού, διατυμπανίζεται παντού, κυκλοφορεί παντού. Ναι, ο Θεός, ο φιλεύσπλαχνος Θεός, ο ελεήμων Θεός, είναι ο Θεός της αγάπης. Όμως δεν είναι μόνο αγάπη. Αυτή τη φράση την έχει πάρει ο διάβολος και την έχει σπείρει παντού, γιατί; Ξέρετε γιατί; Για να μπορεί ο άνθρωπος να κάνει ότι θέλει και μετά να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα, ο Θεός είναι αγάπη θα με σώσει, ο Θεός είναι αγάπη θα με βοηθήσει.
Κάτω από τη φράση «ο Θεός είναι αγάπη» ο καθένας φτιάχνει έναν Θεό στα μέτρα του και έχει επιτύχει ο διάβολος με αυτόν τον τρόπο να αρνούμαστε τον Θεό, ζώντας σε μια κοινωνία ελευθερίας χωρίς Θεό, χωρίς αρχές, χωρίς ήθη, χωρίς αξίες και μια κοινωνία χωρίς περιορισμούς που προβάλλει την αμαρτία.
Εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει να επικροτούμε τέτοιους ανθρώπους σαν τα παιδιά, αλλά και τον ίδιο τον Ηλί. Διότι όταν συμπαραστεκόμαστε σε τέτοιους ανθρώπους και συμφωνούμε με τη στάση της ζωής μας είτε με λόγια είτε με πράξεις, τότε συμμετέχουμε κι εμείς στην αμαρτία τους.
Εάν θέλουμε να βρούμε τη Χάρη του Θεού στη ζωή μας να προσέχουμε μη τυχόν άθελά μας γινόμαστε αρνητές του Χριστού. Αν το έχουμε κάνει, τότε να ζητήσουμε συγχώρεση στο πετραχήλι του ιερέα. Να μετανοήσουμε και να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί. Χριστιανοί που θα αγαπούμε τον Χριστό.