Ορθόδοξες Προβολές
17 Αυγούστου, 2019

Ο ιστορικός ναός που κοσμεί τον κόλπο των Γουβιών

Διαδώστε:

Από ψηλά μοιάζει να είναι καρφιτσωμένη μέσα στη θάλασσα. Κοσμεί τον κόλπο των Γουβιών, πάνω από τριακόσια χρόνια, ενώ ενώνεται με τη χερσόνησο του Κομμένου, με ένα λεπτό δρομίσκο περίπου 60 μέτρων. Ο λόγος για το μικρό εκκλησάκι της Υπαπαντής του Χριστού, ένα ιστορικό μνημείο του 18ου αιώνα, παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων Γουβιών.

Η μικρή εκκλησία, που ανοίγει τις θύρες της στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού, είναι πιστό αποτύπωμα της πασίγνωστης Μονής της Παναγίας Βλαχέρνα, που αποτελεί και σημείο αναφοράς του νησιού. Όμως η αναγνωρισιμότητα της είναι περιορισμένη, παρά τη μοναδική της ομορφιά και παρότι στο Ιερό της έχουν δώσει παντοτινούς όρκους πίστεως και αγάπης αρκετά διάσημοι, Έλληνες και μη, που αποφάσισαν να τελέσουν τον γάμο τους στο γραφικό εκκλησάκι.

Ανοίγοντας τις βαριές ξύλινες πόρτες της Υπαπαντής του Χριστού το βλέμμα σου καθηλώνουν, το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο, που αγιογράφησαν οι μοναχές της μονής Παντοκράτορα στον Αγρό, οι τρεις θύρες και οι τέσσερις Δεσποτικές εικόνες της εκκλησίας που χρονολογούνται να έχουν κατασκευαστεί, περίπου πριν 280 χρόνια.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η Εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού, που παλαιότερα ονομαζόταν εκκλησία της «Πεντηκοστής», κτίστηκε επί Ενετοκρατίας το 1713, από το Δανιήλ Κομπίτση, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας από την Κρήτη που μετοίκησε στην Κέρκυρα μετά την κυρίευση του «Χάνδακα», του σημερινού Ηρακλείου Κρήτης από τον οθωμανικό στόλο. Η εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού παρέμενε ιδιωτική για πολλά χρόνια, ενώ μετά την οικογένεια Κομπίτση, την ανέλαβε η οικογένεια Θεοτόκη και μετέπειτα η οικογένεια Σκάρπα που ήταν ιταλικής καταγωγής.

Με αντίπαλο το χρόνο, την εγκατάλειψη των δεσποτικών οικογενειών και τα ψηλά κύματα να το «πνίγουν» ανά καιρούς, το μικρό εκκλησάκι, υπέστη φθορές και κινδύνεψε να καταστραφεί ολοσχερώς.

Στα τέλη του 19ου αιώνα συστάθηκε μία επιτροπή με σκοπό τη διατήρηση και την ανακαίνιση της εκκλησίας. Οι βασικότερες επεμβάσεις όμως έγιναν στα τέλη του 20ου αιώνα, με την Υπαπαντή του Χριστού να διατηρεί την αρχική της μορφή και να προσελκύει, κάθε επισκέπτη της Κέρκυρας που θέλει να θαυμάσει μία μοναδική εκκλησία, αλλά και ένα πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαδώστε: