Ορθόδοξες Προβολές
09 Ιουλίου, 2024

Παναγία η Καστριανή

Διαδώστε:

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη νήσο Κέα ή Τζια στις Κυκλάδες , Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024.Η Κέα γνωστή σε όλους ως Τζια είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι και δημοφιλής προορισμός χάρη στο ποικιλόμορφο τοπίο αλλά και την πλούσια ιστορική της παράδοση. Στο νησί θα σας γοητεύσουν οι μεγάλες εναλλαγές τοπίου με τα απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ρεματιές, γραφικοί ορμίσκοι και απομονωμένες ακρογιαλιές. Το νησί της Κέας αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων κυρίως λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αττική, αλλά και για τους λάτρεις των καταδύσεων καθώς κάτω από τη θάλασσα της κρύβει πολλά ναυάγια. Η πρωτεύουσα της Κέας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Είναι γραφικότατος οικισμός γεμάτος παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια, πλατώματα, στεγάδια και πολλά σκαλάκια.

Η Μονή της Παναγίας της Καστριανής, που είναι και η προστάτιδα του νησιού, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία του Οτζιά, στο βορειονατολική πλευρά του νησιού της Κέας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ίδια η Παναγία υπέδειξε την τοποθεσία προσκυνήματός της πάνω στον επιβλητικό λόφο Καστρί. Στο σημείο αυτό βρέθηκε το 1700 η εικόνα της θαμμένη μες στη γη, από βοσκούς που παρατήρησαν τη νύχτα μια λάμψη στην κορυφή του υψώματος. Το 1708 έκτισαν εκεί ένα εκκλησάκι, όπου μέχρι σήμερα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα, ενώ το 1910 χτίστηκε από πάνω του μεγάλος ναός για να χωράει το πλήθος των πιστών που καταφθάνουν να προσκυνήσουν την χάρη της.

Η Παναγία τιμάται πολλές φορές τον χρόνο, ιδίως, όμως, τον Δεκαπενταύγουστο. Παράλληλα, τα κελιά της Μονής λειτουργούν ως ξενώνες, ενώ στην τραπεζαρία προσφέρονται τοπικά εδέσματα.

Διαδώστε: