07/05/2019 07/05/2019 Η Αγία Τράπεζα είναι το ιερώτερο σημείο του Ναού και το κέντρο της λατρείας των Ορθοδόξων. Η Εκκλησία την περιέλαβε με σεβασμό και την φροντίζει με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια που τις αρμόζει. Γι’αυτό τον λόγο την σκεπάζει με καλύμματα, τα οποία είναι τα εξής: Σινδών ή Κατασάρκιο. Είναι ένα λευκό ύφασμα το οποίο τοποθετείτε στην...
07 Μαΐου, 2019 - 21:14

Περί των Αμφίων της Αγίας Τράπεζας

Διαδώστε:
Περί των Αμφίων της Αγίας Τράπεζας

Η Αγία Τράπεζα είναι το ιερώτερο σημείο του Ναού και το κέντρο της λατρείας των Ορθοδόξων. Η Εκκλησία την περιέλαβε με σεβασμό και την φροντίζει με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια που τις αρμόζει. Γι’αυτό τον λόγο την σκεπάζει με καλύμματα, τα οποία είναι τα εξής:

Σινδών ή Κατασάρκιο. Είναι ένα λευκό ύφασμα το οποίο τοποθετείτε στην Αγία Τράπεζα και πολύ γρήγορα (επειδή δέχετε πάνω του το Σώμα του Κυρίου), παραλληλίστηκε με την σινδόνα που ο Ιωσήφ τύλιξε τον Ιησού Χριστό κατά την αποκαθήλωση.

Ενδυτή. Είναι κάλυμμα μεταξωτό το οποίο καλύπτει την Αγία Τράπεζα μεταξύ τις σινδών και του ειλητού. Χρονολογείτε από τα μέσα του 4ου αιώνος και συνήθως φτάνει ως το έδαφος. Κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μελανού χρώματος και λευκή την περίοδο του Πάσχα.

Ειλητόν. Είναι ύφασμα που ξεδιπλωνόταν σε κάθε Θεία Λειτουργία και πάνω του στρώνεται το Αντιμήνσιο. Σήμερα δικαιολογείτε η ονομασία αυτή, γιατί όταν τελειώνει η Θεία Λειτουργία (αφού τυλιχθεί πρώτα το αντιμήνσιο), τυλίσσεται μέσα στο ειλητό σαν να είναι η σινδών που τυλίχθηκε το Σώμα του Κυρίου. Γι’αυτό πάνω του τοποθετείται το Ευαγγέλιο είς τύπον του Χριστού.

Αντιμήνσιον. Το Αντιμήνσιο είναι ένα κομμάτι υφάσματος το οποίο φέρει ποικίλες παραστάσεις και σύμβολα, κυρίως όμως τον τύπο του Χριστού στον Επιτάφιο Θρήνο. Λέγεται Αντιμήνσιο, λέξη η οποία προέρχεται από το Ελληνικό «αντί» και το Λατινικό «mensa» που σημαίνει τράπεζα. Τα Αντημήνσια καθαγιάζονται από τους Επισκόπους, διότι πάνω σε αυτά ράβωνται, σε μια τουλάχιστον γωνία, Άγια Λείψανα Αγίων της Εκκλησίας.

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπικοπής Αθηνών – Τα Ιερά Άμφια – www.iaathdigitalmuseum.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων