Κατά μήκος του όρους Οίτη υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί, ιστορημένοι αφιερωμένοι στην Παναγία ή στην Αγία Μάρτυρα Ιερουσαλήμ. (Αρσαλή).
Ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας Προυσιωτίσσης έναντι του χωρίου Βαρδάτες τόν οποίο ανεκαίνισαν εσχάτως οι Σιδηροδρομικοί καί τόν έχουν ως αγίασμά των. Εκεί θαυματουργικως βρέθηκε τό 1711 η Ιερά Εικών της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 καί 1748. Ο Ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα.
Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αρσαλή) Υπάτης. Ευρίσκεται άνωθεν της πόλεως Υπάτης σέ απόκρημνη περιοχή (1150 μ. υψόμετρο) στην οποία ανεβαίνει κανείς με αλυσίδες. Ο Ναός έχει μερικές τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο. Την Πέμπτη του Πάσχα, όπου ανεβαίνουν οι χριστιανοί (μόνο άνδρες εκείνη την ημέρα σύμφωνα με την τοπική παράδοση) και ξενυχτούν εις τιμήν της αγίας και στις 4 Σεπτεμβρίου όπου τιμάται η μνήμη της.
Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αγιαρσαλη) Τιθορέας. Ευρίσκεται σέ απόκρημνο βράχο του Παρνασσού. Εσωτερικά ο Ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο καί πετρόκτιστο τέμπλο μέ εικόνες νεώτερες. Επάνω από τόν σπηλαιώδη Ναό υπάρχει άλλη σπηλιά πού ονομάζεται “τό κελί του παπου. Φαίνεται ότι στή σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός η ασκητής. Πανηγυρίζει τήν Τρίτη του Πάσχα, ημέρα κατά τήν οποία ψάλλεται η Ακολουθία της Ζωοδόχου Πηγής.
Οι φωτογραφίες είναι από τον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή) στην Υπάτη και παραχωρήθηκαν στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ από τον κ. Ιωάννη Ζαπαντιώτη.