Μέσα από τα μηνύματά τους για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι ιεράρχες αναφέρονται στο πρόσωπο της Παναγίας στην οποία ανεπιφύλακτα καταφεύγουμε όλοι. «Να αφήνομε την καρδιά μας ελεύθερη να μιλάει σ’ Αυτήν. Να ψάλλουμε αδιάλειπτα, με τα χείλη και κυρίως με την καρδιά, τους Χαιρετισμούς Της και τις Ιερές Παρακλήσεις Της. Για να γίνει η Παναγία μας το πρόσωπο – οδηγός στην ζωή μας», καλεί ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μέσα από την Εγκύκλιό του.
- Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας αγκαλιάζει πάντα με την απέραντη στοργή Της. Δεν θα μας κρίνει, δεν θα μας απορρίψει, δεν θα μας θέσει όρους, δεν θα μας προδώσει. Δεν θα παραβλέψει της ψυχής μας την πονεμένη κραυγή και δέηση. Έχουμε όλοι τόση ανάγκη από τη γλυκειά αίσθηση της στοργής, από τη θαλπωρή της αγάπης, από μία αγκαλιά ανοιχτή, στη μοναχική πολλές φορές πορεία του βίου μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Όπως τονίζει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, «στην Μάνα Παναγιά προσευχόμαστε να μας βοηθάει να αποκρούουμε τους εμπαθείς λογισμούς που κάνουμε για τους αδελφούς μας. Της ζητάμε να μας δίνει υπομονή, για να μπορούμε να αντέχουμε τις αδυναμίες και τα σφάλματά τους και να τους δίνουμε και άλλες ευκαιρίες – όπως ακριβώς πράττει με εμάς και ο Υιός της».
Παρακάτω τα μηνύματα των ιεραρχών:
Μονεμβασίας Ευστάθιος: Να μιμούμαστε την Παναγία στις σκέψεις, στην καρδιά και στα καθημερινά μας έργα
Πέραν της τιμής που πρέπει να αποδίδουμε στην Παναγία μας ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος μέσα από το μήνυμά του καλεί να τη μιμούμαστε στις σκέψεις, στην καρδιά και στα καθημερινά μας έργα «διότι αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή και δόξα για τη θεομήτορα και η μεγαλύτερη ωφέλεια για μας».
«Η γιορτή, λοιπόν, της ένδοξης Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μέρα χαράς και ανάστασης, νίκης και θριάμβου της ανθρώπινης φύσης κατά του θανάτου. Ο θάνατος της Παναγίας μας έγινε «διαβατήριον ζωής» και «κλίμαξ προς ουρανόν». Με την Κοίμησή της έγινε μητέρα της ζωής, αρχή της αφθαρσίας. Νίκησε όπως ο Κύριός μας τον θάνατο. Γι΄αυτό η Εκκλησία μας προσκυνά την άχραντη εικόνα της και ψάλλει με αναστάσιμη χαρά «Κεχαριτωμένη, χαίρε, μετά Σου ο Κύριος». Όλες οι γενιές των ανθρώπων σε δοξολογούμε και σε ευγνωμονούμε, Εσένα που είσαι Μητέρα του Φωτός και της Ζωής», επισημαίνει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Σάμου Ευσέβιος: «Την Δέσποινα και μητέρα του Λυτρωτού μας είναι βέβαιο ότι την έχουμε “ελπίδα και στήριγμα και της σωτηρίας τείχος ακράδαντον”»
Με εγκύκλιό του, ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας κ. Ευσέβιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «την Δέσποινα και μητέρα του Λυτρωτού μας είναι βέβαιο ότι την έχουμε “ελπίδα και στήριγμα και της σωτηρίας τείχος ακράδαντον”. Ας την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει για όλους μας και ιδιαίτερα για τα νησιά μας, την Πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, να αντιμετωπίζουμε με την βοήθειά Της νικηφόρα κάθε δυσκολία και δοκιμασία της ζωής».
«Τα προβλήματά μας και οι πίκρες μας δεν της είναι ξένα και άγνωστα. Και αυτό γιατί η Παναγία υπήρξε άνθρωπος, όπως είμαστε κι εμείς. Έζησε μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο αμαρτία και κακότητα όπως ζούμε κι εμείς. Δοκίμασε με αφθονία την οδύνη και τη θλίψη, τα βάσανα και τα δάκρυα. Και αναδείχθηκε βασίλισσα και ηρωΐδα της υπομονής, της αντοχής, της καρτερίας. Γι’ αυτό καταλαβαίνει τον πόνο μας. Γι’ αυτό κι εμείς στην Παναγία μας καταφεύγουμε με εμπιστοσύνη. Την αισθανόμαστε δίπλα μας. Γευόμαστε τη γλυκύτητα της επικοινωνίας μαζί της. Ακούμε τις μητρικές συμβουλές της. Και νιώθουμε αισιοδοξία για το μέλλον», αναφέρει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Δημητριάδος Ιγνάτιος: Είμαστε βέβαιοι ότι η Παναγία θα μας αγκαλιάζει πάντα με την απέραντη στοργή Της
Έντονη αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Μαγνησία έχει το εφετινό μήνυμα του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. «Ανεπιφύλακτα καταφεύγουμε σε Εκείνη, που μας νοιώθει ακόμα και όταν στερεύουν τα λόγια μας, που μας αφουγκράζεται και στην πιο βαθιά σιωπή μας», αναφέρει.
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας αγκαλιάζει πάντα με την απέραντη στοργή Της. Δεν θα μας κρίνει, δεν θα μας απορρίψει, δεν θα μας θέσει όρους, δεν θα μας προδώσει. Δεν θα παραβλέψει της ψυχής μας την πονεμένη κραυγή και δέηση. Έχουμε όλοι τόση ανάγκη από τη γλυκειά αίσθηση της στοργής, από τη θαλπωρή της αγάπης, από μία αγκαλιά ανοιχτή, στη μοναχική πολλές φορές πορεία του βίου μας», προσθέετει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Πειραιώς Σεραφείμ: «Η Παναγία εκπροσωπεί ολόκληρο το ανθρώπινο γένος στην αποδοχή και την συνεργία του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας»
«Η Παναγία μας έδειξε πως ο άνθρωπος ερχόμενος στον κόσμο δεν ζει αποκλειστικά για τον εαυτό του, αλλά για τον Θεό». Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
«Η Θεοτόκος με την Γέννηση του Χριστού «εισήγαγε τον πρωτότοκον εις την οικουμένην» και έγινε η Μητέρα της θεανθρώπινης ζωής του Θεού, που διαπότισε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Το μυστήριο της Παναγίας προσεγγίζεται, ερμηνεύεται και κατανοείται μόνον χριστολογικά. Ο Κύριος, ως «Θεός σεσαρκωμένος και ενανθρωπήσας» προσδίδει στην Παναγία το όνομα Θεοτόκος, που «άπαν το μυστήριον της οικονομίας συνίστησιν» (Ιω. Δαμασκηνός). Και «ει τις ου Θεοτόκον ομολογεί την Αγίαν Παρθένον χωρίς εστι της Θεότητος» (Γρηγόριος Θεολόγος)», αναφέρει.
«Η Παναγία εκπροσωπεί ολόκληρο το ανθρώπινο γένος στην αποδοχή και την συνεργία του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας. Η Παναγία αντιπροσωπεύει το «πεπτωκός» ανθρώπινο γένος του παλαιού Αδάμ, αλλά συγχρόνως με το μυστήριο της Σαρκώσεως του Χριστού αρχίζει και μια νέα δημιουργία. Η Παναγία δέχθηκε την Χάρη του Θεού και σ’ αυτό συνετέλεσε πολύ η προσωπική της αγιότητα και καθαρότητα. Το μυστήριο της Παναγίας αρχίζει από την πλήρη αφιέρωσή της στον Θεό και τον πνευματικό αγώνα κατά της αμαρτίας και μάλιστα σ’ ένα απαράδεκτο και αρνητικό περιβάλλον, όπως ήταν η κωμόπολη της Ναζαρέτ. Εδώ φαίνεται καθαρά, πως οι θεουργικές δυνάμεις του «κατ’ εικόνα Θεού» πλασθέντος ανθρώπου διαθέτουν τον εσωτερικό δυναμισμό, που μπορεί να μεταλλάξει σε καλό δρόμο και το χειρότερο κοινωνικό περιβάλλον», υπογραμμίζει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος για τις δυσκολίες της καθημερινότητας
Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος στην Εγκύκλιο του αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή, τις δυσκολίες της καθημερινότητος, αλλά και τις θυσίες που κάνουμε για τη φευγαλέα ζωή, λησμονώντας την αιώνια.
«Σήμερα που οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε την κορυφαία γιορτή προς τιμήν της Παναγίας μας. Σήμερα που το θρησκευτικό συναίσθημα πλημμυρίζει τις καρδιές μας, αφού είναι γνωστό τοις πάσι, πόσο ο χριστιανικός κόσμος ευλαβούμαστε, πόσο τιμούμε και πόσο αγαπούμε την Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων. Και καθώς μάλιστα Εκείνη μας είπε, «ο,τι αν λέγη υμίν ποιήσατε» (Ιωάννου 2,5) οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στην παρατήρηση του Κυρίου μας προς την Μάρθα. Διότι ο λόγος Του δεν αναφέρεται μόνο στο θέμα του φαγητού. Αυτό που έτόνισε «ένα χρειάζεται» είχε ευρύτερη σημασία. Το «ένα» δεν ήταν μόνο το φαγητό. Ο Κύριος δεν ήθελε να διδάξει απλά τη λιτή διατροφή, αλλά κάτι ανώτερο: την ουσία, το κεντρικό νόημα της ζωής με την πολυδιάστατη δραστηριότητα.
Άνθρωποι, ήθελε να πεί ο θείος και μοναδικός μας Διδάσκαλος, τρέχετε και αγωνίζεσθε για τόσα πράγματα στη ζωή. Πράγματα που έχουν σχέση με την παρούσα και πρόσκαιρη ζωή σας. Και μέσα στην αγωνιώδη και αγχώδη προσπάθειά σας ξεχνάτε το ένα, που σχετίζεται με το μεγάλο, το λησμονημένο, το αιώνιο κομμάτι της ζωής σας. Σκοτώνεστε κυριολεκτικά στον αγώνα της ζωής, πώς να ζήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα πενήντα, εκατό χρόνια της ζωής σας και ξεχνάτε την αιώνια ζωή που σας περιμένει. Και το ένα αυτό είναι η σωτηρία της ατίμητης ψυχής σας», τονίζει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Νεαπόλεως Βαρνάβας: Παρακαλούμε τηνΠαναγία να μην αφήνει να λυγίζουμε από την επίγνωση της πτώσης μας
Σε κλίμα αβεβαιότητας θα γιορτάσουμε φέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού» τονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας στην εγκύκλιο του αναφερόμενος στους πολέμους, τις ασθένειες, αλλά και τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα.
Η Παναγία, τόνισε ο Σεβασμιώτατος «έζησε τον ανθρώπινο πόνο με ακραίο και βίαιο τρόπο και η εσωτερίκευση του πόνου και της οδύνης την έκαναν Πλατυτέρα των Ουρανών, μητέρα Μεγαλόψυχη, Μάνα του γένους των ανθρώπων και του κόσμου», επισημαίνει.
«Στην Μάνα Παναγιά προσευχόμαστε να μας βοηθάει να αποκρούουμε τους εμπαθείς λογισμούς που κάνουμε για τους αδελφούς μας. Της ζητάμε να μας δίνει υπομονή, για να μπορούμε να αντέχουμε τις αδυναμίες και τα σφάλματά τους και να τους δίνουμε και άλλες ευκαιρίες – όπως ακριβώς πράττει με εμάς και ο Υιός της. Την παρακαλούμε να μην αφήνει να λυγίζουμε από την επίγνωση της πτώσης μας και να μας μαθαίνει να συγκαταβαίνουμε στα λάθη των αδελφών, όπως και ο Υιός της αντέχει τη δυσοσμία του βίου μας. Την ευχαριστούμε που η μεγάλη της αγάπη μας κάνει να τη νιώθουμε διαρκώς δίπλα μας, άγρυπνη συμπαραστάτη και βοηθό, όταν τα γόνατά μας κόβονται από τον τρόμο, όταν οι σκοτούρες του βίου μας ζαλίζουν σαν μελίσσι, όταν έχουμε την αίσθηση ότι ομολογημένοι κι ανομολόγητοι φόβοι μας κυκλώνουν από παντού», αναφέρει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Επίκαιρα ζητήματα έθεσε ο Κυθήρων Σεραφείμ
Επίκαιρα ζητήματα όπως ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, η εκχώρηση κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων, η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, πραγματεύεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ μέσα από την Ποιμαντορική Εγκύκλιό του.
«Ο πόλεμος εις τον βορράν μεταξύ των Ορθοδόξων λαών Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος «καλά κρατεί», με απειλήν παγκοσμίου επεκτάσεως. Ο σκληρός και απηνής διωγμός Κληρικών και πιστών της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μακ. Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριον, εφάμιλλος των επί Νέρωνος, Διοκλητιανού κ.λπ. διωγμών της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, «ημών κοιμωμένων». Η απειλή της εκχωρήσεως κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων, ανεγνωρισμένων διεθνώς, εις την γείτονα χώραν, μετά την επίσημον δήλωσιν του Κυβερνήτου της Χώρας μας περί ενδεχομένων υποχωρήσεων εις την διεκδίκησιν των απαχαράκτων δικαιωμάτων μας. Τα εκ της παρατηρουμένης εσχάτως κλιματικής αλλαγής, λόγω της εκ των πυρηνικών καταστροφής του όζοντος της ατμοσφαίρας, επαπειλούμενα δεινά. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω των μονίμως, σχεδόν κατ’ έτος, παρατηρουμένων πυρκαιών εις ολόκληρον περίπου τον Ελληνικόν χώρον. Η επί μήνας επικρατούσα ξηρασία, λόγω ελλείψεως ικανών βροχοπτώσεων και η έλλειψις ύδατος. Και εις τον ηθικόν και πνευματικόν τομέα χωλαίνομεν. Εκ του επισήμου Βήματος της Βουλής των Ελλήνων, και εκ χειλέων του Κυβερνήτου, εις τας προγραμματικάς του δηλώσεις, ηκούσθη το ανήκουστον: Ο λαός πλέον ωρίμασεν και είναι έτοιμος να δεχθή και γάμους ομοφυλοφίλων και ασφαλώς και υιοθεσίες από τα «ζεύγη» αυτά. Εάν αυτό θεωρήται ως «ωρίμανσις», τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά των», υπογραμμίζει.
Αναφορικά με το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τονίζει: «Και άλλα σοβαρά θέματα προβάλλουν κατ’ αυτόν τον καιρόν εις τον ορίζοντα. Θα αρκεσθώμεν μόνον εις ένα εξ αυτών επί του παρόντος, το των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, οι οποίες εξαγγέλλονται διά το εγγύς μέλλον (Σεπτέμβριο) και εμβάλλουν αγωνίες και ανησυχίες εις τους συνανθρώπους μας, τις οποίες και μας εκφράζουν. Επειδή δεν έχομεν οριστικές και τελικές πληροφορίες δι’ αυτές, αρκούμεθα εις το να είπωμεν τα εξής: Εάν εις την τελικήν των μορφήν έχουν τον αριθμόν του θηρίου της Αποκαλύψεως (666) και το ηλεκτρονικό φακέλωμα τότε ο κάθε Χριστιανός ας προβληματισθή σοβαρώς και ας τοποθετηθή ελευθέρως ενώπιον των ευθυνών του. Άγιοι και διορατικοί Αγιορείται Πατέρες ήσαν επιφυλακτικοί και αρνητικοί, εφ’ όσον θα έχουν (αι ηλεκτρονικαί ταυτότητες) τα ως άνω στοιχεία. Χριστιανική Σύναξις εις την Βόρειον Ελλάδα ήτο αρνητική, σε πρόσφατη δημοσκόπησι, με ποσοστόν 87% διά την παραλαβήν των. Ας το λάβουν αυτό υπ’ όψιν οι ιθύνοντες και ας λάβουν μέτρα επ’ αυτού διά τα περαιτέρω, αν θέλουν αληθινά να προστατεύσουν τον πολίτη».
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Κισάμου Αμφιλόχιος: Να αφήνομε την καρδιά μας ελεύθερη να μιλάει στην Παναγία
Να ανοίξουμε διάπλατα τις καρδιές μας και να γευθούμε το μυστήριο της Θεομήτωρος καλεί ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μέσα από την Εγκύκλιό του.
«Να αφήνομε την καρδιά μας ελεύθερη να μιλάει σ’ Αυτήν. Να ψάλλουμε αδιάλειπτα, με τα χείλη και κυρίως με την καρδιά, τους Χαιρετισμούς Της και τις Ιερές Παρακλήσεις Της. Για να γίνει η Παναγία μας το πρόσωπο – οδηγός στην ζωή μας», αναφέρει.
«Στην παραζάλη των καιρών μας, σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, ανήσυχο, ζαλισμένο, αβέβαιο και ανασφαλή· στην καταιγίδα των αξιακών ανατροπών και ανακατάξεων, σε αυτή την νέα πραγματικότητα που απειλητικά απλώνει το πέπλο της πάνω από των Ελλήνων τις κοινότητες· στην κοινωνία μας που καταρρέει και εκμαυλίζεται, σε έναν πολιτισμό που αυτοκαταστρέφεται, καθώς η ζωή μας πτωχεύει και αποδομείται από τις διαχρονικές αξίες και τις παραδοσιακές μνήμες και η πίστη στον Χριστό και την Εκκλησία Του, στο μυστήριο και την Χάρη, έντεχνα και οργανωμένα, όχι μόνο εξοβελίζεται από τον δημόσιο βίο, αλλά μοιάζει και να τρεμοσβήνει, καθώς κάθε τι αληθινό και ορθό, πνευματικό και υγιές, δημιουργικό και σωτήριο τίθεται υπό κρίση και αίρεση, επιτακτικά τίθεται το ερώτημα: Που θα καταφύγουμε, που θα αναζητήσουμε λύτρωση και ελευθερία από τα δεινά του βίου και των λανθασμένων επιλογών μας;
“Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ;… Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον”.
Στην ανοιχτή αγκαλιά της Παναγίας μας, η απάντηση. Στην μεγάλη Μάνα που έθρεψε τον Χριστό με το γάλα Της και χορταίνει όλο το ανθρώπινο γένος με την παρουσία Της, καθώς αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της Εκκλησίας. Στην Παναγία μας που είναι η μόνη που καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο. Σε Εκείνη που αποτελεί το ασφαλέστερο αντίδοτο στον δυσώδη κόσμο μας, καθώς αναδύει ευωδία, άρωμα, τρυφερότητα, αγάπη. Ζητώ την χάρη της Παναγίας, αδελφοί, σημαίνει αγωνίζομαι να θεραπεύσω τα πάθη και τις αδυναμίες μου. Δηλαδή; Να μπολιαστώ στην χάρη του Θεού! Και όποιος μπολιαστεί στην Θειική χάρη, αυτός κατανοεί – συνειδητοποιεί ότι η παντοδαπής αποτυχία του οφείλεται στην αλαζονεία του. Ότι το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο είναι όχι το «να έχεις», αλλά το «να είσαι». Ξυπνά από τον λήθαργο της ψευδαίσθησης ότι η ζωή είναι δική του και μπορεί να τη διαχειρίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα θέλω του. Από την αυταπάτη ότι αξίζει τα πάντα, χωρίς ποτέ να έχει δει τον εαυτό του, χωρίς να έχει κάνει την αυτοκριτική του, χωρίς διάθεση να αναγνωρίσει τα λάθη, τα πάθη και τις αδυναμίες του», επισημαίνει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Ας διδαχθούμε από την αγάπη, την ταπείνωση, την υπακοή και από τα πνευματικά κάλλη της Μητέρας του Κυρίου μας»
«Ας διδαχθούμε από την αγάπη, την ταπείνωση, την υπακοή και από τα πνευματικά κάλλη της Μητέρας του Κυρίου μας, και ας προσέλθουμε στην εορτή της Κοιμήσεώς Της, για να βιώσουμε και εμείς το μυστήριο του Χριστού μας, μέσα από την ένωσή μας μαζί Του», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στην εγκύκλιό του.
«Όλη η ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου ήταν ενάρετη. Η ίδια δεν ζούσε για τον εαυτό Της, αλλά για τον Θεό και για την υπηρέτηση της σωτηρίας των ανθρώπων. Αγαπούσε την αγνότητα και αποστρεφόταν την αμαρτία. Με την πνευματική Της καθαρότητα και με την προσωπική πνευματική Της τελείωση προσείλκυσε την χάρη του Θεού και βίωσε την αλήθεια του μυστηρίου του Θεανθρώπου Χριστού», τονίζει και προσθέτει:
«Σε μία εποχή βίας, φανατισμού και εγκληματικότητας· σε μία εποχή, που η αγάπη, σε κάθε της διάσταση δοκιμάζεται και που δυσάρεστες ειδήσεις κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή μας, ας διδαχθούμε από την αγάπη, την ταπείνωση, την υπακοή και από τα πνευματικά κάλλη της Μητέρας του Κυρίου μας, και ας προσέλθουμε στην εορτή της Κοιμήσεώς Της, για να βιώσουμε και εμείς το μυστήριο του Χριστού μας, μέσα από την ένωσή μας μαζί Του. Ας μιμηθούμε την πνευματική καθαρότητα της Παναγίας μας για να κοινωνήσουμε, όσο το δυνατόν αξίως, το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Υιού Της “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν την αιώνιον”».
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Μαρωνείας Παντελεήμων: Ας εμπιστευθούμε και ας μιμηθούμε την Παναγία
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στην εγκύκλιό του αναφέρει πως «ζούμε σε ένα κόσμο ταραγμένο, ρευστό και ανάλγητο και τις ημέρες αυτές, με τις καθημερινές παρακλήσεις καταθέτουμε ενώπιον της σεπτής Εικόνας Της, πόσο νοιώθουμε την ανάγκη να προστρέξουμε στην ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά Της; Να εναποθέσουμε σε Αυτήν, που είναι η όντως παραμυθία στις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής μας;».
«Παράδειγμα, πρόκληση και πρότυπο αγιότητας η Παναγία. Με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου δυναμώνει και γιγαντώνεται η αδυναμία της φύσης μας και μειώνονται σταδιακά οι στιγμές της πτώσης και των αμφιβολιών μας. Καλή Παναγία αδελφοί μου. Ας την εμπιστευθούμε και ας την μιμηθούμε!», τονίζει
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Μάνης Χρυσόστομος: «Ας εορτάσουμε “θεοφρόνως” την αγία Κοίμηση, όπως αρμόζει στην Παναγία»
«Ας εορτάσουμε “θεοφρόνως” την αγία Κοίμηση, όπως αρμόζει στην Παναγία, με τρόπο πνευματικό και αγγελικό», αναφέρει μεταξύ αλλων ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στην εγκύκλιό του.
«Ας εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη, την ευχαριστία, την αφοσίωση, την δέησή μας προς Αυτήν, που είναι η μεταβολή των θλιβομένων, απαλλαγή των ασθενούντων, η ειρήνη των πολεμουμένων, η γαλήνη των χειμαζομένων, η μόνη προστασία των πιστών. Γιατί ποτέ μη ξεχνάμε: Κερί και τάμα. Δέηση και θαύμα, αυτό αρμόζει στην Παναγία μας, γιατί είναι απαντοχή μας και σκέπη και βοήθεια η Χάρι της», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Λαγκαδά Πλάτων: «Σε αυτήν προστρέχουμε για παρηγοριά, όταν μας κυκλώνουν οι ζάλες του βίου “ώσπερ μέλισσαι κηρίον”»
Για «δοξαστική και χαρμόσυνη» εορτή για όλον τον κόσμο της Ορθοδοξίας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων στην Εγκύκλιό του, καθώς όπως αναφέρει «δεν αποτελεί γεγονός πένθους και οδύνης, ούτε και μας προξενεί αίσθημα απώλειας για την εκδημία ενός εγγύτατου και προσφιλούς μας προσώπου. Αντιθέτως· αποτελεί Εορτή Δοξολογίας και Πανηγυρισμού, πλήρους και αληθινής χαράς».
Επισημαίνει δε στη συνέχεια ότι «οι ύμνοι της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν είναι θρήνοι. Είναι ύμνοι πλήρεις βεβαιότητος, παρηγοριάς, αγάπης, ζωής και χαράς λόγω του πρεσβευτικού ρόλου της Θεοτόκου. Αυτό είναι το θέμα και ο τόνος των ιερών ακολουθιών του Μικρού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος, στις οποίες μετέχουμε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της νηστείας του Δεκαπενταυγούστου. Γι’αυτό και στη συνείδηση του ευλαβούς λαού μας η χρονική αυτή περίοδος έχει εντυπωθεί ως το Πάσχα του Καλοκαιριού».
«Σε αυτήν προστρέχουμε για παρηγοριά, όταν μας κυκλώνουν οι ζάλες του βίου «ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Αυτή, η Πανυπέραγνη Υψηλοτέρα των Ουρανών για δύο χιλιετίες είναι η παρηγοριά, η ενίσχυση και το σταθερό καύχημα των Ορθοδόξων Χριστιανών», υπογραμμίζει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ
Μητροπολίτης Δράμας: Δεν υπάρχει γλυκύτερο όνομα στα χείλη μας από το όνομα της Παναγίας
Στην ξεχωριστή θέση που έχει η Παναγία στις καρδιές των πιστών αναφέρεται στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και εξηγεί γιατί αυτή η εξαιρετική τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
«Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόσωπο της Παναγίας έχει εξαρθεί τόσο πολύ μέσα στην Εκκλησία και στις συνειδήσεις των πιστών, ώστε να έχει μία θέση κεντρική στην υμνογραφία μας, στις προσευχές μας και προπαντός στις καρδιές μας; Είναι πολλοί οι λόγοι, αγαπητοί μου αδελφοί, για τους οποίους η Παναγία έχει αυτή την ξεχωριστή θέση. Θα υπογραμμίσουμε τον σπουδαιότερο. Ο σπουδαιότερος είναι ότι η Παναγία είναι το πρόσωπο εκείνο μέσα στο οποίο αποκαλύφθηκε όλη η αγάπη του Θεού και πραγματοποιήθηκε η σωτηρία του κόσμου. Από τότε που ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από τον Θεό και αναγόρευσε τον εαυτό του σε θεό, ο δρόμος που πήρε η ανθρωπότητα ήταν δρόμος προς την καταστροφή και προς τον θάνατο», τονίζει.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα ΕΔΩ