19/09/2020 19/09/2020 Παρακολουθήστε ένα βίντεο από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος με θέμα: “Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται”    Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται. Τι συμβολίζει το πρόσφορο; Ποιος μπορεί να φτιάξει πρόσφορο; Τα πρόσφορα από έναν φούρνο, μπορούν να δοθούν στην εκκλησία; Τι προϋποθέσεις...
19 Σεπτεμβρίου, 2020 - 22:41
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2020 - 22:09

Τι είναι το πρόσφορο και πώς φτιάχνεται

Διαδώστε:
Τι είναι το πρόσφορο και πώς φτιάχνεται

Παρακολουθήστε ένα βίντεο από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος με θέμα: “Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται”

 

Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται. Τι συμβολίζει το πρόσφορο; Ποιος μπορεί να φτιάξει πρόσφορο; Τα πρόσφορα από έναν φούρνο, μπορούν να δοθούν στην εκκλησία; Τι προϋποθέσεις χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος πρόσφορο. Τι λέμε κατά την διάρκεια της παρασκευής του προσφόρου; Άνδρας ή γυναίκα μπορεί να φτιάξει πρόσφορο; Γιατί ονομάζεται πρόσφορο και όχι ψωμί; Πότε πηγαίνουμε πρόσφορο στην εκκλησία; Μαζί με το πρόσφορο τι άλλο πηγαίνουμε στην εκκλησία; Το πρόσφορο είναι το ψωμί ή αλλιώς ο άρτος που προσφέρουν οι άνθρωποι στην εκκλησία, ώστε να γίνει το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το πρόσφορο μπορεί να φτιαχτεί από ευσεβείς χριστιανούς ή μοναχούς ή μοναχές και λόγω του ότι το προσφέρουν στον Θεό, στην Εκκλησία, ονομάζεται πρόσφορο. Από αυτό το ψωμί, δηλαδή το πρόσφορο, θα βγει το κέντρο του που γράφει Ιησούς Χριστός Νικά (ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ) και αυτό θα μετατραπεί σε Σώμα του Κυρίου μας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπου από αυτό θα Κοινωνήσουν οι πιστοί.

Το πρόσφορο περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ, δηλαδή Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο και από τα εννέα τριγωνάκια που βρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, βγαίνουν οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Το υπόλοιπο πρόσφορο που θα απομείνει κόβεται αντίδωρο και δίνεται σε όσους δεν πάρουν το Δώρο. Το Δώρο είναι ο Χριστός που βρίσκεται μέσα στο Άγιο Δισκοπότηρο, μαζί με τον οίνο που προσφέρει ο πιστός, όπου και εκείνο μετατρέπεται σε Αίμα Κυρίου.

Για την παρασκευή του προσφόρου χρειάζονται ειδικά σκεύη και τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσφορο. Δεν επιτρέπεται τα σκεύη αυτά να χρησιμοποιούνται για άλλες εργασίες, διότι αυτό που θα παραχθεί, δηλαδή το πρόσφορο είναι για τον Θεό. Αυτός που θα φτιάξει πρόσφορο πρέπει να είναι αγνός. Είτε άνδρας είτε γυναίκα πρέπει να ζει κοντά στον Χριστό. Αν είναι ανύπαντρη γυναίκα πρέπει να ζει εν παρθενία, το ίδιο και ένας άνδρας που δεν έχει νυμφευθεί. Την ίδια μυστηριακή ζωή πρέπει να έχει και ο άνδρας που είναι νυμφευμένος, αλλά και η γυναίκα που είναι παντρεμένη.

Διότι ο άνθρωπος που θα φτιάξει πρόσφορο δεν μπορεί να έχει σαρκικά αμαρτήματα ή να ζει ασώτως και μετά να προσφέρει στον Θεό. Όπως τα σκεύη είναι καθαρά και χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσφορο, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να ζει μυστηριακή ζωή και όσο μπορεί να είναι αγνός όταν προσφέρει κάτι προς τον Θεό και πολύ περισσότερο το πρόσφορο που πρόκειται να γίνει το Σώμα του Ιησού Χριστού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων