05/05/2021 05/05/2021 Το “Ρηνάκι της Πλάκας”. Η Αγία Ειρήνη, η Ρηνούλα για τους παλιούς Αθηναίους, που βρίσκεται στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα. Αρχικά ο ναός ανήκε στην οικογένεια Κυπριάδου αλλά στη συνέχεια περιήλθε στον Αμίλκα Αλιβιζάτο ο οποίος το απέδωσε με κληροδότημα στην Ακαδημία Αθηνών. Ο αθηναιογράφος Δημήτριος Καμπούρογλου αναφέρει ότι εδώ βρίσκονταν τα ρωμαϊκά λουτρά,...
05 Μαΐου, 2021 - 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2021 - 16:38

Το “Ρηνάκι της Πλάκας”

Διαδώστε:
Το “Ρηνάκι της Πλάκας”

Το “Ρηνάκι της Πλάκας”. Η Αγία Ειρήνη, η Ρηνούλα για τους παλιούς Αθηναίους, που βρίσκεται στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα.

Αρχικά ο ναός ανήκε στην οικογένεια Κυπριάδου αλλά στη συνέχεια περιήλθε στον Αμίλκα Αλιβιζάτο ο οποίος το απέδωσε με κληροδότημα στην Ακαδημία Αθηνών. Ο αθηναιογράφος Δημήτριος Καμπούρογλου αναφέρει ότι εδώ βρίσκονταν τα ρωμαϊκά λουτρά, στα οποία λούζονταν οι φοιτητές και ανάμεσα σ’ αυτούς ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Το εκκλησάκι αποτελούσε αγαπημένο τόπο καταφυγής και προσευχής της «κυράς των Αθηνών» Αγίας Φιλοθέης. Σύμφωνα με παλιά τοπική παράδοση όλοι οι μαθητές πέρναγαν από το εκκλησάκι αυτό για να πάρουν δύναμη για τις επερχόμενες εξετάσεις. Η “Ρηνούλα” γνώρισε την πλήρη εγκατάλειψη όσο ήταν ιδιοκτησία της Ακαδημίας, πρόσφατα όμως επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, πέρασε στην ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με την φροντίδα του παπά-Θωμά Συνοδινού ανακαινίσθηκε πλήρως.

ΠΗΓΗ: Fb Τιμόθεος Ηλιάκης

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων