Έντεκα χρόνια λειτουργίας κλείνει σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο υποδέχεται, ανανεωμένο, τους επισκέπτες του, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική προστασία τους. Αυτήν την ημέρα η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους είναι μειωμένη (5 ευρώ) από τις 8:00 έως τις 20:00, ενώ εκτίθεται και η περιοδική έκθεση Σμίλη και Μνήμη.
Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Στις 20 Ιουλίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της ΕΕ και πλήθους ξένων ηγετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, σε μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο διεθνής σχεδιασμός για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του μουσείου προκηρύχθηκε το 2000. Οι προτάσεις των συνολικά 12 διαγωνιζόμενων κρίθηκαν το Σεπτέμβριο του 2001 από διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του γαλλοελβετού Μπερνάρ Τσουμί και στο ελληνικό γραφείο του Μιχάλη Φωτιάδη της Αρχιτεκτονική Συνεργασία ΕΠΕ.
Το σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί εμπλέκει τρεις συλλήψεις: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό. Το κτήριο του μουσείου στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες θεμελιωμένους ανάμεσα στις αρχαιότητες για την καλύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Σε αρκετά σημεία, στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου, τα δάπεδα είναι διαφανή, επιτρέποντας την θέαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων. Το μουσείο παρέχει ακόμη ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης θα συνεχιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα παραμείνει ανοιχτό το Σάββατο 20 Ιουνίου έως τα μεσάνυχτα (κρατήσεις για δείπνο πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στο 210 9000915).
Παράλληλα, ξεκινούν οι εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους – φροντιστές. Οι παρουσιάσεις γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το Μουσείο διαθέτει δωρεάν στους συμμετέχοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους, καθώς δεν διατίθενται από το Μουσείο. Πρόκειται για τις εξής θεματικές παρουσιάσεις:
Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου
Στο Μουσείο Ακρόπολης ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο ήταν το αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φειδίας για τον Παρθενώνα. Θα πραγματοποιηθεί περίπατος γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του.
Ελληνικά: Κάθε Παρασκευή στις 13:00. Αγγλικά: Κάθε Παρασκευή στις 11:00. Διάρκεια: 50 λεπτά.
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια ημέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου 10 ευρώ.
Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις με έναν αρχαιολόγο.
Ελληνικά: Κάθε Παρασκευή στις 20:00. Αγγλικά: Κάθε Παρασκευή στις 18:00. Διάρκεια: 60 λεπτά.
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια ημέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου 10 ευρώ.
Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν ένα τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Ελληνικά: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13:00. Αγγλικά: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11:00. Διάρκεια: 45 λεπτά.
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια ημέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου 10 ευρώ (το εισιτήριο γενικής εισόδου το Σάββατο 20 Ιουνίου θα είναι μειωμένο στα 5 ευρώ).