Παιδεία και Πολιτισμός
30 Οκτωβρίου, 2021

1995: Τιμώντας τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμώντας τον σημαντικό Έλληνα ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του ΣανΣήμερα 30 Οκτωβρίου 1988, παρουσιάζει την εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΟΙ. Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ (1922-1988) των Κώστα Χριστοφιλόπουλου και Νίκου Ι. Χουρδάκη, που ερευνά τα στάδια της ποιητικής του παραγωγής με έμφαση στην έννοια της εντοπιότητας και την ποιητική βίωση του τόπου της Αθήνας.

Ανιχνεύονται τα συστατικά στοιχεία, οι ιδεολογικές τοποθετήσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις στο έργο του, όπως η ανθρωπιά, η μοναξιά, η νοσταλγία και το αίσθημα της ματαίωσης. Δίνεται έμφαση στη δεύτερη φάση της δημιουργίας του και στο φιλοσοφικό βάθος των ποιητικών του συνθέσεων από το 1972 κι ύστερα, οπότε χαρακτηρίζεται από μια βαθειά στροφή ενδοσκόπησης.

Στο βίντεο παρακολουθούμε μια σπάνια απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή, το 1983 (διαβάζει το «Ασφαλής Κατεύθυνση»), υλικό που προέρχεται από τη σειρά «Οι Ποιητές Μας» του Τάσου Λέρτα, παραγωγής 1982 – 1983.

Στην εκπομπή μιλούν για το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη οι ποιητές Θανάσης Κωσταβάρας, Γιώργος Μαρκόπουλος και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σόνια Ιλίνσκαγια. Έτος παραγωγής: 1995.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

 

 

Διαδώστε: