Παιδεία και Πολιτισμός
30 Οκτωβρίου, 2022

Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Διαδώστε:

του Λουκά Α. Παναγιώτου

Σε κλίμα πανηγυρικό και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αρχιερέων, του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, η καθιερωμένη επίσημη τελετή για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Jean Monnet, των κεντρικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και άρχισε με την Ακολουθία του Αγιασμού, την οποία τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου λειτουργεί το Τμήμα Θεολογίας.

Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος

Στον σύντομο και βαρυσήμαντο Χαιρετισμό του, που ακολούθησε, ο Πανιερώτατος επεσήμανε ότι: «Η Εκκλησία της Κύπρου, με τη λειτουργία του Τμήματος Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματά του, αποκτά επάρκεια, ορμή και δυναμισμό και έτσι είναι πλέον σε θέση να υπερασπίζεται καλύτερα το κύρος και τα δίκαιά της, αλλά και την ορθόδοξη πίστη έναντι των ποικίλων ιδεολογικών, φιλοσοφικών, κοινωνικών και άλλων ρευμάτων».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στα «μαύρα σύννεφα» της διαφθοράς των ημερών μας, αλλά και την αποστασία μας από τον Θεό, υπογράμμισε την αξία, αλλά και τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της Θεολογικής επιστήμης και στην Κύπρο.

«Η Θεολογία, λοιπόν, όταν έχει την επιστημονική και λόγια αρματωσιά και βρίσκεται σε οργανική συνάρτηση με την Εκκλησία, τότε γίνεται το πνεύμα το ευκίνητο και υψιπετές και φιλόσοφο, το οποίο χαρακτήριζε τη Θεολογία των Μεγάλων και Θεοφόρων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας, αποβαίνει δε ο εκφραστής του φρονήματος της Εκκλησίας και η δύναμη της αντιμετώπισης των προβλημάτων της. Αναμφισβήτητα η Θεολογία είναι και επιστήμη, αλλά όχι μόνο αυτό. Το αντικείμενό της, η εν Χριστώ αποκεκαλυμμένη αλήθεια, δεν μπορεί να ερευνηθεί απλώς από τους δρόμους της φυσικής γνώσεως, από τον ορθό λόγο και την υλική εμπειρία, που ακολουθούν οι λοιπές επιστήμες και χαρακτηρίζει εν πολλοίς και τη λατινική σχολαστική Θεολογία. Η Ορθόδοξη Θεολογική Επιστήμη δεν πρέπει να αποσπαστεί ποτέ από το πλαίσιο της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας και να καταστεί μία ακαδημαϊκή ενασχόληση μόνο. Το θυσιαστήριο να είναι πρέπει τόπος θεολογικής ενοράσεως, όπως υπήρξε, κατά την πατερική εποχή».

Ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας, τους κάλεσε να πορεύονται πάντοτε έχοντες μέσα τους τον «δροσερό πυρετό του Αγίου Πνεύματος», «να αναπνέουν μέσα στα ορθόδοξα πλαίσια και να μένουν σ’ αυτά με αυστηρή προσήλωση.

«Εντρύφημα καθημερινό καθένας από σάς να έχει, πρέπει, την Αγία Γραφή, αλλά να μαθητεύετε και κοντά στους Αγίους Πατέρες, να μελετάτε, δηλαδή, τα συγγράμματά τους, για να παίρνετε από αυτούς φωτισμό και έμπνευση. Μόνο έτσι ο λόγος του Θεού, που εσείς θα σπέρνετε στο μυστικό χωράφι της Εκκλησίας, θα καρποφορεί. Μόνο έτσι θα μεστώσει και η πανεπιστημιακή έδρα και ο εκκλησιαστικός άμβωνας», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε, τέλος, όπως «ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να γεμίσει τις καρδιές όλων σας με υψηλές πνευματικές εφέσεις, για να μείνετε μόνιμοι δέκτες του «ευφραντικού ύδατος», το οποίο ρέει από την αστείρευτη πηγή της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως».

Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος τόνισε: «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι Θεολογία εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει και Εκκλησία, όμως, χωρίς Θεολογία δεν νοείται. Γι’ αυτό και εμείς, βασισμένοι σε αυτή τη θεολογική αρχή, συνεργαζόμαστε με τον Μητροπολίτη Κύκκου, λόγιο και προοδευτικό Ιεράρχη και προσφέρουμε αδαπάνως στην Εκκλησία, διδασκάλους, κήρυκες και επιστήμονες της Θεολογίας».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε με έμφαση, ότι «το Τμήμα έχει απόλυτη πνευματική, επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτονομία…, με υψηλές και υπεύθυνες επιστημονικές προδιαγραφές και Καθηγητές άκρως εξειδικευμένους στην Επιστήμη της Θεολογίας. Και αυτό, γιατί ακριβώς επιδιώκουμε οι Θεολογικές Σπουδές να είναι υψηλού, ύψιστου, θα’ λεγα, επιπέδου και να μην υπάρχει ο κίνδυνος οποιασδήποτε έκπτωσης στις Θεολογικές Σπουδές, αλλά και στην Επιστήμη της Θεολογίας.

«Στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμπορευόμαστε με τις κλασικές ιστορικές Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και όπου υπάρχουν Διεθνώς, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εξειδικευμένες Θεολογικές Σπουδές και γνώσεις Καθηγητών Θεολογίας, αδιαμφισβήτητου αξίας και κύρους. Αυτό το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Υπουργέ της Παιδείας, προσφέρει Παιδεία και Πολιτισμό στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Οικουμενική Ορθοδοξία, συμμετέχει στα εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά και εθνικά θέματα του τόπου μας και χαιρόμαστε, που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, ένας καταξιωμένος άνθρωπος της Παιδείας και του Πολιτισμού».

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ο κ. Οικονόμου σημείωσε, ότι «αυτό που μας δίνει δύναμη και κουράγιο, παρά τις δυσκολίες και τις αντιπαραθέσεις, είναι τα δικά σας μάτια και η προσοχή που δείχνετε στις Θεολογικές Σπουδές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στα πρόσωπά σας βλέπουμε και ακούμε τα μνημειώδη λόγια του ιδίου του Ιησού Χριστού: “Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών”» (Ματθ. 19,14).

Κλήμης Μαστορίδης, Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Την ομήγυρη χαιρέτισε εγκάρδια και ο εκπροσωπών τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κλήμης Μαστορίδης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιδιαίτερα σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο «κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στα 501-600 κορυφαία Πανεπιστήμια στο κόσμο, 2ο στην Κύπρο και 4ο μεταξύ των Κυπριακών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την αξιολόγηση Times Higher Education World University Rankings 2023», επεσήμανε τη «μοναδικότητα των προγραμμάτων που προσφέρονται από το Τμήμα Θεολογίας σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο» και υπογράμμισε, ότι «με το υψηλού επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του και σε συνεργασία με την Κοσμητεία και τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών, οργανώνει και αναπτύσσει τον στρατηγικό σχεδιασμό του, στοχεύοντας στην προώθηση της αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία των σπουδών Θεολογίας στην Κύπρο και το εξωτερικό».

Ο κ. Κοσμήτορας ολοκλήρωσε τον Χαιρετισμό του, «διαβεβαιώνοντας τους νέους, αλλά και παλαιότερους φοιτητές και φοιτήτριες, ότι βρίσκονται στα χέρια των πλέον ικανών συναδέλφων, οι οποίοι θα συνεχίσουν, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, να επιτελούν ευλαβικά το εκπαιδευτικό τους έργο» και ευχήθηκε σε όλους «ένα μεστό ακαδημαϊκό έτος, με υγεία και δημιουργικότητα».

Πρόδρομος Προδρόμου Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στον δικό του Χαιρετισμό σημείωσε ότι «η μελέτη του λόγου του Θεού στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και η μελέτη του φωτισμένου λόγου των ανθρώπων για τον Θεό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία». Εξήρε, μάλιστα, το γεγονός ότι «ένα Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τόσο γοργή και ουσιαστική ανάπτυξη, κοντά σε όλους τους άλλους κλάδους και σπουδές, μερίμνησε και διαθέτει και Τμήμα Θεολογίας, το οποίο αποτελεί σίγουρα μια ένδειξη ευρύτητας ακαδημαϊκού πνεύματος, αλλά και επιθυμίας να δοθούν όλες οι διαστάσεις μιας πραγματικά διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, που επικρατεί σήμερα στον ακαδημαϊκό χώρο διεθνώς.

»Επιπρόσθετα», τόνισε ο κ. Προδρόμου, «νομίζω ότι αυτή η επιλογή υποδηλώνει, ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου ο λαός και η χώρα μας σεμνύνεται να διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες εκκλησιαστικές παραδόσεις και μια από τις αρχαιότερες Εκκλησίες, όπου τα σημάδια του πολιτισμού μας, του πολιτισμού που μας περιβάλλει γύρω μας, είναι συνήθως ναοί, ιερά μοναστήρια, εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και κατάθεση στη χριστιανική ιστορία, νομίζω ότι η λειτουργία Θεολογικών Σπουδών είναι όχι μόνο δίκαιη και ταιριαστή, αλλά ένας πραγματικός συγχρονισμός των πανεπιστημιακών σπουδών με τον τόπο και την κοινωνία. Οι Σπουδές της Θεολογίας έχουν μια ξεχωριστή θέση στην Κύπρο, όπου η θρησκεία διαδραμάτισε και διαδραματίζει πάντοτε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, επομένως η ύπαρξη και λειτουργία ενός Τμήματος Θεολογίας, είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη της θεολογικής σκέψης, τη στήριξη της πίστης και της Εκκλησίας, αλλά είναι, επίσης, απαραίτητη και για την ίδια την κατανόηση της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της πνευματικής ιδιοσυγκρασίας μας. Άρα, λοιπόν, συγχαίρουμε και για την ίδρυση του Τμήματος αυτού, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, από το 2015, αλλά και για την καρποφόρα λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια».
Ο Υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να συγχαρεί και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη γενικότερη πρόοδο, τα επιτεύγματα και τη νέα διεθνή του διάκριση, γεγονός για το οποίο, όπως ανέφερε, «δεν μπορεί παρά να μην εκφράσουμε ικανοποίηση και να νοιώθουμε και υπερηφάνεια για επιτυχίες σαν αυτές».

Κλείνοντας τον Χαιρετισμό του ευχήθηκε «καλή επιτυχία, μια καρποφόρα ακαδημαϊκή χρονιά, θεόπνευστη, θα έλεγα, για το Τμήμα Θεολογίας και να συνεχίσει να συνεισφέρει στην πρόοδο της Επιστήμης της Θεολογίας, αλλά και στην γενικότερη επιστημονική και πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων και της κοινωνίας. Εύχομαι στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους ελλόγιμους καθηγητές, καθηγήτριες, υγεία, καλή επιτυχία και έμπνευση στον στίβο των σπουδών».

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου

Τον Υπουργό διαδέχθηκε στο βήμα ο υπεύθυνος του Κέντρου Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας στη Λεμεσό, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος, ο οποίος ανέγνωσε το Χαιρετιστήριο Μήνυμα του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Στο Μήνυμά του ο Πανιερώτατος σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας, του εν λόγω Τμήματος, τον Σεπτέμβριο του 2015, μίας προσπάθειας, που ξεκίνησε από το 2011, αγκαλιάσαμε με ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτή, γιατί αναγνωρίσαμε την έλλειψη που υπήρχε, μιας πιο ενδελεχούς και επιστημονικής προσέγγισης και εντρύφησης σε θέματα θεολογίας στον τόπο μας. Αυτή η προσπάθεια οπωσδήποτε κάλυπτε το κενό αυτό που υπήρχε».

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος απευθυνόμενος με πατρική αγάπη, σε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που παρακολουθούν το πρόγραμμα των Μεταπτυχιακών μαθημάτων, αλλά και σε όσους εκπονούν τις διδακτορικές τους διατριβές, ευχήθηκε «να έχουν την εξ ύψους θεία βοήθεια στη ζωή τους. Επιδαψιλεύω τις ευχές μου προς όλους για καλή πρόοδο και πλούσιο φωτισμό του Θεού στις σπουδές τους. Είθε η ενασχόλησή τους με τα θεολογικά γράμματα να αποτελέσει το έναυσμα για την πνευματική τους πρόοδο και οικοδομή, αφού κατά τον όσιο Θαλάσσιο: “η θεολογία είναι, πέρα από τη λογική, θεωρία Θεού και όταν από αγάπη ειλικρινή γεννιέται η γνώση, ταύτην δε διαδέχεται το έσχατον ορεκτόν. Τούτο δ’ εστί η της θεολογίας χάρις”».
Με ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο για τη «μέριμνα, πρόνοια, στήριξη, αγωνία, παροχή διευκολύνσεων και μέσων» για τη λειτουργία του Τμήματος Θεολογίας, αλλά και την έκφραση συγχαρητηρίων προς τους συντελεστές της επιτυχημένης πορείας των Θεολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, άρχισε τον δικό του Χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο εν λόγω Πρόγραμμα.

Ο Πανιερώτατος εξέφρασε, παράλληλα, «προβληματισμούς και διαπιστώσεις, ως τροφή για σκέψη προς τους συναδέλφους ερευνητές της Θεολογίας». Οι προβληματισμοί αυτοί καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα για το επιστητό της Θεολογίας, ως επιστήμης, αλλά και στον ρόλο και την προσφορά της στην κοινωνία και τον άνθρωπο. «Στοιχεία τα οποία, αν πράγματι γίνουν κατανοητά, μπορούν ν’ αναδείξουν τη μεγάλη αξία των Θεολογικών Σπουδών και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην κοινωνία και τη δομή της προσωπικότητας του ατόμου.
»Από τη δομή και τη φύση της, λοιπόν, η συνεισφορά της στον πολιτισμό και τον άνθρωπο είναι μεγίστη. Όντας δε μια ιστορικοφιλολογική επιστήμη, δεν μένει στα δικά της ερευνητικά πλαίσια, αλλά τα διευρύνει συνεχώς και εντάσσει δημιουργικά στον κύκλο των δικών της ενδιαφερόντων και στοιχεία άλλων επιστημών, με τις οποίες διαλέγεται, όπως είναι η φιλοσοφία, η ηθική, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία και άλλες επιστήμες. Όσο ο ανθρωπισμός θα συνεχίσει να είναι ποθούμενο και κατεύθυνση ουσιαστικής ζωής, η Επιστήμη της Θεολογίας έκανε, κάνει και θα κάνει τα πάντα για να τον ενισχύει», τόνισε.

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας μίλησε και για τα δύο μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν την επικοινωνία της Θεολογίας με τον σύγχρονο κόσμο, που δεν είναι άλλα από τις «τάσεις η επιστήμη να ιεροποιείται και η Θεολογία να εκκοσμικεύεται». Ευχήθηκε, τέλος, σε όλους υγεία ψυχής τε σώματος και στους φοιτητές πρόοδο και περισσότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες.

Απόστολος Νικολαΐδης Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής

Το πνευματικό μέρος της όλης εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη σύντομη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη ομιλία του τ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Απόστολου Νικολαΐδη, με θέμα: «Η προσφορά της Θεολογίας στη σύγχρονη πολυτάραχη εποχή μας».

Εκκινώντας την ομιλία του καθόρισε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί για να αναπτύξει το θέμα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλούμαι να απαντήσω στο ερώτημα, τι μπορεί και τι πρέπει να προσφέρει η Θεολογία στην πολυτάραχη εποχή μας. Από την απάντηση θα φανεί, αν η θεολογική γνώση, που προσφέρει η Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο, είναι περιττή και άχρηστη ή χρήσιμη, αν είναι άγονη ή γόνιμη, αν αξίζει να διαλαλείται από την Εκκλησία ή να έχει μια θέση στο Πανεπιστήμιό μας, ανάμεσα στις άλλες επιστήμες, και, φυσικά, αν αξίζει εσείς οι σύγχρονοι επιστήμονες να τη σπουδάσετε και να εμβαθύνετε σ’ αυτή. Και, τέλος, αν αξίζει να την κάνετε γνωστή στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.
»Τα πρώτα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσω», τόνισε, «είναι: Σε τι συνίσταται το πολυτάραχο της εποχής μας και πού αυτό οφείλεται; Ενώ, τα δεύτερα, για ποια θεολογία μιλάμε και σε τι συνίσταται η προσφορά της;

Ο ελλογιμώτατος Καθηγητής έκανε ακολούθως μια σύντομη αναφορά στα κυρίαρχα διεθνή προβλήματα, τα οποία προκαλούν, όπως είπε, «κυρίως ανασφάλεια, επιπλέον δε αισθήματα φόβου και τρόμου». Αναζητώντας τα αίτια αυτής της γενικευμένης κακοδαιμονίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά κρύβονται «στην απουσία του Θεού από τη σκέψη και τις δράσεις των ανθρώπων και συνεπακόλουθα στην απουσία της αγάπης. Ο εικοστός αιώνας και ο αιώνας που ζούμε είναι δείγματα αιώνων για το τι μπορεί να συμβεί χωρίς Θεό: Παγκόσμιοι πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, θηριωδίες, εκατομμύρια νεκροί, τρομοκρατία, μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας, φυλετικές διακρίσεις, καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, οικολογική καταστροφή και πολλά άλλα, τα οποία ορίζουν και το περιεχόμενο της λεγόμενης κοινωνικής αμαρτίας.

Η κυριότερη συνέπεια της απουσίας του Θεού είναι η απουσία της αγάπης, αφού χωρίς την αγάπη προς τον Θεό είναι αδύνατη η ύπαρξη της αγάπης προς τον πλησίον. Γιατί, όποιος ισχυρίζεται ότι αγαπά τους ανθρώπους και αρνείται να αγαπήσει τον Θεό, είναι απλά μεγάλος ψεύτης, όπως έγραφε και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Μια τέτοια αγάπη, μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τέτοια, αλλά είναι κενή περιεχομένου, αφού απουσιάζουν τα κύρια χαρακτηριστικά της, που είναι η ανιδιοτέλεια, η ελευθερία, η αυτοκένωση και η αυτοθυσία. Τώρα, μια κοινωνία χωρίς αγάπη είναι εκτεθειμένη σε όλα τα κακά: μίσος, μισαλλοδοξία, εγκληματικότητα, αδικίες, πείνα, ατομικισμός, ολοκληρωτισμός, επεκτατισμός, έλλειψη αλληλεγγύης».

Σε σχέση με τον ρόλο που η Θεολογία μπορεί να διαδραματίσει σ’ αυτό το πολυτάραχο περιβάλλον ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «κανείς από εμάς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι με κάποιο μαγικό τρόπο η Θεολογία, και μάλιστα η ακαδημαϊκή, θα έδινε άμεσες και δραστικές λύσεις στα παραπάνω ζητήματα. Η Θεολογία δεν αποτελεί ένα κοινωνικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό ή πολιτικό εργαλείο αλλαγής της πραγματικότητας· το μόνο που μπορεί να αλλάξει και να ανακαινίσει είναι ο ίδιος ο άνθρωπος στο πρόσωπο του πολίτη, του πολιτικού, του επιστήμονα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση τρία πράγματα μπορεί η Θεολογία των Θεολογικών Σχολών και των Πανεπιστημίων να υπενθυμίσει, μια και είναι έμφυτα σε όλους τους ανθρώπους, σήμερα στην πολυτάραχη εποχή μας. Είναι αυτά που πρόκρινε ο Παύλος και έθεσε ως την τελευταία βαθμίδα της Κλίμακος ο Ιωάννης ο Σιναΐτης: την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα».

Αξίζει, εν κατακλείδι, να σημειωθεί, ότι στην εκδήλωση και τον Αγιασμό παρόντες ήταν, επίσης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναϊρόμπι Μακάριος, Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Τογραματζιάν Χορέν Αρσάκ, εκπρόσωπος του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών στην Κύπρο, Καθηγητές του Τμήματος, καθώς και νέοι και παλαιότεροι φοιτητές του Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας.
Ακολούθησε η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογράφιση και μικρή δεξίωση, η οποία παρετέθη στους χώρους του Πανεπιστημίου, και αποτελούσε μία ακόμη προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου προς το Τμήμα Θεολογίας.

Διαδώστε: