12/07/2024 12/07/2024 Να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), οι οποίες θα λειτουργήσουν από την νέα εκπαιδευτική χρονιά (2024-2025) σε Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, Βελλάς Ιωαννίνων και Κρήτη (Χανιά), καλεί με Εγκύκλιό της η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τους ενδιαφερόμενους. ...
12 Ιουλίου, 2024 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2024 - 14:42

Από σήμερα έως τις 20 Αυγούστου η υποβολή αιτήσεων για τις Σ.Μ.Υ.Κ. – Αναλυτικά ο αριθμός εισακτέων και η διαδικασία

Διαδώστε:
Από σήμερα έως τις 20 Αυγούστου η υποβολή αιτήσεων για τις Σ.Μ.Υ.Κ. – Αναλυτικά ο αριθμός εισακτέων και η διαδικασία

Να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), οι οποίες θα λειτουργήσουν από την νέα εκπαιδευτική χρονιά (2024-2025) σε Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, Βελλάς Ιωαννίνων και Κρήτη (Χανιά), καλεί με Εγκύκλιό της η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τους ενδιαφερόμενους. 

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας που ξεκινά από σήμερα, 12 Ιουλίου 2024 και ώρα 08:30 και λήγει στις 20 Αυγούστου 2024 και ώρα 23:59.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής και την εισαγωγή στις Σ.Μ.Υ.Κ. έχουν:

α. άρρενες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου του ν.3432/2006 (Α’ 14), Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου του ν.4823/2021 (Α΄136), Γενικού Λυκείου, κάτοχοι απολυτηρίου ή πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδών σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που κατέχουν τα προσόντα για να χειροτονηθούν κληρικοί και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

β. αλλοδαποί πολίτες κρατών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος (18ο) της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι τίτλων ισότιμων προς εκείνους της παρ. 1. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Α2, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων ιεροσπουδαστών ανέρχεται: α) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής είκοσι (20) εισακτέοι, β) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. Βελλάς Ιωαννίνων σαράντα (40) εισακτέοι και γ) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. Κρήτης είκοσι (20) εισακτέοι.

Πλην της Ριζαρείου, επιτρέπεται να αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων, εφόσον τα έξοδα διαμονής και σίτισης βαρύνουν τους ίδιους.

Διαδικασία υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτησή τους μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, κατόπιν αυθεντικοποίησης με χρήση των προσωπικών κωδικών
διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) (taxisnet), ακολουθώντας τη διαδρομή Αρχική – Εκπαίδευση – εγγραφή σε σχολείο – Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ), αφού προηγουμένως έχουν αναρτήσει τα αναγκαία δικαιολογητικά ανά περίπτωση, ως εξής:

Για λαϊκούς υποψήφιους:

– Βιογραφικό σημείωμα, όπου αναφέρεται ο Α.Μ.Κ.Α., στοιχεία ταυτότητας και στοιχεία επικοινωνίας,

– φωτοαντίγραφο δύο όψεων ταυτότητας ή διαβατηρίου,

– επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Τίτλου σπουδών όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία 66904/Θ2/14-6-2023 (Β΄ 3627) Υ.Α.,

-επικυρωμένη Βεβαίωση Ισοτιμίας Τίτλου σπουδών για ομογενείς / αλλοδαπούς. Στην περίπτωση αποφοίτου εκκλησιαστικού λυκείου της αλλοδαπής, η αναγνώριση της ισοτιμίας γίνεται από το Ε.Σ.Ε.Ε. κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την υποβολή της αίτησης,

– επικυρωμένο Πιστοποιητικό ελληνικής γλώσσας επιπέδου Α2, για τους αλλοδαπούς,

-άδεια παραμονής για αλλοδαπούς

– βεβαίωση Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της Εκκλησίας της Κρήτης ή των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου ότι ο αιτών κατέχει τα προσόντα, για να χειροτονηθεί κληρικός,

– πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄,

– πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και

– πιστοποιητικό γνωμάτευσης για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, μόνο για τους υποψηφίους που ανήκουν στην περίπτωση του άρθρου 5 της παρούσας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για μία ή περισσότερες Σ.Μ.Υ.Κ με σειρά προτίμησης. Η αίτηση για τους λαϊκούς υποψήφιους έχει τη μορφή και το περιεχόμενο όπως εμφαίνεται στο Παράρτημα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας και υποβάλλεται μετά την ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 6 του άρθρου 4 της υπό στοιχεία 66904/Θ2/14-6-2023 (Β΄ 3627) Υ.Α.

Στην ίδια αίτηση σε ξεχωριστό πεδίο οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Σ.Μ.Υ.Κ. της Βελλάς και της Κρήτης επιλέγουν εάν επιθυμούν τη διαμονή τους στη Σ.Μ.Υ.Κ. επιτυχίας τους. Η υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι ο αιτών δεσμεύεται για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλει και συναινεί για την επεξεργασία των προσωπικών του στοιχείων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία της εισαγωγής του σε Σ.Μ.Υ.Κ. και ότι αποδέχεται τον Κανονισμό λειτουργίας των Σ.Μ.Υ.Κ. και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτόν.

Η υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι ο αιτών δεσμεύεται για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλει και συναινεί για την επεξεργασία των προσωπικών του στοιχείων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την διαδικασία της εισαγωγής του σε Σ.Μ.Υ.Κ.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Νόμος του κράτους ο Κανονισμός λειτουργίας των Σ.Μ.Υ.Κ. – Ο Άγιος Νεκτάριος έμβλημα των Σχολών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων