Παιδεία και Πολιτισμός
25 Μαρτίου, 2022

ΑΠΘ: Η εορτή της 25ης Μαρτίου με αναφορές στο δράμα της Ουκρανίας

Διαδώστε:

O επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Πέμπτης 24 Μαρτίου 2022.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, στην εισήγησή του επισήμανε ότι η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση διαφέρει από εκείνες των προηγούμενων ετών και όχι μόνο σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας. «Αυτό που θελήσαμε με την εκδήλωσή μας να τονίσουμε είναι η διαφορά, αλλά και η δυναμική που έχει η εκάστοτε ιστορική στιγμή από τις μετέπειτα ερμηνείες της. Είναι παράλληλα και μία εύφημος μνεία στην έννοια της ατομικότητας. Μιας ατομικότητας που όμως δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συλλογικότητα, αλλά αντίθετα λειτουργεί προστατευτικά.

Κι αυτό διότι είναι το μέταλλο των ανθρώπων που δημιουργεί τις στιγμές και οι στιγμές που δημιουργούν την Ιστορία. Μπροστά σε αυτήν την Ιστορία εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Τα παιδιά της Ουκρανίας που υιοθετήσαμε είναι και τα δικά μας παιδιά που θα μπορούσαν εν έτει 2022 να χάνονται στα χαρακώματα του ολοκληρωτισμού. Μπροστά στον πόνο των συνανθρώπων μας προσπαθούμε κι εμείς ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να βάλουμε ένα μικρό, ελάχιστο λιθαράκι. Όπου και όπως μπορούμε, γινόμαστε υπεύθυνοι: όχι για τα πάντα, αλλά τουλάχιστον για κάτι και έτσι συνδημιουργούμε βήμα το βήμα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα παιδιά άλλων γονιών να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο Καθηγητής του Δικαίου της Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στην πρώτη μετεπαναστατική νομοθεσία, παραπέμποντας στο γενικότερο κλίμα της εποχής. Εξέτασε τη δίκη των δικαστών που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την καταδικαστική απόφαση των ηρώων της Επανάστασης Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα σε σχέση με αυτήν ακριβώς τη δίκη που προηγήθηκε. Στη συνέχεια, ανέλυσε την Απολογία του Τερτσέτη κάνοντας αναγωγές στις αρχές του σύγχρονου ποινικοδικονομικού δικαίου και επισήμανε τα διδάγματα που κληροδότησαν οι δίκες αυτές στις νεότερες γενιές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα σύνθετο θεατρικό δρώμενο, επενδυμένο με μουσική συνοδεία, αφιερωμένο στην Απολογία του Γεωργίου Τερτσέτη. Η απαγγελία έγινε από τους φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου ΘΑΡΣΥΝ. Στο πιάνο συνόδευσε η φοιτήτρια Άννα Μιχαήλ.

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και υλοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή των φοιτητών του ΑΠΘ.

 

Αναλυτικά το μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου:

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί εκείνη την ιστορική συνθήκη, η οποία καθόρισε την ταυτότητα του νεοελληνικού έθνους, καθώς και τη μετέπειτα πορεία του. Συνιστά, ακόμη, ημέρα εορτασμού της συλλογικής μνήμης αυτού του τόπου και της ενότητας των ανθρώπων του.

Με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου ρίχνουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε, ανάμεσα σε εμάς και σε όσους δόθηκαν, ψυχή τε και σώματι, για τα ιδανικά της πατρίδας μας. Τιμούμε τη γενναιότητα και το σθένος των ανθρώπων εκείνων που όρθωσαν το ανάστημά τους την κρίσιμη στιγμή.

Αψηφώντας τρομερές αντιξοότητες, οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα με τόλμη, ομοψυχία και απαράμιλλη γενναιότητα. Το όραμα των αγωνιστών του ‘21, οι ιδέες τους, ο τρόπος σκέψης τους διαμόρφωσαν την ιστορική συνέχεια όσο και ερμηνεία για τα όσα τότε διαδραματίστηκαν.

Σε πλήρη αντίθεση με τα διδάγματα της Ιστορίας τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τη δύναμη της εικόνας και των λέξεων να συγκλονίζουν, καταδεικνύουν περίτρανα για μία ακόμη φορά τη διαχρονική σημασία της πίστης στην αξία της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, για τις οποίες αγωνίστηκαν σθεναρά οι πρόγονοί μας. Χρέος μας να τις διαφυλάξουμε, αναλογιζόμενοι τη δική μας ευθύνη απέναντι στην Ιστορία.

 

Διαδώστε: