Άρθρα Ελλήνων επιστημόνων στην τουρκική έκδοση «Η Ανταλλαγή των Τουρκο/Ελληνικών πληθυσμών»
Εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις του τουρκικού Πανεπιστημίου Ρούμελη (Rumeli Üniversitesi) ο πρώτος τόμος με τίτλο «Η Ανταλλαγή των Τουρκο/Ελληνικών πληθυσμών», που αποτελείται από 494 σελίδες και στον οποίον συμμετέχουν αξιόλογοι επιστήμονες. Ανάμεσά τους και ο Κωνσταντινουπολίτης Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πασχάλης Βαλσαμίδης, που έγραψε άρθρο με θέμα την: «Αξιολόγηση της βιβλιογραφίας της ανταλλαγής των πληθυσμών στην Ελλάδα», στις σελίδες 37-65.
Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Θρησκευτικοί και εκπαιδευτικοί θεσμοί των Ελλήνων στην Τουρκία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα». Γεννημένος στην Πόλη, τελείωσε το λύκειο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά το Zωγράφειο Γυμνάσιο (Kωνσταντινούπολη) και συνέχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό).
Στον τόμο συμμετέχει κι άλλος ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Ηρακλής Μήλλας, με άρθρο του, που τιτλοφορείται ως εξής: «Η ανταλλαγή των ελληνο-τουρκικών πληθυσμών ως μέρος της παγκόσμιας ιστορίας».
Ο Ηρακλής Μήλλας γεννήθηκε το 1940 στην Τουρκία, έζησε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1971 και έκτοτε διαμένει στην Ελλάδα. Είναι πολιτικός επιστήμονας, πολιτικός μηχανικός και μεταφραστής λογοτεχνικών κειμένων. Απόφοιτος της Ροβερτείου, με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εργάστηκε ως μηχανικός στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε διάφορες αραβικές χώρες. Μετέφρασε και εξέδωσε στα τουρκικά τα “Άπαντα” του Γ. Σεφέρη και του Κ. Καβάφη, καθώς και έργα άλλων Ελλήνων ποιητών και μυθιστοριογράφων. Το 1991-1994 συνέβαλε στην ίδρυση του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και δίδαξε σ’ αυτό. Δίδαξε τουρκική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μελέτες σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την τουρκική ιστοριογραφία, τα σχολικά βιβλία, την τουρκική λογοτεχνία και τα εθνικά στερεότυπα. Η εικόνα του Έλληνα στην τουρκική λογοτεχνία ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής.
Επιμέλεια θέματος: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.