Παιδεία και Πολιτισμός
02 Μαρτίου, 2022

Δεκαοκτώ παραγωγές για το 1821 θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο

Διαδώστε:

Με ένα Αφιέρωμα Πολιτισμού στην Ελευθερία (Cultural Tribute to Liberty), ξεκινάει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να γιορτάζει τα 90 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, εμπνεόμενο από την επέτειο των 200 χρόνων για την Ελληνική Ανεξαρτησία του 1821.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και του αγώνα της ανεξαρτησίας ήταν ένα ιστορικό γεγονός που εορτάστηκε σε όλο τον κόσμο από ανθρώπους που μοιράζονται τις βαθιές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής.

Σε έναν κόσμο μεγάλων και συνεχώς αναδυόμενων προκλήσεων, το μήνυμα της ενότητας για την επιδίωξη ενός καλύτερου αύριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό που ξεκίνησε ως εορτασμός των διακοσίων ετών, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ως φάρος, υπενθυμίζοντας σε όλους μας αξίες και αρχές, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για να προχωρήσουμε μπροστά.

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού (Cultural Committee), προσωπικότητες με όραμα και αξίες πιστεύουν ότι το πολιτιστικό προϊόν, παλαιότερο και νεότερο, είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό προϊόν της Ελλάδας. Το προϊόν που βγάζει ασπροπρόσωπη την Ελλάδα στο εξωτερικό και γι’ αυτό πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την υγιή επιχειρηματικότητα.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας -με υπότιτλους στα αγγλικά ή στα ελληνικά- με live streaming links, το φεστιβάλ θα μεταδίδεται ζωντανά, δωρεάν, επί τρείς μέρες, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 4, 5, 6 Μαρτίου, σε δύο διαφορετικές προβολές κάθε μέρα. Οι ώρες έναρξης για κάθε παραγωγή και κάθε ημέρα εμφανίζονται στο πρόγραμμα τόσο σε ζώνες ώρας της Ευρώπης: έναρξη 6 μμ, όσο και των ΗΠΑ, έναρξη 12 τα μεσάνυχτα.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

– Διαλέξεις με τους ιστορικούς: Μαρία Ευθυμίου, Στέφανο Καβαλλιεράκη, Χαράλαμπο Μελετιάδη

– Εικονικές ξεναγήσεις σε εκθέσεις με θέμα το 1821 και τους Αμερικανούς Φιλέλληνες

– Ντοκιμαντέρ για τα ορφανά του 1821

– Συζήτηση: η Ξένη Μπαλωτή, ο Νίκος Καραπιδάκης, ο Πέτρος Πιζάνιας και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου μιλούν για τις ρίζες και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης

– Όπερα: Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ

– Αnimation: μικρά φιλμς που ετοίμασε το AnimaSyros

Μικρού μήκους φιλμς: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας, η ‘Αλωση της Τριπολιτσάς, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο, μας δίνουν την ιστορία της Πελοποννήσου του 1821

– Θέατρο: «Η Ελληνίδα αιχμάλωτη» του Αμερικανού συγγραφέα M.M. Noah που γράφτηκε και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 1822 για την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά τώρα μετά από διακόσια χρόνια.

Οι παραγωγές δημιουργήθηκαν από μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν φιλικά και ουσιαστικά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (ΤΕΜΕΣ) και η ΕΡΤ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: