Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εισακτέους θα δεχθούν και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων για τις οποίες το τελευταίο διάστημα, όπως είχε αποκαλύψει το ope.gr, υπήρχε αρχικά πρόθεση σταδιακά να καταργηθούν με βάση το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι θέσεις στα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών κατανέμονται για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 ως εξής:
ΑΘΗΝΑ
Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων 10
Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών 40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων 10
Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών 20
ΒΕΛΛΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής 10
Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών 40
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής 10
Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών 60
Όπως δείχνουν και οι αριθμοί για ακόμη μια χρονιά στην ΑΕΑ Θεσσαλονίκης δίνεται ο μικρότερος αριθμός εισακτέων. Υπενθυμίζεται πως από τις τέσσερις ακαδημίες υπήρξε η πρώτη που οργανώθηκε, ήδη από το 2009, με Ακαδημαϊκό Συμβούλιο ενώ, τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί με αυτή τη μορφή έχουν αποφοιτήσει πάνω από 400 ιερείς που διακονούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Το υψηλό επίπεδο μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από τον τρόπο ακαδημαϊκής λειτουργίας αφού αποτελεί τη μόνη Ακαδημία που έχει αναπτύξει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια. Ιδιαίτερος δεσμός της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης υπάρχει και με το Άγιον Όρος στο οποίο αρκετοί από τους φοιτητές εργάζονται εκεί ενώ πολλοί μοναχοί είναι απόφοιτοι της Ακαδημίας.
Για το γεγονός αυτό αναφέρθηκε χθες μιλώντας στον pemptousia fm και τη Μαρία Γιαχνάκη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος.
Στους 77.415 ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.
Σύμφωνα με το Υπουργείο η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:
- Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
- Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
- Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
- Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων.
- Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τους συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.
Με το Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:
- για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
- για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
- για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται
- αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
- για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.