Παιδεία και Πολιτισμός
17 Ιουλίου, 2019

Έκθεση Φωτογραφίας στο Σύνταγμα: « Κύπρος: 45 χρόνια κατοχής»

Διαδώστε:

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Κύπρος: 45 χρόνια Κατοχής», που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ) και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η Έκθεση διεξάγεται στο Μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης υπογράμμισε ότι η φωτογραφική έκθεση πραγματοποιείται 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και 30 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΟΕ. Στόχος της έκθεσης, είπε ο κ. Συλλούρης, είναι η ενίσχυση της μνήμης για τις παλιότερες γενιές αλλά και η ενεργός υπόμνηση της ιστορίας για τις νεότερες γενιές. Παράλληλα, υπογράμμισε την αταλάντευτη βούληση όλων των Ελληνοκυπρίων για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη «από την απελευθέρωση και της επανένωση του νησιού», όπως είπε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Λεωνίδας Μασσοστασής, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν ευλαβικό φόρο τιμής «σε όσους αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Πατρίδας μας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι 45 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1974, η Κύπρος ζει ακόμα με ανοιχτές τις πληγές όσων διαδραματίστηκαν εκείνο το καλοκαίρι.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σόφη Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι ανήκει στη γενιά που μεγάλωσε με την κατοχή και την εισβολή, που έζησε από την αρχή όλες τις συνέπειές τους. Μιλώντας για την έκθεση, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών υπογράμμισε τη δύναμη της φωτογραφίας, η οποία μπορεί να ακινητοποιήσει και να αναπαράγει επ’ άπειρον μία και μοναδική στιγμή, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα μόνιμο ντοκουμέντο ιστορίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μία από τις πολλές συνέπειες των γεγονότων του 1974, υπογραμμίζοντας ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να θυμόμαστε αλλά και να συλλογιζόμαστε». «Η παρούσα Έκθεση συμβάλλει στην αταλάντευτη μνήμη όσων έγιναν», είπε ο κ. Κενεβέζος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της ομόφωνης απόρριψης από το Εθνικό Συμβούλιο της πρότασης Ακιντζί και χαρακτήρισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είμαστε ικέτες ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα η τουρκική προκλητικότητα, στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

Κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου συνεχάρη την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης και της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες «κρατούν ζωντανό το Κυπριακό μέσα στον μητροπολιτικό Ελληνισμό, σφυρηλατούν τους ακατάλυτους δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας και θεμελιώνουν την εθνική ομοψυχία».

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 45 χρόνων κατοχής της Κύπρου, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν έναν αναγκαίο φόρο τιμής προς «τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αγωνιζόμενοι κατά της τουρκικής εισβολής», όπως είπε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της εθνικής ενότητας σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι «η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε», τόνισε ο ίδιος.

Ως προς την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωφροσύνη και με υπευθυνότητα, αλλά και «με απόρριψη της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις πιέσεις τρίτων που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης», όπως ανέφερε.

«Ο λαός μας επιδιώκει λύση. Το συντομότερο δυνατό. Αλλά λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας. Λύση χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς και φυλετικούς- ρατσιστικούς διαχωρισμούς. Με ενότητα κράτους, λαού, χώρου, θεσμών και οικονομίας. Με κατάργηση εγγυήσεων και κηδεμονευτικών βαρών», επισήμανε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Ομήρου.

Χαρακτηρίζοντας τη στάση της Τουρκίας ως διαχρονικά αδιάλλακτη και προκλητική, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισήμανε ότι «σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων».

Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κλιμακώσουν τα συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία σε συμμόρφωση προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «δόλια» την πρόταση Ακιντζί, η οποία, όπως υποστήριξε ο κ. Ομήρου, συνιστά ένα «πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ομήρου σημείωσε, επιπλέον, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιμείνει «σε βάση λύσης, όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία».

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων, τα οποία δημιουργούν νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι συνεργασίες και οι συμμαχίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν», τόνισε ο κ. Ομήρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαδώστε: